Kali orexi! Jó étvágyat!
Nikos Boti Attila 2016.01.08. 19:35
A görögök számára az étkezés nem csupán egy módszer, mellyel „teletömik a hasukat". Az evés náluk életstílust képvisel. Az éttermek, tavernák, többet jelentenek egy vendéglátó egységnél. Ezek azok a helyek, ahol a görögök leélik életük egy részét és nehezen találnánk köztük olyat, aki ne kedvelné az időtöltésnek ezt a formáját.
A görögök számára az étkezés nem csupán egy módszer, mellyel „teletömik a hasukat". Az evés náluk életstílust képvisel. Az éttermek, tavernák, többet jelentenek egy vendéglátó egységnél. Ezek azok a helyek, ahol a görögök leélik életük egy részét és nehezen találnánk köztük olyat, aki ne kedvelné az időtöltésnek ezt a formáját. A hétvégék alatt családostul vonulnak egy tavernába, ahol majd órákat töltenek hangos szóbeszéd és jókedv kíséretében. Étkezési szokásaik eleve eltérnek a miénktől. A görögök a kávé és a könnyű reggeli hívei, ezt követi egy gyors ebéd a délutáni órákban. A gazdag vacsorához többnyire este tíz óra körül ülnek le, mely akár a késő éjszakáig is elhúzódhat. A görög konyha annyira gazdag, mint az ország történelme, viszont más konyhák hatását is érzékelhetjük. Az ország egyes részei és a szigetek közt is jelentős különbségek vannak az étkezési és a főzési szokásokat illetően.
HOL EGYÜNK?
... alapvetően bárhol. Éttermek és tavernák szó szerint mindenhol akadnak - a legeredetibb „kulisszák" között. Például egy hatalmas fa koronája alatt, egy hegyi falu pici terén, közvetlenül a strandon, ahol a lábunkat szinte már a tenger simogatja, egy öreg szélmalomban, egy gyönyörű kert közepén vagy egy, az első látásra egyszerűnek tűnő családi házban, melyet útközben szinte véletlenül veszünk észre. Az asztalokon jellegzetes kockás abrosz található, melyre általában még egy papírabroszt is ráterítenek.
HOGYAN EGYÜNK?
... együnk kényelmesen és jóízűen! És főleg sokat! A pincér egyik tányért hozza a másik után, amíg az asztal teljesen tele nem lesz. Aztán kezdődhet a lakoma. Mindenkinek minden tányérból szabad és szinte kötelező megkóstolni legalább egy falatot.
MIT EGYÜNK ÉS IGYUNK?
... a görög konyha a friss alapanyagokra esküszik - legyen szó zöldségekről, halakról, húsokról. Ezeket olívaolajjal készítik el, különböző fűszerekkel ízesítve. „Mezedessel" - vagy mezékkel kezdünk. Ezekből az étvágygerjesztő falatokból rögtön rendeljünk is néhányat! Kis tányérokon tálalják őket. Lehet szó zöldség- vagy majonézes salátákról, pürékről, körözöttekről. Ezekhez leginkább az ouzzó dukál - egy klasszikus görög szeszes ital (ánizs-pálinka), melyet sosem isznak étel kísérete nélkül. Amikor már úgy érezzük, hogy már többet nem tudunk enni, akkor következik csak a főétel. A klasszikus - többé vagy kevésbé ismert- specialitáson kívül rendkívül gazdag a hal- és a tenger gyümölcseiből készült ételek kínálata. Ezekhez szükséges finom bort inni a leghíresebb borászati régiók-ból (olyan márkák mint a Tsantali vagy Boutari), esetleg voksolhatunk a ház bora mellett, melyet kancsóban hoznak az asztalunkra. A végére egy édes görög desszert jár - pl.: baklava. Ezeket végül egy csésze forró café ellinikóval (görög kávé) vagy egy hűsítő frappéval szükséges „leöblíteni". Említhetnénk számtalan éttermet Görögországban. A klasszikus tavernákon, psarotavernákon (hal-taverna) és ouzzériken kívül a szigetek fővárosaiban és a közkedvelt nyaralóhelyeken igényes és színvonalas éttermek is akadnak, melyek a helyi étkeken kívül a nemzetközi konyha specialitásait is kínálják. Legyen szó bármilyen étteremről - egy dolog mindegyikben közös: mindenhol zene szól - többnyire görög zene - amely az emberek életében ugyanolyan fontos szerepet játszik, mint a jó étel.
Görögország nem csak egy úticél, melyet meglátogatnak az utazók a világ minden pontjáról, de egyben egy gasztronómiai paradicsom is különleges ízek kedvelőinek.
A tűz és a tenger harcának végeredményeként a görög táj olyan képekkel szolgál, melyek örökké megmaradnak egy látogató emlékezetében. Felejthetetlenek maradnak azok az ízek, melyek egyenesen e föld belsejében születtek, pompás illatukkal kielégítik az összes érzéket. Híres konyhája nagyon vonzó a tehetséges séfek számára, mert Görögország az utóbbi években előnyös pozícióra tett szert a nemzetközi gasztronómiában. Akár a modern görög konyha újdonságait kóstolják meg, vagy a klasszikus ízekre esküsznek, a kínálatbó mindenki megtalálja a kedvére valót. Ez is egyike azoknak az okoknak, amiért szeretnek visszatérni az emberek ebbe az országba.
|