Húsételek
2004.08.17. 14:54
Ha valami görögöset ennél, vagy görög területen nyaraltál, vendéget vársz, vagy egyszerűen csak nézelődni akarsz, akkor fogd az egeredet és nyomkodd! A hozzávalókból szinte már mindegyik beszerezhető nálunk is - így aztán már csak elhatározás kérdése, hogy alkoss. Elő a fakanalakkal és főzzünk valami finomat. Kali Orexi, azaz: Jó étvágyat !
Keftedes - Görög húsgombócok |
|
|
1 kg darált marhahús, 2 fej apróra vágott hagyma, 2 tojás, 2-3 szelet kenyér, 2 ek apróra vágott petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, a sütéshez olaj, kevés liszt.
Egy keverőedénybe beleteszem a darált húst, a hagymát, a fokhagymát, a tojásokat és a petrezselyemzöldet. A kenyeret beáztatom és belemorzsolom. Hozzáadom a sót és a borsot, majd alaposan összekeverem. Kis gömböket formálok belőle és kb. 1 centisre lapítom össze. Lazán lisztbe forgatom őket és forró olajban mindkét oldalukat kisütöm.
Dolmades - Töltött szőlőlevelek
|
|
|
Fél kg darált marhahús, 1 apróra vágott hagyma, fél csésze hosszúszemű rizs, 1 tojás, fél csésze vágott mentalevél, 1 + 4 ek vaj, fél csomó apróra vágott petrezselyemzöld, 4 ek citromlé.
Összegyúrom az összes hozzávalót, ha a töltelék kemény, akkor kevés vizet kanalazok hozzá.
Ehhez a mennyiséghez 20-40 főtt szőlőlevél kell. Az egészen frissek csak 1 percnyi főzést igényelnek.
A szőlőleveleket megtöltöm - a töltelék ne legyen több egy kanálnyinál. Egy lábasban felolvasztok 4 evőkanálnyi vajat, kibélelem szőlőlevelekkel és soronként rárétegzem a töltött szőlőleveleket. Ráöntök 4 csészényi tyúkhúslevest és mintegy 2 órán át főzöm. Hozzá görög citrommártást (Avgolemono) kínálok.
Nikos Tavridis receptje.
|
Muszaka
|
|
|
Fél kg padlizsán 1 centis szeletekre vágva, fél kg paradicsom 1 centis szeletekre vágva, 2 zöldpaprika vékonyan felszeletelve, 25 dkg bárányhús és 25 dkg sertéshús nagyon apróra felkockázva, 1 fej hagyma apróra vágva, 2 gerezd préselt fokhagyma, 5 EK olaj, 2 ek reszelt emmentáli, liszt, só, bors, bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem.
A padlizsánt sózom, borsozom, lisztbe fozgatom és forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm. A paprikacsíkokat olajban szintén rövid ideig sütöm. Ezt követően a hagymát is megpirítom egy kevés olajban. Az olajban a húst erősen megpirítom (10 perc), hozzáadom a hagymát, a fokhagymát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, sót, borsot, egy kevés bazsalikomot és kakukkfüvet és további öt percig kis lángon párolom. Egy kizsírozott felfújtformába rétegenként lerakom a padlizsánt, a húst, a paradicsomot (sóval, borssal, bazsalikommal és kakukkfűvel fűszerezve) és a paprikát. Megszórom reszelt sajttal, meglocsolom olajjal és 200 fokos sütőben fél óráig sütöm. Pitát, vörösbort és tzatzikit kínálok hozzá. (Kadula receptje)
Serpenyős gyros |
|
|
60 dkg birkalapocka (helyettesíthető más tetszőleges hússal is), Kotányi görög fűszerkeverék, olaj, só.
A húst szeletekre, majd kb. 1 x 1 centis csíkokra vágom, sózom és megszórom a görög fűszerkeverékkel. Kb. negyedórai "érést" követően egy nagy serpenyőben 2-3 evőkanálnyi olajat forrósítok és megpirítom rajta a húscsíkokat. Tehetem pitába, vagy tányérra. Hozzá, illetve mellé görög saláta, tzaziki, görög mártás, illetve hasábburgonya dukál.
Még több gyrosrecept
Gyrospác |
|
|
1/2 L olaj, 10 dkg szalonna (húsdarálón ledarálva), só, bors, kömény, oregano, 2 hagyma húsdarálón ledarálva.
A hozzávalókat összekeverem és kb 2-3 kg húst tudok vele bepácolni.
|