GRM
GRM

Tartalom

Görögországról
 
Krétáról bővebben
 
Korfu szigete
 
Görögországi utak
 
On-line Foglalás
 
Görög Videók
 
Repülőjegy rendelése
 
Rádió-TV
 
On-line TV
 
Levél a szerkesztőnek

 
Partnereink
 
Naptár
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
Pontos idő
 
Útleírások
Útleírások : Az ősi Knósszosz

Az ősi Knósszosz

Nikos  2004.08.11. 21:04

A kezdő és a végpontja bizonytalan. A achaiok ie 2000 körül telepednek le Görögországban, egyidőben a latin-szabin törzsek itáliai letelepdésével. ie. 1200 táján következik be a dórok inváziója, a élrevonulásuk, ami a tengeri népek vándorlásának is az elindítója lesz.A mükénei kultúra e két időpont között fokozatosan fejlődik ki a barbár achai törzseknek a minoszi kultúrával való találkozása következtében.


Az ősi Knósszosz

 

A terület feletti hatalmat az achai törzsek Théra-Szantorin szigetének ie. 1646-ban bekövetkezett felrobbanása után veszik át, folyamatosan, és jelentős minoszi központok még sokáig megmaradnak, ezek között a legjelentősebb Trója - Illion, de valószínűleg az egész kisázsiai partvidék pelazg marad.

Knosszoszt csak ie. 1400 ban dúlják fel, feltehetőleg az athéniak, akik saját magukat okolhatják akultúrális hanyatlásért, mint ahogy a krétaiak is felelősek voltak saját pusztulásukért. A mükénei görög városok és a pelazg civilizáció közötti utolsó nagy összecsapás volt a Trójai háború. Oka természetesen nem Helléna szépsége, vagy az istenek közötti viszály volt - hanem a Fekete-tenger kapújáért vivott harc. Azt azonban már a görögök is felismerték - hogy ennek nem szabdna háborúságra okot adnia.

A mükénei központok sem egyszerre semmisülnek meg a dór invázióban, hanem egymás után. Athén nem is kerül a dórok kezére, csak a társadalma és a gazdasága omlik össze. A mükénei civilizáció lényegében együtt él a minoszi kultúrával, és a Mükénei városok pusztulása egyben a pelazg -minoszi kultúra végét jelenti. Az achaiok azért sem örökithették ránk elődeik nyelvét, és történelmét, mert a saját írásbeliségüket is elvesztették. Athén nem esik el, mégis a pelazgok távozása után lehanyatlik a kultúrája - analfabétává válnak a polgárai!

A mükénei kor gazdasága: A gazdaság és társadalom két eltérő kultúra ötvözete. Az achai törzsek nemzetségi kötelékekben éltek, a pelazgok templomgazdaság feltételei között, ebből alakult ki az achai poliszokban a királyi gazdaság. Ennek müködését legjobban az e kor végén született Iliász és Odüsszeia mutatja be. A mükénei kor görög hajósai nem uralják annyira a tengert, mint a krétai hajósok, navigációs ismereteik is sokkal szegényesebbek. A királyi gazdaság már nem képes olyan teljesítményre, amilyenre a templomi gazdaság, de az emeberek itt sem éheznek. Ahogy a templomi gazdaságban, úgy a királyi gazdaságban, sincs még igazi magán tulajdon , bár nincs egyenlőség sem. Szó sincs osztálytársadalomról, bárki bármilyen rangra emelkedhet, mindenki a képességei és szorgalma szerintrészesedik a feladatokból és javakból. Ez szó szerint a mesés aranykort jelenti!
Ahogyan a krétai bika, úgy a mükénei oroszlán is babiloni szimbolum, hellász része ekkor még a kelet világának. A királyokat, keleti, mintára istenek leszármazottainak tekintik, mégsem korlátlan a hatalmuk, hanema vének tanácsával együtt gyakorolják azt.Ez a régi törzsi hagyományok tovább éléséből fakad ahol a vezér csak első az egyenlők között.Odüsszeusz fiának is a vének tanácsa ad hajót.

A mükénei korban Párisz a Trójai királyfi pásztorként él, maga az uralkodó is részt vesz a mezőgazdasági munkákban. A társadalomban lehetőség van a felemelkedésre, ha valaki rendkivüli képességekről tesz tanúbizonyságot, melyek a közösség számára hasznosak, akkor, mint isteni lények leszármazottját, valamely isten gyermekét akár király méltóságra is emelhetik. A mükénei kor Görögországa hasonló módon él, mint a királyságkorában Róma.

Erre a korra nem csoda, ha az arisztokratikus világ viszonyait elítélő görögök is és a rómaiak is, mint az aranykorra tekintenek - egy olyan életre, mely az istenek rendelése szerint való - amihez kivánatos lenne visszatérni. Minden nagy vallási mozgalom a kereszténység is, de a felvilágosodás is ehhez a paradicsomi állapothoz szeretne visszatérni. A dór invázió után leginkább a mükénei városokat feldúló spártaiak ragaszkodnak a hagyományos államrendhez.

Az Iliászból tudjuk, hogy az achai spártában is két király volt, Agamemnon és Meneláosz, ugyan úgy,mint a dór spártában. A spártaiak a törekedtek a javak mükénei stílusú elosztásának megtartására, az egyenlőségre is. Athén társadalmában a kisajátitott földekre alapozva a paraszti megántulajdon csak a mükéneii társadalom összeomlása után alakul ki.

A Írás: A mükénei kultúra is fejelett írással rendelkezett, ezt, a krétai Lineáris B írást mivel maga a nyelv ismert 1952-ben megfejtették. Jellegét tekintve átmenetet képvisel a szótagírás és a betűírás között. A görög betűírás a görög ABC- nem ebből fejlődik ki, mert a hanyatlás korában feledésbe merül és a görögök a főniciaiaktól veszik át a betűírást. Karakterében a krétai írásokhoz, etruszkok írására és a runa írásra hasonlít.
Mivel az etruszkok itáliában a dór invázióval egyidőben jelennek meg, valószínű, hogy az Aeneászlegenda, mely szerint a Rómát trójából menekültek alapították igaz.A minoszi és mükénei civilizáció kultúrális hatása messze földre kiterjedt, élénk kereskedelmet folytattak a szkítákkal is ami alapján nem lehetetlen, hogy a szkíták által használt rúna írás, krétai mükénei hatásra alakult ki.Bár a minoszi és mükénei kultúra törpe államok kultúrája volt, sokkal nagyobb hatással volt az európai fejlődésre,mint például a sokkal nagyobb Egyiptom müveltsége Minosz és mükéne volt az a történelmi szintér ahol az európai kultúra először az élre tört. Hatását és jelentőségét ezeknek az elfelejtett kultúráknak már ismerjük, de eredetük mind a mai napig rejtély.

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
GÖRÖG FÓRUM
 
STEFANOS APARTMAN
 
Aréna2000
 
Görög receptek
 
Ajánlott oldalak
 
Kérj Hírlevelet
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Látogatók száma
Indulás: 2004-08-10
 
Letöltések száma
 
Rólunk a médiában
 
Gyógyító videók
 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Tartalom

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.