| 		
		 
 Szpanakopitta (Grg spentos lepny)
  2004.08.26. 19:21 
	Az als rtegek szlt rhajtjuk a legfelsre, s az egszet lebortjuk az utols rteslappal. Elmelegtett stben megstjk, amikor megpirult, kivesszk, lehtjk, tlalsig htszekrnyben tartjuk. 
 
	Hozzvalk 6 szemlyre: 
	1 kg spent, 
	2-3 csom jhagyma, 
	1 evkanl s, 
	15 dkg vaj, 
	2 kzepes vrshagyma, 
	2 nagy tojs, 
	20 dkg juhsajt (feta), 
	frissen rlt fekete bors, 
	10 rteslap 
	Elkszts: Megmossuk, kssel vagy gppel aprra vgjuk a spentot, finomra szeleteljk az jhagymt, megfelel ednyben a spenttal felvltva rtegesen egymsra rakjuk, mindegyik rteget megszzuk. Hsz percig pihentetjk. A vaj felt serpenyben felhevtjk, s vegesre pirtjuk benne a finomra vgott vrshagymt. A hagyms spentbl kifacsarjuk a nedvet, s sszemixeljk a megpirtott vrshagymval. Felverjk a tojst, elkeverjk az sszetrt juhsajttal, s jl elkeverjk a hagyms spenttal. 
	Felolvasztjuk a megmaradt vajat, kikennk vele egy 25 cm tmrj, ngy cm magas tzll ednyt, eltertnk benne egy rteslapot gy, hogy a szle tlrjen a tlon. Megkenjk a felolvasztott vajjal, a tbbi rteslapot kzben nedvesen tartjuk. Egymsra rakunk – mindegyiket megvajazva – t rteslapot, eltertjk rajta a spent tltelket, rtertnk mg ngy megvajazott rteslapot, mindegyiket levgjuk a tl nagysgra. Az als rtegek szlt rhajtjuk a legfelsre, s az egszet lebortjuk az utols rteslappal. Elmelegtett stben megstjk, amikor megpirult, kivesszk, lehtjk, tlalsig htszekrnyben tartjuk.  
	         
		 
	        
	        |