Kali orexi! Jó étvágyat! |
Nikos Boti Attila |
2016.01.08. 19:35 |
A görögök számára az étkezés nem csupán egy módszer, mellyel „teletömik a hasukat". Az evés náluk életstílust képvisel. Az éttermek, tavernák, többet jelentenek egy vendéglátó egységnél. Ezek azok a helyek, ahol a görögök leélik életük egy részét és nehezen találnánk köztük olyat, aki ne kedvelné az időtöltésnek ezt a formáját.
|
Görögország gasztronómiája |
Nikos Boti Attila |
2014.04.14. 08:52 |
Görögországi tartózkodásunk során feltétlenül kóstoljuk meg a görög konyha ízvilágát! Mi magyarok nagyon ízletesen és változatosan főzünk, ha lehet ezt még fokozni, akkor a görögök ezt megtették. Számukra nem is volt olyan nehéz, hisz a sok friss zöldség, gyümölcs mellett, fellelhetők a tengeri halak és tenger gyümölcsei is, melyeket mind a sajátjuknak tudhatnak be. Változatos konyhájukat nem lehet kihagyni, kötelező megkóstolni egy hangulatos tavernában. Ízelítőül íme néhány tradicionális étel.
|
A görög konyha - Élvezd az életet, de módjával! |
Nikos Boti Attila |
2010.03.22. 22:15 |
Tengerbe hullott falevél a térképen a Peloponnészosz. Annak tekintették már a régi görögök is. A tenger vizét ezernél is több szigettel szórta meg az időtlen idők óta gigászi vulkánikus erővel munkálkodó természet, északon a zord Olümposzt istenekkel népesítette be a képzelet. Egykor istenek földje, ma vendégszerető embereké, akik a nyáron mindig csillagos ég alatt a görög táj utánozhatatlan színeivel, gasztronómiai kultúrájuk kifinomult ízeivel várják a világ minden tájáról a látogatókat.
|
A görög konyha |
Nikos Boti Attila |
2009.01.25. 21:47 |
Tengerbe hullott falevél a térképen a Peloponnészosz. Annak tekintették már a régi görögök is. A tenger vizét ezernél is több szigettel szórta meg az időtlen idők óta gigászi vulkánikus erővel munkálkodó természet, északon a zord Olümposzt istenekkel népesítette be a képzelet. Egykor istenek földje, ma vendégszerető embereké, akik a nyáron mindig csillagos ég alatt a görög táj utánozhatatlan színeivel, gasztronómiai kultúrájuk kifinomult ízeivel várják a világ minden tájáról a látogatókat.
|
Το εστιατόριο JOY- Joy étterem Budapest |
|
2005.01.20. 10:47 |
A JOY étterem ( Budapest, 1054. Szabadság tér 7) ezúton szeretné értesíteni minden meglévő és leendő vendégét, hogy minden vasárnap menüvel és egy frappéval várja kedves vendégeit.
|
A régi görögök túlszárnyaltak bennünket |
Malik Éva Slovakia |
2004.08.27. 12:40 |
Hellászon át jutott el Európába sok újdonság: a páva, a gyöngytyúk, a fácán, a birsalma, a gránátalma, a dió és más finomság. A fûszereknek rengeteg fajtáját ismerték .
|
A Gyros története |
Nikos |
2004.08.12. 14:08 |
A görög konyha remeke a Gyros. A függőlegesen forgó nyársra rátűzött hússzeletek egész nap forognak és egy nagy karddal szelik le belőle mindig azt a réteget, amely már szép pirosra sült.
|
A Görög Konyha |
Nikos |
2004.08.12. 14:06 |
A görög konyha sok hasonlóságot mutat a többi mediterrán konyhával. Megfigyelhetők szerb, török, bolgár és albán vonások is
|
Ízletes borok |
Gavrilos |
2004.08.12. 14:04 |
A Görög borok no ha nem annyira jók mint a magyar borok de azért megérdemelnek egy összefoglalót.
|
Hogy született a frappe |
Gavrilos |
2004.08.12. 14:00 |
Nyár volt és átkozott meleg is volt az éjszaka, (akkor még nem volt elterjedt a légkondi sem) gondolt egy nagyot és nekilátott a kísérletnek, hogy a "kávészerűségből" kávét csináljon. Igen ám, de mitől lehetne olyan krémes és habos mint a főzött kávé?
|
Görög Ételek |
Agni |
2004.08.12. 13:57 |
Gyakran problémát okoz a Görögországba látogatóknak az a kérdés, hogy -mit is együnk. Ebben a cikkben néhány olyan ételt ismertetünk Önökkel amik leg gyakrabban előfordulnak a görög étlapok kínálatában.
|
Tea nyáron |
dr.Horváth Iván |
2004.08.12. 13:49 |
Görögországban is egyre jobban terjed a teának, illetve a teázásnak az élvezete nyáron. Mára a multinacionális cégek üdítő italai mellett a tea is megszokott hűsítő lett. Jéggel és citromkarikával díszítve igazán kellemes és csábító a nagy melegben. S ami nem elhanyagolható szempont: nyáron is nagyon egészséges a tea.
|
Görög Gasztronómia I |
Greece .hu |
2004.08.12. 13:46 |
A mai görög gasztronómia három jól elkülöníthető "stílus" keverékeként jött létre.Az első a szárazföldi Görögország konyhakultúrája. A második a szigetvilág gasztronómiai értékeiből ered. A harmadik és talán legösszetettebb az úgynevezett kisázsiai görög konyha.
|
Görög Gasztronómia II. |
Greece .hu |
2004.08.12. 11:29 |
A következők során olyan fontos dolgokról fogunk szót ejteni, mint az étkezési szokásokról otthoni környezetben és természetesen a tavernákban. Mindenekelőtt azonban pár szóban a mai görög konyhában előforduló, néhány nálunk talán kevéssé ismert összetevőről is ejtsünk szót.
|
Görög Gasztronómia III |
Greece .hu |
2004.08.12. 11:27 |
De térjünk vissza a tavernához és a görög szokásokhoz. Tehát, mint azt már említettem a tavernázás kimondottan társasági esemény és mint olyan az étkezés is a közösség érzetét erősíti. A tavernákban a pincérek a vendégek asztalához az elengedhetetlen papírterítőt és az alapból járó, kosárban elhelyezett evőeszközöket, szalvétákat és a frissen szeletelt kenyéret hozzák. Majd pár perccel később felveszi a rendelést.
|
Görög ételek-italok |
Gavrilos-Nikos |
2004.08.12. 11:06 |
Frape :Valamikor a hetvenes évek elején Thessalonikiben egy amolyan tengerparti kis kávézóban elfogyott a szokásos görög zaccos kávé és a vendégek kávét követeltek a szegény tulajtól. Akkoriban még nem voltak non-stop üzletek és így kénytelen volt valami megoldást találni a felmerült probléma megoldására. Véletlenül volt egy doboz (érdekes Görögországban még ma is kapható bádogdobozos kivitelben) NesCafé-ja, ami akkor tájt jelent meg a piacon.
|
|