Húsgombócok paradicsomszószban
Nikos 2004.09.06. 13:04
A Soutzoukakia Görögországban egy nagyon kedvelt és kiadós étel. Álltalában , legalább is én friss kenyérrel szoktam enni de hallottam arról is , hogy sós burgonyával tálalják. Görögországban csak friss kenyeret kaptunk hozzá.
Hozzávalók:
60 dkg darált sertés vagy bárányhús, 3 szelet kenyér, kevés tej tej, 1 evőkanál olívaolaj, 1 nagy fej vöröshagyma,
1 paradicsom, 6 dkg rizs, apróra vágott mentalevél, apróra vágott petrezselyem,
kevés őrölt fahéj, 2 tojás, 1 dl vörösbor, só, bors, 5 dl víz, 5 evőkanál paradicsompüré, 3 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A tejbe áztatott, kinyomkodott kenyeret jól összedolgozzuk hússal. Megpirítjuk a hagymát az olajon, a meghámozott, kimagozott és feldarabolt paradicsommal együtt. Hozzáadjuk a húshoz, a rizzsel, mentával, fahéjjal, petrezselyemmel, a felvert tojással, sóval, borssal együtt, és alaposan összekeverjük. A vizet egy nagy lábosba tesszük, beletesszük a paradicsompürét, hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát, felforraljuk és 6 percig főzzük. A masszából vizes kézzel kis golyókat formálunk és a paradocsomszószba tesszük. Lefedjük a lábost, és addig főzzük, míg a rizs megpuhul és a szósz besűrűsödik. Apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.
|