Görög mártások
2004.08.17. 15:03
A tojást sárgájára és fehérjére kettéválasztom. A fehérjét felverem egy evőkanál vízzel, majd hozzákeverem a sárgáját.
Avgolemono - Görög citrommártás
|
|
|
1 tojás, 4 EK citromlé, némi keményítő.
A tojást sárgájára és fehérjére kettéválasztom. A fehérjét felverem egy evőkanál vízzel, majd hozzákeverem a sárgáját. A citromléhez hozzáadok kevés keményítőt (érzéssel) és hozzákeverem a tojáskeverékhez. A tojáskeveréket mixerrel keverem és apránként teszek hozzá a dolmades főzőlevéből. A mártásnak sűrűnek kell lennie. (Nikos Tavridis receptje).
Felhasználása: Dolmadeshez eszik a görögök ezt a mennyei finom citrommártást.
Skordaliá - Fokhagymapüré
|
|
|
Fél kg burgonya, 5 gerezd fokhagyma, 4-5 kanál olivaolaj, 2-3 ek ecet, só.
A krumplit sós vízben megmosom, leszűröm és forrón átnyomom. Állandó keverés mellett hozzáadom a zúzott fokhagymát, az olajat és az ecetet. Ha kell sózom.
Érdekes: Ha megnézed, kísértetiesen hasonlít a Taramosalata -hoz. Az ikrát itt a fokhagyma helyettesíti.
Felhasználása: Sült halakhoz, illetve sült zöldségfélékhez kínálhatjuk.
|
Sáltsa jiaourti me anitho- Kapros-joghurtos mártás. |
|
|
Fél liter joghurt, só, bors, egy citrom leve, 2 ek finomra vágott kapor.
A joghurtot, a kaprot, a citromlevet, a sót és a borsot alaposan elkeverem, majd jól behűtöm. Felhasználása: Hideg és meleg ételekhez egyaránt adható.
|