GRM
GRM

Tartalom

Görögországról
 
Krétáról bővebben
 
Korfu szigete
 
Görögországi utak
 
On-line Foglalás
 
Görög Videók
 
Repülőjegy rendelése
 
Rádió-TV
 
On-line TV
 
Levél a szerkesztőnek

 
Partnereink
 
Naptár
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
Pontos idő
 
Útleírások
Útleírások : Santorini: akár egy képeslap

Santorini: akár egy képeslap

Nikosz  2004.09.01. 21:22

Gyakran csalódtam már egy-egy országba vagy városba érve, mert távolról sem a képeslapokról ismertnek hitt látványban volt részem. Szantorini azonban egy képeslapország. Itt a valóság felülmúlja a képzeletet,- olvasható a Top7 Utazási magazin oldalán.

1. Szamarak szigete A kétezres lélekszámú Firát alig kétszáz éve alapították, a szomszédos Szkarosz-hegy beomlása miatt ide költözködõk. A település történetére azonban ma már szinte csak az 1827-ben épült Panagia Ipapanti (Gyertyaszentelõ) ortodox katedrális meg az Archelógiai Múzeum utal. A városképet az elmúlt negyven évben épült szállodák, a kórház, a posta, a bank és a szolgáltatóházak sora határozza meg... no meg a gigantikus méretû, fekete sziklafal, melynek tetejére épült a sok apró hófehér ház, a jellemzõen kékre festett ajtókkal és ablakokkal.

Tipikusan kükládikus látvány a szorosan egymás mellé épült házacskák együttese, melyek egyike sem lehet háromszintesnél magasabb, mivel a földrengések miatt ez a maximálisan engedélyezett méret, mégpedig kötelezõen vasbeton alappal. Athinioszból, a sziget egyetlen komolyabb kikötõjébõl a fõvárosba vezetõ kanyargós szerpentinen bármikor találkozhatunk szamárháton haladó helybéliekkel vagy turistákkal. Míg az utóbbiaknak a szamaragolás érdekes program, a szantoriniaknak mind a mai napig ez a szokásos közlekedési módja.

A mondás szerint - persze az is lehet, hogy igaz -, a szigeten több a szamár és az öszvér, mint a férfi.

2. Sétálva látnivalók Ha egy napot rászánunk arra, hogy felhagyjunk a strandolással és a tenger hullámai által megformált, partra sodort kavicsok gyûjtögetésével, sorra látogathatjuk a mindössze 18 kilométer hosszú (az északi Mavropetra hegyfoktól a déli Exomitisz hegyfokig tartó) 2-6 kilométer széles sziget nevezetességeit. Sétálhatunk például néhány órát Imerovig-liben, a kanyargós utcácskákon, a természetesen hófehér házak között, ahol számos mûvészien kialakított teraszt fényképezhetünk, hogy a képek segítsék a késõbbi visszaemlékezést. A település templomában egy Málta közelébõl származó Mária-ikont õriznek.

(Megnézni elõzetes bejelentkezés nélkül sajnos nem mindig lehet, mert annak ellenére, hogy általában a görög szigeteken - és különösen igaz ez Szantorinire -, egyáltalán nem kell félteni értékeinket a tolvajoktól, a bérelt kocsi, motor, akár be-, illetve lezáratlanul is nyugodtan magára hagyható, a templomokat az utóbbi években zárják, éppen az idegenek fosztogatásai miatt.)


A katolikus Firasztefani mára teljesen összenõtt a szomszédos Imeroviglivel és Firával, így szinte észre sem vesszük, hogy átértünk. S ha már itt vagyunk, érdemes megkeresni a sziget legrégebbi, 1651-ben épült kolostorát, melyet Agiosz Nikolaosznak (igen, ez egy krétai városka neve is) szenteltek. Az egykori fõvárosnak, Szkarosznak ma már csak turisztikai a jelentõsége. Az 1700-as évek végén tengerbe omlott, a lakdera egyik legmeredekebb sziklájára épített vár romjaitól gyalogúton juthatunk el a szikla lábánál lévõ Theoszkepasz templomhoz.

3. Szerelmesek vérosa Egy kisebb autózással vagy buszozással, szerpentines úton érhetjük el Oiát, a szerelmesek városát. Az úton azonban érdemes egy-egy pillanatra megállni, hiszen a fekete, vörös és fehér hegyek látvá-nya és a hihetetlenül kék (hol mélykék, hol világosabb) tenger mindenkit rabul ejt. Ezen az útszakaszon kedves szokás, hogy a fiatalok ap kavicsokból kirakott szavakkal, jelképekkel üzennek egy-másnak és önmagukról a világnak. Annak ellenére, hogy a XIX. század virágzó városa 1956-ban egy földrengéskor teljesen elpusztult, a modern kükládikus építészet igazán ízlésesen, már a turizmus igényei szerint, számos kávéházzal, ta-vernával, kék kupolás templomokkal, a sziklafalról szinte a tenger fölé nyúló teraszokkal teremtette újra. Túlcsordulhat a szemlélõ szíve, könnybe lábadhat a szeme, ha a városka északi csücskénél a tenger és egy szemközti lakatlan sziget felé fordulva meg-várja a világ legszebb s leglátványosabb naplementéjét.
Kinek mennyi az ideje sétára, attól függõen választhat a sziget városkái között. De Pirgoszt semmiképpen nem szabad kihagyni. Hiszen a sziget legmagasabb hegyének a lábánál fekszik, és 42 harangtornyáról kapta a nevét. A falu fontos terméke a mazsola és a csicseriborsó, no és persze az egész szigetre jellemzõ bor.

4. Borok és mítoszok Több a bor, mint a víz tartja egy másik görög mondás
, s természetesen ennek is van igazság alapja. (A harmadikat is idézzük fel: több a templom, mint a ház.) Valóban így van, mivel a családok maguk is emelnek egy-egy fontosabb esemény emlékére, vagy a családot elkerült tragédia okán hálából kisebb-nagyobb kápolnákat.) Turistaszezonban Pirgosz fõterén (ne hatalmas teret, inkább terecskét képzeljünk el) a bolti árnál olcsóbban vehetünk a helybéliektõl az édes-savanykás borból, s ugyanitt, ha kedvünkre való, lefényképeztethetjük magunkat a mindig jókedélyû Vangelisz úrral és Marika nevû szamarával.

A látvány és a hangulat mellett a görög szigetek, így Szantorini fõ vonzereje is a hozzá kapcsolódó mítoszokban keresendõ. Bár némely tudósok merész feltételezésnek tartják, mások szerint elképzelhetõ, hogy Szpiridon Marinatosz, híres görög régész 1930-as években megkezdett s némi szünet után mind a mai napig folytatódó akrotiri ásatása valójában Platón elsüllyedt világát, Atlantiszt tárja fel. Lehet, hogy Platón története mégsem csak a fantázia szüleménye? Ami biztos, hogy az akrotiri ásatásokhoz el kell látogatni, hiszen a régészek többszintes házakat, kerámiákat, sõt bámulatosan konzerválódott fres-kókat hoztak a felszínre a néhol 15 méter vastag ha-muréteg alól (a freskók már nem láthatók, mivel az athéni múzeumokba kerültek). Egy több mint 3 000 éves bronzkori város került elõ, amely egy fejlett társadalomról, jómódú polgárokról tanúskodik. A hajdani város teljes terjedelmében csatornázott volt, a mai szantorini városkái csak harmadrészben azok. Ami különös, a régészek eleddig nem találtak sírokat, azt feltételezik, hogy a város lakossága meg-érezte, kitörni készül a vulkán, és így idejében el-menekült. No persze, a vulkán.

5. Vulkánok és források Régebbi útleírásokban Szantorinit szinte kizárólag a vulkán miatt említik, hiszen a melegvízû források és a talajból feltörõ kénes gázok folyamatosan jelzik az aktivitást. Ezért jelenleg is jó néhány mûszer figyeli a levegõ és a tengervíz összetételét, a talaj tektonikus és mágneses változásait. 1950 óta a kráterek nyugalomban vannak. Így aztán egy rövid hajózás után a csak úszva megközelíthetõ melegvízforrásoknál a kirándulók nyugodtan kenegethetik nyakukra s derekukra a gyógyító hatású iszapot. A kitartóbbak pedig - mit sem kockáztatva - bátran kaptat hatnak fel a kráterek közé (gyalog ötven percig tart az út). Akárha egy hatalmas szénkupac belsejében járnának, vagy egy sci-fi fõszereplõi lennének a föld élõvilágának megsemmisülése után...

6. Étekfogó A parton egymást érõ, a görög konyha specialitásait kínáló, hangulatos éttermekbe kedvesen invitáló pincérek második alkalommal már jó ismerõsként üdvözölik a betérõt. Csakúgy, mint az eladók a szintén egymásba érõ ékszerboltokban és butikokban, ahol például a nyaralásra késõbb visszautaló ajándéktárgyakat, az ókori kerámiákat másoló dísztárgyakat, tipikusan görög mintázatú ruhaanyagokat, kendõket, plüsscsacsikat, a görög népviseletre utaló sapkát, kést, pisztolyt, a sziget városkáit mintázó kerámiatálakat és fali díszeket, vagy akár kagykat és tengeri szivacsot érdemes vásárolni.

S ha megéhezik? Az elmaradha-tatlan fetasajttal készített görög salátától és tzatziki (joghurtos, vékony csíkra vágott uborka, helyi jellegzetes fûszerezéssel) bátran ajánlható, miként a padlizsánsaláta, a fáva (ez a csicseriborsó), a suvlaki (nyárson sült), a kalamári (tintahal) is, de próbára méltó a titokzatos tiropita, dolmádesz, a pastició, sutzukákiát, musaka is... Desszertként például kér-het dinnyét, szõlõt, gyümölcssalátát, ha nem vágyik az igen édes görög süteményekre. Mindehhez étvágyat gerjeszt a raki vagy úzó (már aki szereti a pá-linkát), s a vacsorát leöblítheti fehér- vagy vörös- borral. A fülnek és szívnek kedves görög népzene pedig, miként a görög táncbemutatók és a közös tánctanulás, az estéket teszik emlékezetesebbé (s a magányosakat olykor párossá).

7. Ráadás a történet Santorinit hol eladták, hol elhódították egymástól. A sziget neve is a velenceiektol ered: a Thérán mártírhalált halt Szent Irénrol kapta a Santorini nevet. A velenceieket egy Barbarossa nevu kalózvezér követte, aki II. Szelim szultánnak ajándékozta Thérát. A török befolyás egyre erosödött, 1566-ra már az egész Égei-térség a kezükben volt. 1773-ban orosz segítséggel sikerült elérni, hogy újra görög lett a hivatalos nyelv. Az addig csak politikai ellenállás után 1821-ben a sziget lakosai fegyvert ragadtak. Ekkor már Görögország teljes önállósága volt a cél. 1832-ben Santorini hivatalosan is csatlakozott az anyaországhoz.

A turisták megjelenése gyökeresen megváltoztatta a lakosság életét. Modern aszfaltutak, kikötok épültek, sot hamarosan elkészült egy felvonó és a sziget repülotere is. Az elmúlt 40 évben a jelentéktelen halászfalvakból nyüzsgõ üdülotelepek alakultak ki. Santorini mára Görögország egyik szimbólumává, a turisták kedvelt célpontjává vált

Tovább az oldalra

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
GÖRÖG FÓRUM
 
STEFANOS APARTMAN
 
Aréna2000
 
Görög receptek
 
Ajánlott oldalak
 
Kérj Hírlevelet
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Látogatók száma
Indulás: 2004-08-10
 
Letöltések száma
 
Rólunk a médiában
 
Gyógyító videók
 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Tartalom

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.