GRM
GRM

Tartalom

Görögországról
 
Krétáról bővebben
 
Korfu szigete
 
Görögországi utak
 
On-line Foglalás
 
Görög Videók
 
Repülőjegy rendelése
 
Rádió-TV
 
On-line TV
 
Levél a szerkesztőnek

 
Partnereink
 
Naptár
2020. Július
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Pontos idő
 
Kultúra
Kultúra : Hasznos tudnivalók - Kréta

Hasznos tudnivalók - Kréta

Nikos Boti Attila  2019.03.07. 11:53

A sziget éghajlata mediterrán. Mivel a domborzata változatos, ezért többféle éghajlat is megtalálható a szigeten: más a tenger környékén, más a hegyekben, valamint a keleti-nyugati részek éghajlata is eltér kissé egymástól. Általánosságban a tengerparti részeken a nyár forró,  és száraz, (akár 36°C ), a tél pedig enyhe, havazás rendkívül ritkán fordul elő. A sziget belsejében, főként a hegyekben nyáron  kevésbé nagy a forróság, bár csapadék ilyenkor itt is ritka. A telek viszont a tengerparti részekhez képest jóval hidegebbek, és a hóesés is gyakori. Amennyiben a klasszikus nyaralás, azaz elsősorban a napozás, tengerben fürdés a cél, akkor a június közepétől szeptember közepéig tartó időszak legmegfelelőbb erre.


Beutazási szabályok: Görögország az Európai Unió és a Schengeni rendszer tagja, területére a magyar állampolgárok érvényes útlevél, vagy érvényes személyazonosító igazolvány birtokában utazhatnak be, és ott 90 napot engedély nélkül tartózkodhatnak. A beutazás alkalmával az úti okmány valódiságán, érvényességén kívül mást nem ellenőriznek. Az anyagi fedezet igazolása nem szükséges. A szállodákban pár napra elkérhetik az útlevelet vagy a személyi igazolványt. 

 

Egészségügy: Kötelező védőoltás nincs, több mint húsz éves EU tagság és a rendkívül fejlett turizmus következtében az általános egészségügyi és higiéniai viszonyok nagyjából megfelelnek az európai átlagnak. A közegészség jónak mondható, járványveszély nincs. Görögországban a vezetékes víz iható, de a kisebb településeken inkább a palackozott ivóvizet ajánlatos fogyasztani. Az utazás egész időtartamára szóló utas- és baleset biztosítást ajánlott kötni. Az ilyen biztosítás nemcsak a sürgősségi betegellátásra terjed ki, de magában foglalja az egészségügyi ellátás során felmerült esetleges önrésszel, a poggyász, úti okmány, pénz

elvesztésével, a felmerült jogi ügyekkel, tolmácsolással stb. kapcsolatos költségeket is. A biztosítás megkötésekor minden esetben célszerű ellenőrizni, hogy az pontosan mire és mekkora összeg erejéig terjed ki.

 

Hivatalos pénznem: A hivatalos fizetőeszköz az euró. 1 euró=kb.320 Ft. Lehetőség szerint ezt vigyenek magukkal. Más valutát (pl. USA dollár) a bankokban, vagy a szállodák recepcióján lesz lehetőségük átváltani. A sérült, szakadt bankjegyeket a legtöbb helyen nem fogadják el.    

 

Időeltolódás: Magyarország +1 óra.

 

Repülési idő: A repülési idő: kb. 2 óra 30 perc

 

Hálózati feszültség: 220 V. A dugaszolóaljzatok az európainak megfelelően kétlyukúak.

 

Hivatalos nyelv: Görög; a turisztikai régiókban főként angolul, de alkalmanként németül is beszélnek.

 

Közbiztonság: Görögországban a közbiztonság európai összehasonlításban alapvetően megfelelő, azonban az utóbbi években – főleg a nagyszámú romániai, albán és a bevándorlóknak és a gazdasági válságnak köszönhetően - sajnos romlik, ezért nem árt az óvatosság.

 

Vásárlás, nyitva-tartásA szieszta idő alatt az üzletek zárva tartanak. (14.00-17.00) Sok helyen hétfő, szerda, szombat délután sem nyitnak ki.

A bankok hétköznap 8.00-14.00 tartanak nyitva. 
Múzeumok: szünnap általában kedd (elvétve hétfő).

Belépő: 1-3,- EUR

Strandok: nyilvánosak (kivéve néhány szálloda saját strandját). Napernyő, napágy bérelhető kb.: 1-2 EUR / nap.

Helyi közlekedésGörögországban is a nemzetközi közlekedési előírások érvényesek. A személygépkocsikra vonatkozó sebességkorlátozások megegyeznek az itthonival. Biztonsági öv használata kötelező. Ha bármi gondunk adódna a kocsival, nyugodtan stoppoljunk. A görög autósok nagyon segítőkészek. Az autóklub rövidítése ELPA, általában sárga kocsival közlekednek. A nagyobb települések és az üdülőhelyek között, valamint a szigeteken jó az autóbusz közlekedés, de rövidebb távolságokra a taxi is kedvelt közlekedési eszköz.

 

GasztronómiaTipikus ételek: Muoszaka - rakott krumplihoz hasonló, padlizsánnal darálthússal, krumplival, Szuflaki - nyársonsült, főszerekkel ízesített rablóhús, Dolmadákia - rizzsel és hússal töltött szőlőlevél, Tzatziki - joghurtszósz uborkával, foghagymával, olívaolajjal, Kalamariakia - sült tintahal. Speciális görög italok: Ouzó - ánizspálinka, Metaxa - konyak, Retsina - gyantás bor. A nemzetközi éttermek mellett tipikus görög tavernák is megtalálhatóak mindenütt. Minden vacsora egy aperitiffel és egy előétellel kezdődik.- Kezdésnek az Ouzo szinte kötelező. A főétel általában juh kecske vagy csirke húsából készült étel. Grill ételek nagyon népszerűek például articsókával, padlizsánnal, vagy paprikával tálalva. a saláták szintén nagyon kedveltek köretként szolgálva, a görög oliva bogyóval és fetával.

 

Diplomáciai képviselet

Magyar Köztársaság athéni Konzulátusa: 106 75 Athén, Kolonaki negyed, Karneadou u. 25-29. 8. emelet. Tel:: (+30) 210-725-6820 (konzuli ügyfélszolgálat), Fax: (+30) 210-725-6841.

 

 

Görög Köztársaság budapesti Nagykövetsége: 1063 Budapest, Szegfő utca 3.; Tel: 413-2600, 413-2610; Fax: 342-1934.

 

Kedvcsináló

 

Krétán egyaránt megtalálhatóak a több tízezres nagyvárosok, az apró falvak, és az egybefüggő üdülőtelepülések.

A főváros, Heraklion a sziget északi részén fekszik, csakúgy, mint a méretben utána következő Chania és Rethymno. A nagyobb üdülőtelepülések jobbára ezen nagyvárosok közelében, a  sziget északi tengerpartjával párhuzamos részekre épültek. 

Kréta délebbi, hegyes-völgyes részein, fennsíkjain, illetve a Líbiai-tenger felöli részeken kisebb, csendesebb, nyugodtabb falvak húzódnak meg.

Mivel az idegenforgalom döntő része az északi településekre irányul, így ezek a részek jobban kiépítettek, sűrűbb úthálózattal, komolyabb infrastruktúrával, mint  főként mezőgazdaságból élő, szegényebb déli falvak. Az északi részek, elsősorban a főváros közeli nyaralóövezetek jóval népesebbek, főszezonban zsúfoltabbak is lehetnek, míg délen ez rendkívül ritkán, vagy csak kivételes esetben tapasztalható.

Krétai strandok és tengerpartok

A sziget nagyságánál fogva rengeteg különféle tengerparttal rendelkezik, így az idelátogató kedve szerint válogathat a szebbnél szebb, különlegesebbnél különlegesebb partok közül. Legyen az finom homokkal borított, lassan mélyülő, családbarát strand, vagy kavicsos, sziklás aljzattal rendelkező, búvárkodásra ideális partszakasz, a sziget szinte végtelen változatossága miatt mindenki megtalálhatja a számára igazán megfelelő fürdőhelyet.

A Krétán nyaraló az északi részeken a Krétai-tengerben, délen a Líbiai-tengerben mártózhat meg, a két rész azonban alapjaiban más: míg az északi részeken a strandok nagy része hosszan elhúzódó, sekélyebb, települések köré kiépített, addig délen a szétszórva található, jobbára meredek sziklák által körülvett öblök a meghatározóak. Mivel a krétai turizmus leginkább északra csoportosul, így az ottani strandok néhány kivétellel népesebbek is, mint a jóval csendesebb, nyugodtabb déliek. 

 

Kréta ünnepek, fesztiválok

Kréta szigetének lakossága a többi göröghöz hasonlóan nagyon kedveli az ünnepnapokat, szeretik a fesztiválokat és nagy mulatozásokat. A legtöbb esemény valamely vallási eseményhez kapcsolódik: ilyenkor összejönnek a családok, rég nem látott rokonok találkoznak, jóízűen esznek és isznak. A két legnagyobb tiszteletben tartott ünnepük a Húsvét és az augusztus 15-én tartott Mária elszenderedése.

 

Ballautazas

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
GÖRÖG FÓRUM
 
STEFANOS APARTMAN
 
Aréna2000
 
Görög receptek
 
Ajánlott oldalak
 
Kérj Hírlevelet
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Látogatók száma
Indulás: 2004-08-10
 
Letöltések száma
 
Rólunk a médiában
 
Gyógyító videók
 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Tartalom

Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease &#8881; Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!    *****    Részletes személyiség és sors analízis diplomás asztrológustól,szóban és írásban, nagyon kedvezõ áron.Ne hagyd ki! Katt!    *****    Szélessávú Honlap Debreceni ingatlanok, még több elérhetõ telefonos egyeztetés után www.simonyiingatlan.gportal.hu    *****    Támogasd adománygyûjtéseinket! Ajánld fel szervezetünknek az adód 1%-kot! Hogyan segíthetsz? Nézd meg a portálon.    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Szia! Ismered az mta nevezetû játékot? Biztos unod a folyamatos external módos gazdagrp szervereket. Nálunk a helyed!    *****    Blogom, Új olvasóit keresi. Ha Szereted a a mangákat, filmajánlót, verseket és még sorolohatnám. Akkor itt a helyed.    *****    Költöztetés bútorszállítás    *****    Mysteries of the Night ~ Az éjszaka misztériumai csak arra várnak, hogy felfedezd õket. ~ mysteriesofthenight.hu    *****    Nedves levegõ? Fõzéskor nehéz a levegõ? -- 5 kérdés a páraelszívókról -- FAVI páraelszívók    *****    Párásodik a lakás? Mentesíts okosan - FAVI páraelszívók - 5 kérdés a páraelszívókról