Boti Attila Nikos
Boti Attila Nikos

Tartalom

Görögországról
 
Krétáról bővebben
 
Korfu szigete
 
Görögországi utak
 
On-line Foglalás
 
Görög Videók
 
Repülőjegy rendelése
 
Rádió-TV
 
On-line TV
 
Levél a szerkesztőnek

 
Partnereink
 
Naptár
2024. Július
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Pontos idő
 
Érdekességek

Meteora, az égbe meredő kolostorváros

Nikos Boti Attila  2022.08.22. 13:35

Meteora talán Görögország leglátogatottabb része, nem véletlenül. A természet ismét fantasztikus dolgokat tartogat itt a számunkra. A Meteorák a vidék és a hegység elnevezése is: sajátságos környék tele gigantikus torony- és csipkealakú sziklákkal. A sziklák egyenként mintegy 100 -150 méter magasak.

Karácsonyi görög hagyományok

Nikos Boti Attila  2018.12.02. 20:15

A karácsonyi hagyományok szerint Görögországban az ünnep védőszentje Szent Nikolasz (Szent Miklós), aki a hajósok védelmezője is egyben. Részben ez az oka annak a nagyon régi görög (tengerészeti) hagyománynak, mely szerint Karácsonykor a görögök a hétköznapjaikat kitöltő halászhajót ünnepi öltözékbe bújtatják. 

Karácsonyi görög hagyományok

Nikos Boti Attila  2018.12.02. 17:19

Régen, még a mai nagymamák fiatalkorában, 40 nappal Karácsony előtt kezdődőtt a böjt, melynek célja az volt hogy a hívők lelkileg megtisztuljanak és felkészüljenek a Karácsonyi ünnepre, vagyis az Istenember születése üzenetének a befogadására.

A legjobb görög szigetek nyárra

Nikos Boti Attila  2018.09.24. 04:18

Az idei nyár a görögöké lehet még akkor is, ha létezik olcsóbb úti cél is Görögországnál, bár az ország pénzügyi válsága miatt várhatóan kedvezőbbb árakkal várják majd a turistákat. A tavalyi mélyrepülés után ezen a nyáron kitesznek magukért az athéniak is, így akinek belefér egy repjegy, és már unja az Adriát, induljon el Hellászba. Strandok és látványosságok Görögország legszebb üdülőhelyein.

Zöldvonal-túrán a kettéosztott Nicosiában

Seres Attila-Boti Attila Újságíró  2017.03.26. 15:04

A Laikí Gitoniá valaha Nicosia vörös lámpás negyedéhez tartozott. Ma sétálóutcák tarkítják iparművészeti boltokkal, elegáns butikokkal, teraszos kávézókkal, vendéglőkkel. Igazán kellemes hely az őgyelgésre, a bámészkodásra. Az óváros megszépítésében állítólag az UNESCO is kivette a részét, és ez a tenyérnyi terület jó eséllyel pályázik arra, hogy a világörökség részeként jegyezzék

Két álomstrand és kolostor

Nikos Boti Attila  2017.03.26. 14:55

A Prevelli kolostor magányosan áll a terméketlen sziklasivatagban 170 méterrel a Földközi-tenger fölött. Részben sziklás gyalogút, vezet a strandra, melyet egykor csak a hátizsákos turisták és vadkempingezők ismertek, ma azonban az Ajia Galinibol és Plakiaszból Induló hajókirándulások kedvelt úti célja.

Korfu - Sissy kastély

Nikosz Boti Attila  2016.01.20. 20:45

Korfui Achillion Palota a festői Gastouri falucskában található. A komplexum 1861-ben épült Erzsébet királynő (Sissy) részére, ahol nyári hónapokban pihenhette ki a királynői teendők fáradalmait. A neoklasszicista épületet olasz építészek tervei alapján valósítottak meg közel kétéves munkával.

A sziget, ahol a férfiak még nem láttak nőt

Nikos Boti Attila  2011.06.01. 19:14

Az Athos-hegy férfiúi nem láthatnak nőt, sőt, még borotvált arcú férfit sem. Nézd meg a furcsa helyet! A hétköznapok életvitelére vonatkozó legszigorúbb korlátozásokat minden korban a különféle vallások fogalmazták meg, melyek követéséhez nagyfokú önuralomra volt szükség.

5 görög sziget filmrajongóknak

  2011.05.15. 21:07

Meguntad az ókori romok vagy a helyi múzeumok látogatását? Nézd új látószögből a vidéket, és fedezd fel a szigetet egy filmrajongó szemszögéből! Élvezd a nyaralást kicsit másképpen, mint ahogyan eddig megszoktad!

Parga: fehér strandok és teljes csend

Nikos Boti Attila  2010.03.22. 21:53

A északnyugat-görögországi Parga a szárazföldön fekszik, ám a távolról játékkockákra hasonlító színes házak, a hangulatos kis lépcsők és sikátorok, a Jón-tenger kékje és a fehér tengerpart mind a legszebb görög szigeteket idézik. Ráadásul anélkül, hogy a tömegturizmus rajta hagyta volna a bélyegét a tájon. A tavernák, éttermek és boltok aprók és emberléptékűek maradtak.

A görög hagyományokról

Nikos Boti Attila  2009.05.31. 19:37

Görögország a gazdag történelem, számos templom, kolostor és hagyomány, szokás hazája. A görögök minderre nagyon büszkék, lokálpatrióták és hazafiak. Büszkeséggel tölti el őket, és szeretik hangoztatni, hogy hazájuk a kultúra bölcsőjének számít. Leginkább a falvakban, és kisebb városokban ápolják különös szeretettel a hagyományokat, melyek a régióktól függően térnek el egymástól. Ezeken a helyeken a lakosság nagy része mélyen vallásos. A nyaralás alatt Ön is betekinthet a helyi emberek életébe, egy rövid időre tanúja lehet érdekes mindennapjaiknak.

Karácsonyi népi mítoszok és szokások

Nikos-Boti Attila  2006.12.13. 17:31

Karácsony és vízkereszt között szerte Görögországban életre kelnek a karácsonyi mítoszok és szokások. Ezekről szól a következő válogatás.

Görög stílusban

Nikos-Boti Attila  2006.12.10. 15:35

Görögország, mint az európai kultúra bölcsője, számtalan múltbéli dolgot mentett át a modern kor számára. Nézzük, hogyan jelenik meg mindez egy görög lakásban?

Földrengés végzett az ősi kultúrákkal

Nikos-Boti Attila  2006.12.05. 13:33

A természeti katasztrófák, különösen a földrengések jelentős szerepet játszhattak a civilizációk hirtelen hanyatlásban Görög földön, tudhatjuk meg az Origó internetes lap cikkéből.

Görög stílusban - Enteriőr

Nikos  2006.03.17. 18:54

Görögország, mint az európai kultúra bölcsője, számtalan múltbéli dolgot mentett át a modern kor számára. Nézzük, hogyan jelenik meg mindez egy görög lakásban?

Görögország Isten és a Föld

Nikos  2005.11.28. 22:16

A Balkán félsziget déli részén fekvő Görögország, melynek az időszakos földrengés által, újból és újból megrázott hegyei az Eurázsiai hegységrendszer szerves része, ez a csupa szikla és csupa szív ország, közel 11 millió lakosnak ad otthont.

Karácsonyi népi mítoszok és szokások

Lacka GreekCafe  2005.11.28. 22:02

Karácsony és vízkereszt között szerte Görögországban életre kelnek a karácsonyi mítoszok és szokások. Ezekről szól a következő válogatás.

Felesége mérgezhette meg Nagy Sándort

Nikos  2005.01.26. 11:02
Alexandrosz 32 éves korában hirtelen halállal távozott az élők sorából. Halálának körülményei évszázadok óta foglalkoztatják a történészeket. Malária, romlott étel okozta tífusz vagy a bacchanáliái során kapott krónikus vesemérgezés ? Egy új könyv szerint felesége, Roxána Indiából szerzett sztrichninnel végzett a nagy hódítóval.

A Nap és a kecske

Kertész István  2005.01.26. 10:36
Az ókorban népszerű monda szerint Héraklész ükunokája, Perdikkasz alapította meg a makedón uralkodódinasztiát. Perdikkasz Argosz városában született, de később Felső-Makedóniába vándorolt. Két fivérével egyetemben az itteni király szolgálatába állt pásztorként. Naphosszat kecskéket meg juhokat legeltetett.

Labirintusok és sövényútvesztők

Nikos  2005.01.13. 10:50

A labirintus szó ősi időket, nehezen megoldható rejtélyeket idéz. Hallatára legelőször bizonyára mindenkinek Tézeusz, Ariadne, Minotaurusz és a Dédalosz által épített híres krétai labirintus legendája jut eszébe a görög mitológiából.

Volt-e trójai háború?

Tóth Orsolya  2004.10.05. 13:17
Kurt A. Raaflaub a Brown Egyetem klasszikus filológus és történész professzora, számos munkájában foglalkozik az ókori görög és római történelemmel. A Homer, the Trojan War, and History című tanulmányában arra a kérdésre keresi a választ, hogy Homérosz Iliásza valóságos történelmi háború eseményein alapszik-e vagy sem. Gondosan összegyűjti mindazokat az érveket, amelyek alátámaszthatják a trójai háború történetiségét, majd azokat is, amelyek ellentmondanak, s mindezekhez hozzáteszi saját feltevéseit a problémával kapcsolatban.

A küklopszok és a küklopia - Avagy: görög mítosz az orvosi terminológiában

Dr. Forrai György  2004.10.05. 13:08
Néhány évvel ezelőtt szicíliai körutazás során egy Milazzo nevű városba érkeztem, annak is a hajóállomására. Onnan indultak a hajók észak felé, a Lipari szigetekre. Ha több időm lett volna, megvártam volna a következő hajójáratot - két okból: megnézhettem volna a gyönyörű Strombolit, a szunnyadó vulkánt és a többi vulkánt; a Stromboli látványa állítólag még a füstölgő Etnán is túltesz szépségben. A mi volt a másik ok? A rejtélyes egyszemű óriások: a görög mitológia küklopszai.

A Magyar nők helyzete Görögországban

Nikosz  2004.09.28. 09:37

A másságot nehéz elfogadni a Magyar nők számára akik Görög férjet választanak maguknak. Gyönyörű a tenger a görög táj a népzene, finom a raki az uzo és nem beszélve a metaxáról és nagyon szép tánc a szirtaki.

Az eltűnt világ IV. rész Atlantisz

  2004.08.12. 15:17

Théra lakói remek, több emeletes házakat építettek maguknak. A szemöldökfával ellátott ajtók mögött a freskófestészet ragyogó darabjaival díszített szobák sorakoztak.Az ablakokból és a háztetőkről a városiak figyelemmel kísérhették a tengeri forgalmat - a halászokat, akik a napi fogással tértek haza, valamint a közeli szigetekről származó szomszédjaikat, amint azok a cserekereskedelemre készen áruikkal megrakodva érkeznek a szigetre és a tengerészeket, akik távoli helyekről egzotikus árucikkeket hoztak a piacra.

Az eltűnt világ III. rész Atlantisz

  2004.08.12. 15:15

Az Égei-tenger égszínkék vize fodrozódik Théra osi szigetének hajdani közepe fölött, mely egy hatalmas vulkánkitörés alkalmával merült a víz alá - mint a mondabeli Atlantisz - több mint 3600 évvel ezelott. Ahogy a világurben felénk száguldhat egy már régen felrobbant csillag fénye - sok ezer esztendővel a csillag kataklizmája után -, úgy érte el Mükénét a minószi civilizáció sugárzása azt követoen, hogy ez a kultúra eredeti formában már nem létezett többé. Az égei-tengeri birodalomra sötétség és feledés borult. A következő évszázadokban a görög mítoszok emlékeznek a minósziak dicső múltjára, szabadjára engedve fantáziájukat.

Az eltűnt világ II. rész Atlantisz

  2004.08.12. 15:12

A minósziak - akik feltételezésem szerint atlantisziak voltak - Kr. e. 3000 körül Kis-Ázsiából, illetve Anatóliából telepedtek le az Égei-tenger vidékére. Az ott élő, ismeretlen eredetű szigetlakókkal keveredtek.

A minószi Atlantisz

  2004.08.12. 15:09

Az Égei-tenger égszínkék vize fodrozódik Théra ősi szigetének hajdani közepe fölött, mely egy hatalmas vulkánkitörés alkalmával merült a víz alá - mint a mondabeli Atlantisz - több mint 3600 évvel ezelőtt.

Théseus és Minos

  2004.08.12. 15:07
Androgeós krétai királyfit Athénben álnokul rnegölték. Minós király bosszúhadjáratot indított fia gyilkosai ellen, és az istenek is megbüntették Athént a vendégjog durva megsértéséért. Járványt és szárazságot bocsátottak egész Attikára, még a folyók is kiapadtak. Apollón isten kijelentette, hogy az istenség haragja csak akkor szűnik meg, és az athéniek csak akkor szabadulnak a csapásoktól, ha kiengesztelik Minóst.

Aszkézis és Imádság országa

  2004.08.12. 15:06
A teremtő csodálatos alkotása, a Meteóra, már a XI. században, kelet leghatalmasabb szerzetesi közösségének számított.

Az Olympos

Barsics Mario  2004.08.12. 14:48
Görögország legészakibb részében, Thessalia és Makedonia határán áll az Olympos, Görögország legmagasabb hegye. Égbe nyúló csúcsait az év nagyobb részében hó borítja. Homérosnál előforduló jelzői közül így a fizikai valóságot fejezi ki az, hogy "havas", valamint egyenlőtlen tagozódását, számos csúcsra töredezett gerincét találóan jellemzi a költő, mikor "soknyakúnak" mondja. De máskülönben az Olympos mint az istenek lakóhelye, Homérosnál és a későbbi költőknél egyaránt, kívül esik a fizikai tapasztaláson : a görög mitológiai képzelet és nem a természet világában van helye.

Görögország rejtett kincsei Peloponnészoszon

Nikos  2004.08.12. 14:45
Tengerpart, homok, napfény és fürdőzés. Általában ezek jutnak eszünkbe, ha Görögország kerül szóba. De vannak igazán felejthetetlen szárazföldi helyek is. Ilyen a Balkán-félsziget legdélebbi része is, ahol egymás mellett fekszik két kor két városa. Bár Görögország minden szeglete a történelmet hordozza magában, a Peloponnészoszi-félsziget leginkább a tenger illatáról, a hegyekrol vagy éppen a szőlőről, az olíváról és a citrusfákról marad meg emlékezetünkben. A régió városai, falvai és fürdőhelyei az ókorban fontos központok voltak, akárcsak ma. A falvak mintha csak a semmiből nőnének ki, az emberek pedig büszkék és vendégszeretők.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
GÖRÖG FÓRUM
 
STEFANOS APARTMAN
 
Aréna2000
 
Görög receptek
 
Ajánlott oldalak
 
Kérj Hírlevelet
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Látogatók száma
Indulás: 2004-08-10
 
Letöltések száma
 
Rólunk a médiában
 
Gyógyító videók
 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Tartalom

A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!