Görög Utazási Magazin
Görög Utazási Magazin

Tartalom

Görögországról
 
Krétáról bővebben
 
Korfu szigete
 
Görögországi utak
 
On-line Foglalás
 
Görög Videók
 
Repülőjegy rendelése
 
Rádió-TV
 
On-line TV
 
Levél a szerkesztőnek

 
Partnereink
 
Naptár
2018. Október
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Pontos idő
 
Étel-Ital
Étel-Ital : A Görög Konyha

A Görög Konyha

Nikos  2004.08.12. 14:06

A görög konyha sok hasonlóságot mutat a többi mediterrán konyhával. Megfigyelhetők szerb, török, bolgár és albán vonások is


 

 


A görög konyha sok hasonlóságot mutat a többi mediterrán konyhával. Megfigyelhetők szerb, török, bolgár és albán vonások is. Az ételek kulcsszereplői a fűszerek, amelyek közül legszívesebben az oregánót és a bazsalikomot használják, de az olyan ízesítők, mint a koriander, a fahéj, az olívabogyók és az olívaolaj szintén fontos szereplők.

A görögök mindig igyekeznek a legfrissebb alapanyagokat felhasználni, sokféle zöldséget, padlizsánt, cukkinit, articsókát stb., fogyasztanak. A hozzávalók között nagyon fontos szerepet töltenek be a paprika, a paradicsom, az uborka...

Étkezési szokások

Görögországban különböző étteremfajták léteznek! A pszisztaria, amely a sült húsokat és rostélyosokat kínálja, a taverna húsokra és halételekre specializálódott, az esztiatorio a klasszikus vendéglőket jelenti, ahol egytálételek, mezedesz (falatkák) és különböző sültek szerepelnek és az uzeri, amely különféle halakat és tengeri finomságokat szerepeltet étlapján.

Gyakran előfordul, hogy a felszolgált ételek nem forrón kerülnek asztalunkra. Ennek kulturális okai vannak! A görögök ugyanis úgy tartják, hogy a forró étel ártalmas a szervezetünkre, a másik ok pedig az, hogy a hagyományos görög ételt már reggel a sütőben elkészítik és csak a nap későbbi időszakában tálalják, újramelegítés nélkül.

A hagyományos görög étterem egyik fő jellegzetessége, hogy bármikor betekintést nyerhetünk az étterem konyhájába, szemügyre véve az ételt még a rendelés előtt!

Italok

A görög borok az utóbbi időben sokkal finomabbak lettek az egykori testes és sűrű, házilag készített boroknál. Ha hasonlóságot próbálnánk keresni más nemzetek boraival, akkor azt tapasztalnánk, hogy a bor bársonyosságát tekintve a francia és a kaliforniai borokra emlékeztet. A recina- attikai eredetű, fenyőgyantával ízesített fehérbor, melynek aromája elsőre furcsa, de hozzászokásához hosszabb időre van szükség. A mavrodafni testes vörösbor, amelyet elsősorban gyümölccsel együtt érdemes megízlelni. (Aki a borok kedvelője, annak érdemes ellátogatnia Dafni városába, ahol a nyári borfesztivál alkalmával sokféle szőlőnedűt megkóstolhat!)

A görög sörök világosak és többnyire jó minoségűek, könnyűek, ezért a nyári melegben is frissítő hatásúak.

A röviditalok közül az uzó, édes ánizsos ízével a francia Pastisra emlékeztető, talán a legismertebb. Aperitif-ként fogyasztják, azonban egy-két pohárkánál többet nem ajánlatos meginni belőle! Ennél még erősebb ital a raki, amit cipuro-nak vagy cikudjá-nak is emlegetnek. Ebből csupán egy kis kupicával fogyasszunk és azt is, csak lassan kortyolgassuk. A világszerte ismert, több nemzetközi díjat elnyert, görög brandy a Metaxa.

A görög kávénak két változata ismert. Az egyik a görög tourkikos (zaccos feketekávé, amit többnyire cukor nélkül szolgálnak fel), a másik pedig a nescafé, amelyiket a forró nyári napokon ú.n. frapé (jegeskávé) formában fogyasztanak. A kávézókban a kapucino is megtalálható.

A görög víz (neró) a hegyekben található forrásoknál pedig különösen tiszta és friss, íze kellemes, mindenképpen érdemes megkóstolni! A szénszavas víz nem olyan népszerű, ezért ha azt kívánunk inni akkor általában külföldi vizeket kell kérnünk, mint pl. a Francia Perrie-t

Az étkezések időpontja

Az ebéd délután 13.00 és 15.00 óra között kezdődik, a vacsorának pedig 20.00 és 23.00 órakor van az ideje, de nyáron akár éjfél körülre is kitolódhat.

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
GÖRÖG FÓRUM
 
STEFANOS APARTMAN
 
Aréna2000
 
Görög receptek
 
Ajánlott oldalak
 
Kérj Hírlevelet
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Látogatók száma
Indulás: 2004-08-10
 
Letöltések száma
 
Rólunk a médiában
 
Gyógyító videók
 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Tartalom

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel f&#251;szerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!