GRM
GRM

Tartalom

Görögországról
 
Krétáról bővebben
 
Korfu szigete
 
Görögországi utak
 
On-line Foglalás
 
Görög Videók
 
Repülőjegy rendelése
 
Rádió-TV
 
On-line TV
 
Levél a szerkesztőnek

 
Partnereink
 
Naptár
2020. November
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Pontos idő
 
Hasznos ha tudod
Hasznos ha tudod : Görögország - Hasznos információk

Görögország - Hasznos információk

Nikos Boti Attila  2016.01.20. 21:03

A magyar utazók igen nagy része választja a görög-szigeteket, vagy az olymposi riviérát nyaralása célpontjául. A turistáknak fel kell készülniük az utazásra egészségügyi szempontból is. Az MD Travel Health ajánlásai szerint érdemes a hepatitis A, a rubeola, a kanyaró és a diftéria ellen védekezni, a télen utazóknak pedig az influenza elleni védőoltás ajánlott. Tavaly például több száz helyi lakost és utazót betegített meg egy kanyarójárvány, illetve egy ritka vírus okozta szívizomgyulladásban Krétán és a görög szárazföldön is többen megbetegedtek.


A görög szigetek többségének ivóvíz-ellátása korlátozott, vagy egyátalán nincs édesvíz-készletük, illetve a csatornázás sem megfelelően megoldott. Ezért olvashatjuk a görög apartmanok többségében, hogy ne fogyasszunk csapvizet, és ne dobjunk papírt a toalettbe. A görög nyaralók ezért mindenhol csak palackozott vizet fogyasszanak, és kerüljék a csapvízzel készült jeget, koktélokat, fagylaltot. A hepatitis A ugyanis elsősorban szennyezett vízzel terjed. A betegség védőoltással megelőzhető, ami több évtizedre szóló védettséget biztosít.

 

Közlekedés

 

Kiváló utak és mediterrán sofőrök

 

Bár a görög szárazföld kétségtelenül távolabb fekszik Magyarországtól, mint Olasz- vagy Horvátország, az út mégsem megerőltető, köszönhető az utak kiváló állapotának. Amennyiben saját autónkkal indulunk neki az 1200 km körüli távnak (Budapest-Sarti 1230 Km, Bp-Thessaloniki 1050 Km), úgy semmilyen különösebb előkészületre sincsen szükség. A magyar jogosítvány tökéletesen megteszi (az ottani autóbérlés esetén nemzetközi jogosítványt kell beszereznünk), míg az útlevelet is csak azért kell magunkhoz venni, mert az út nem EU tagállamokon is átvezet. Autónkra ki kell még váltanunk a nemzetközi zöldkártyát, melyet a kötelező biztosításunkat kezelő biztosító állíthat ki.

 

Görögország úthálózata kiváló, minden nagyobb várost autópálya köt össze, és az ottani sávok szélesebbek is a hazaiaknál. A legtöbb nagyváros elkerülő úttal is rendelkezik. Az útdíj mértéke sem eget rengető, 10 Euro körüli összeg. Mindenképpen érdemes azonban egy navigátor vagy egy megfelelő térkép beszerzése, mivel a görög útjelzések néha meglehetősen ötletszerűek. Felváltva jelölik az elágazásoknál a legközelebbi települést vagy egy távolabbi várost, néha rendszer nélkül.

 

Ezenkívül érdemes lélekben felkészülni arra, hogy a görögök is mediterrán sofőrök. Jól és biztonságosan vezetnek, de a kresz előírásait meglehetősen rugalmasan értelmezik. Sűrűn találkozhatunk egy forgalmi sávban több párhuzamosan haladó autóssal vagy éppen olyannal, aki a külső sávból fordul be balra. A beláthatatlan útkanyarulatokban, amennyire lehetséges, mindig húzódjunk ki az út szélére, mert a helyiek nemegyszer inkább az osztóvonalon közlekednek. A városokban vannak fizető és nem fizető parkolóhelyek.

 

Ahol a parkolást tábla tiltja, ott semmiképp ne álljunk meg. Ezt a görög rendőrök nagyon komolyan veszik, és autónkat elszállíthatják, vagy leszedhetik a rendszámtáblát. Sebességhatárok:  autópályán 120, országúton 80, lakott területen pedig 50 km/h a legnagyobb megengedett sebesség.

 

Nemzetközi repülőterek

A legfontosabb nemzetközi repülőtér Athénban található, a 2004-es olimpiai játékokra került sor teljes felújítására és egy, a városközpontba vezető gyorsvasúti járat kiépítésére. Athénba szinte minden repülőtársaság indít menetrendszerinti járatokat. Nagyobb nemzetközi repülőtér van még Theszalonikiben és Héraklionban, de a nyári idegenforgalmi szezonban sok kedvelt nyaralóhelyre indulnak charterjáratok is (Korfura, Rodoszra), de szinte minden szigeten van kisebb-nagyobb repülőtér, ahová a rendszeres belföldi járatok érkeznek.

 

Fontosabb kikötők

A legnagyobb kikötők Athénban, Theszalonikiben és Heraklionban találhatók, de szinte minden szigeten van nagyobb hajók fogadására is alkalmas kikötőhely. Az égei-tengeri szigetekre a legtöbb hajójárat Athénból vagy Theszalonikiből indul, a jón-tengeri szigetek Patrasz és Igumenitsza kikötőiből érhetők el. A kisebb szigetek között gyakran nincs rendszeres közvetlen hajóösszeköttetés, csak időszakos járatok vannak.

 

Nemzetközi vasútjáratok

Budapestről expresszjárattal juthatunk el Athénba, az út kb. 29 órát vesz igénybe, a nemzetközi vonat Theszalonikiben is megáll, idáig kb. 21 óra az út. A járatokon érvényesek a szokások nemzetközi kedvezmények (diák és nyugdíjas).

 

Autóutak

Az országot észak-déli irányban szeli át a leghosszabb gyorsforgalmi út (kimondott autópálya csak egy rövid szakaszon van). A gyorsforgalmi utak egyes szakaszain autópálya-használati díjat kérnek, így például az Athén-Lámia-Larissza-Katerini és az Athén-Korinthosz-Patrasz szakaszon. Görögországban bátran lehet éjjel is utazni, a főbb közlekeési utak viszonylag jó minőségűek, az alsóbbrendű utak állapota azonban több kívánnivalót hagy maga után. Az ország legeldugottabb területein lévő kis falvakat pedig néha nem is lehet autóval megközelíteni (elsősorban például a szigeteken).

 

Segélykérő telefonok

 

A bajba jutott turistáknak a Turista Rendőrségek helyi irodáiban nyújtanak segítséget. Országos telefonszám: 171, amelyen angolul, németül és franciául beszélnek.
 

A görög mentők telefonszáma: 166
 

Közlekedési baleseteknél a központi rendőrséget a 100-as telefonszámon lehet elérni. 
 

Amennyiben a magyar állampolgárt a határon valamilyen oknál fogva nem engedik be Görögországba, az athéni magyar nagykövetség, vagy tiszteletbeli konzulátusok telefonon segítséget nyújthatnak ennek tisztázásához. A görög határról, nemzetközi repülőtérről, egyébként általában csak a helyszínen vásárolt telefonkártyával lehet telefonálni.

 

Posta

Normál levél/képeslap postai feladási díja: 0.60 EUR

 

Magyarország helyi képviseletei

Nagykövetség Athéna
16, Kalvou Str. Paleo Psychico 154 52 Athén
Előhívó: (30)(210) Telefon: 675-2300 Ügyelet: 675-2300 
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Kőrösi Csaba 
Fax: 674-0890 
E-mail: titkarsag@hunembassy.gr
Honlap: www.hunembassy.gr

 

Tiszteletbeli konzulátusok

Korfu / Frederica Kassiotis
Corfu 199, Ethnikis 
Paleokastritsas Road 49100
Telefon: (30)(661) 022-500, fax: (30)661 020-401

 

Kréta / Konstantinos E. Konstantinides
Crete (Kréta) Heraklion 
26 Kornarou Sq. & 1 Lasithiou Str. 
1st Floor 71201
Telefon: (30)(81) 0341-711

 

Pireusz / Alexandros Besi

Pireus Sotiros Str. 6., P. O. B. 80119 18510

Telefon: (30) 1 0422-3800, fax: (30) 1 0422-3559

 

Ródosz / Agapitos Kaillis

13 D. Theodoraki Str. 85100 Ródosz

Telefon: (30)(241) 027-108, 037-052, fax: 073-522

 

Theszaloniki / Dimitrios Takas

Thessaloniki 3, Fragon Street 54626

Telefon: (30) 31 0547-397, fax: 0530-988

 

Görögország magyarországi képviseletei

Görög Nagykövetség és Konzuli Osztály 
1063 Budapest, Szegfű u.3. 
Telefon: 413-2600, 413-2610 Fax: 342-1934 
E-mail: greekemb@axelero.hu

 

Mit vigyünk Görögországba?

Különleges felszerelést csak abban az esetben szükséges magunkkal vinni, ha saját igényeink vagy hobbink ezt megkívánja (búvárruha, sífelszerelés, saját étkészlet stb.). A nyári hónapokban az egész ország területén a mediterrán éghajlatra jellemző meleg idő az uralkodó, ezért inkább arra ügyeljünk, hogy a strandfelszerelés ne maradjon itthon...
 

Ha szállásunkat apartmanban foglaltuk le, vihetünk magunkkal előre megvásárolt konzerveket, tartós élelmiszereket, de még a nyaralóhelyeken is közel ugyanannyiba kerül minden élelmiszer, mint itthon.

 

Mit ne vigyünk?

Élelmiszerek, alkohol és más élvezeti cikkek esetén a többi EU országra is érvényes beviteli kvóták érvényesek Görögországra is. Romlandó élelmiszert már csak azért sem érdemes vinni, mert helyben is minden megkapható, és az árakban sincs nagyon lényeges eltérés az itthoniakhoz képest. Arra viszont figyeljünk, hogy az ország területéről tilos engedély nélkül műtárgyat kihozni, ha esetleg ilyesmit kaptunk/vásároltunk, mindenképpen érdemes utánakérdezni a kiviteli szabályoknak, hogy az esetleges átvizsgálás kellemetlenségeit elkerüljük.

 

Kisgyermekes családoknak ajánlott?

A népszerű tengerparti üdülőhelyek mindenképpen ajánlhatók kisgyermekes családoknak, a nagyobb üdülőkomplexumokban mindenhol vannak külön medencék (esetleg gyermekprogramok is).

 

Mikor utazzunk?

Ez elsősorban attól is függ, milyen céllal látogatunk az országba? Ha elsősorban nyaralni indulunk, természetesen a nyári hónapok a legalkalmasabbak, figyelni kell azonban arra, hogy minél délebbre megyünk, annál forróbbak a nyár közepi hónapok. Krétán például szeptember közepe felé lesz csak nem túl perzselő a forróság, míg az északi Korfun ekkor már bizonytalanabb a kilátás a folyamatos jó időre. 
 

Amennyiben elsősorban kulturális programokat tervezünk, akkor a tavasz és az ősz a legalkalmasabb időszak az utazásra. Az Athénba látogatóknak nem árt azzal is számolniuk, hogy a város folyamatosan növi ki önmagát, a hatalmas autóforgalom, a szűk utcák és a zárt fekvés miatt a nyári hónapokban igen gyakran fordul elő kisebb-nagyobb szmog. (A nagyváros levegője egyébként sem túl tiszta, az idegenvezetők ritka alkalomként szokták mutogatni, ha az Akropoliszról ellátni a pár kilométerre lévő pireuszi partokig.) 
 

A tél kissé unalmas, ha nem a téli sportok kedvéért indulunk el, viszont Húsvét és június között az idő már elég szép, a partok és a látnivalók még nem túl zsúfoltak, a közlekedés zökkenőmentes. A szállások jóval olcsóbb áráról nem is beszélve. (A szárazföldön augusztus végétől november végéig ismét hasonló feltételek között látogathatunk az országba.)

 

utazselott.hu

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
GÖRÖG FÓRUM
 
STEFANOS APARTMAN
 
Aréna2000
 
Görög receptek
 
Ajánlott oldalak
 
Kérj Hírlevelet
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Látogatók száma
Indulás: 2004-08-10
 
Letöltések száma
 
Rólunk a médiában
 
Gyógyító videók
 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Tartalom

Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Lilith Megéhezik 4 - Az Apáca Show,a fantasy új epizódja elérhetõ