Grillezzünk
2004.08.17. 15:00
Biftekit, azaz a görög fasirtot akkor ettem először, mikor Christos barátom először hívott meg magához a népes családja körében elköltendő vacsorára.
Grillezett bárány - Bifteki |
|
|
Biftekit, azaz a görög fasirtot akkor ettem először, mikor Christos barátom először hívott meg magához a népes családja körében elköltendő vacsorára. (Grocceni)
Fél kg darált hús, 4 EK olivaolaj, 1 tojás, 1 kis paradicsom, 2 EK kétszersültmorzsa, 1 EK finom búzadara, 2 EK reszelt Kefalotiri, 1 kuis fej hagyma.
A paradicsomot megmosom, megtisztítom, kimagozom és finomra vágom, a hagymát megtisztítom és szintén finomra vágom. A darált húst egy tálban a tojással, a paradicsommal, a hagymával, a kétszersültmorzsával, a bózadarával és a sajtal alaposan összegyúrom. A kezemet időnként sörrel nedvesítem. Az egészet lefedve mintegy 4 órára a hűtőbe teszem. A masszából fasírtokat formálok, azokat beolajozom és egy serpenyőben oldalanként mintegy 7-8 percig sütöm. Tzazikival tálalom. (A kefalotiri egy sós-édes ízű görög keménysajt.)
Souvlaki (Szuflaki)
|
|
|
Fél kg csontnélküli sovány báránycomb, só, 1 tk oregano, 1 tk bors, 1 tk édes paprika, 1 tk őrölt szegfűbors, 2 ek olaj.
A húst kb 2 centis kockákra vágom. Egy tálban a fűszerekkel és az olajjal alaposan elkeverem. Legalább fél órára lefedve beteszem a hűtőbe. A húskockákat nyársakra húzom és minden oldalát 4-5 percig grillezem. Salátát és kenyeret kínálok hozzá.
|
Grillezett halak (citromlével)
|
|
|
Frissen fogott halak, só, citromlé, apróra vágott petrezselyemzöld.
A halakat lepikkelyezem, mosom, sózom, bekenem olajjal és egyik oldalukat az igen forró grillrácsra helyezem. Mikor aranysárgára sültek, megöntözöm őket citromlével és olajjal, majd megfordítom és a másik oldalakat is aranysárgára sütöm. Ezt a folyamatot addig ismétlem, míg a halak készre nem sülnek. Forró tálra teszem őket. Olajból, citromléből 1 EK vízből, sóból és petrezselyemből szaftot keverek és a halakra öntöm.
Grillezett halak (majorannával)
|
|
|
Frissen fogott halak, só, majoranna.
A halakat lepikkelyezem, mosom, sózom, bedörzsölöm majorannával, bekenem olajjal és egyik oldalukat az igen forró grillrácsra helyezem. Mikor aranysárgára sültek, megöntözöm őket olajjal, majd megfordítom és a másik oldalakat is aranysárgára sütöm. Ezt a folyamatotr addig ismétlem, míg a halak készre nem sülnek. Forró tálon tálalom őket.
|