TENGERI RAGU (kákávjá)
Agni 2004.09.06. 12:57
A tengeri ragu olyasmi mint a magyar halászlé, csak ebben különféle tengeri hertkentyük:) is vannak.
Hozzávalók:
300 gr közepes garnélarák
200 gr homár
1,200 gr halfej és halcsont
250 gr tengeri halfilé
150 gr kagyló, héjuktól megtisztítva
1 nagy, apróra vágott hagyma
1 szál zöldzeller
1 apróra vágott, közepes répa
2 babérlevél
8 ágacska friss kakukkfű
2 l víz
2 kanál olívaolaj
1 nagy póréhagyma, karikára vágva
1 szál zeller apróra vágva
2-3 cikk fokhagyma
1 1/2 kiskanál kakukkfű apróra vágva
3 közepes paradicsom meghámozva, kimagozva és apróra vágva
1/2 csésze fehér bor
1/4 csésze paradicsomlé
1/2 kiskanál ánizsmag
1 nagy krumpli kockázva
1 kiskanál cukor
só, bors
2 kanál apróra vágott petrezselyemzöld
1/4 csésze citromlé
Elkészítés:
1. A garnélarákokat megpuccoljuk:lehúzzuk a páncélukat, félretesszük, leszedjük és eldobjuk a fejüket és kivesszük a fekete csíkot a hátukból. Kivesszük a homárt a páncéljából és a páncélt is megtartjuk. Betesszük egy fazékba a halfejeket, -csontokat, homár és rák pancélokat, a hagymát, zellerágat, répát, babérleveleket, kakukkfű ágakat és a vizet, és lefedve 35 percig főzzük. Utána leszűrjük, megtartjuk a levet, a többit kidobjuk. 1,5 l főzetre van szükség.
2. Felhevítjük az olajat egy lábosban, beletesszük a póréhagymát, majd mikor kezd puhulni, a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, az apróra vágott kakukkfüvet, zellert, bort és a zöldségek megpuhulásáig főzzük őket.
3. Hozzáadjuk az előzetesen elkészített csontfőzetet amibe belekeverjük a paradicsomlevet és az ánizsmagot, majd 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a krumplit és puhulásig főzzük. Teszünk bele sót, borsot, cukrot.
4. A hal és homárhúst kb. 4 cm-s darabokra vágjuk. A halat beletesszük a fövő leveslébe és 1 percig hagyjuk főni, hozzáadjuk a homárhúst és a rákokat, még egy percig főzzük. Ekkor tesszük hozzá a kagylókat, hagyjuk jól felfőni, majd beletesszük az apróra vágott petrezselymet és a citromlevet.
Tipp:
A csontokból készülő főzetet előtte való nap el lehet készíteni. Halfejeket, csontokat lehet összegyűjteni más alkalmakkor, lefagyasztani és felhasználni a kákávjához. A levet lehet fagyasztani.
|
|
|
|