BAKLAVA
2004.08.26. 18:45
Ez a süteményt a Balkánon szinte mindenhol készítik, nem csoda , hiszen nagyon fínom.
Hozzávalók:
1/2 kg mandulabél
1/2 kg dióbél
2 ek fahéjpor
1 csésze cukor
1/2 kg zsíros margarin v. vaj
1 1/2 kg réteslap, a vékonyabb fajtából
Sziruphoz:
1 1/2 kg cukor
1 citrom
3 pohár víz
Elkészítés:
1. Leforrázzuk a mandulabelet és lehúzzuk a héját. Ha fehér, héj nélküli belet kaptunk, ez nem szükséges.
2. Ledaráljuk a mandulabelet és a dióbelet majd egy tálban összekeverjük az egy csésze cukorral és a fahéjjal.
3. Felolvasztjuk a margarint/vajat.
4. Leterítünk egy 22-32 cm-s tepsibe 5-7 lapot, mindegyiket egyenként megvajazva, és megkenjük vastagon a töltelékkel. Erre még 3 lapot teszünk melynek mindegyikét megkenjük újfent vajjal. Erre a 3 lapra újból tölteléket pakolunk. Legfelül a maradék lapok kerülnek, mindegyikük külön külön megkenve vajjal. Egy késsel bemetsszük a darabokat, megspricceljük vízzel és kisütjük.
5. Mikor pirosra sült a felső és alsó lap, fokozatosan kihűtjük. Még amíg meleg, ráöntjük a szirupot.
Szirup
A hozzávalókat körülbelül 5 percig főzzük egy lábosban.
|