Görög előétel arzenál
2004.08.17. 14:38
Grocceni és Nikosz gondolt egyet és közös erővel görög étel és recept lapot hozott létre.Ha valami görögöset ennél, vagy görög területen nyaraltál, vendéget vársz, vagy egyszerűen csak nézelődni akarsz, akkor fogd az egeredet és nyomkodd! A hozzávalókból szinte már mindegyik beszerezhető nálunk is - így aztán már csak elhatározás kérdése, hogy alkoss. Elő a fakanalakkal és főzzünk valami finomat. Kali Orexi, azaz: Jó étvágyat !
Padlizsánkrém juhsajttal |
|
|
2 darab kb. 30 dekás padlizsán, 3 EK olivaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 25 dkg Feta sajt, 1 EK citromlé, 1 kk friss oregano (vagy fél kk szárított), só, feketebors.
A sütőt 220 fokra előmelegítem. A padlizsánokat megmosom és hosszában kettévágom. A vágási felületüket olajjal beecsetelem. Egy tepsit kibélelek alufóliával (fényes felületével felfelé) és a padlizsánokat a vágási felületel lefelé belefektetem. Betolom a sütő középső szintjére és fél óráig sütöm. A padlizsánokat kiveszem és eltávolítom a szárait, a fokhagymát megtisztítom és mindezeket a fetával együtt mixerben pürésítem. Az így kapott krémet citromlével, sóval, borssal, oreganoval ízesítem és fél órára hidegre teszem.
"Padlizsánkaviár" - nak is nevezik ezt a nagyon finom krémet. Törökországban, Görögországban más előételekkel együtt fontos alkotórésze a híres előételasztalnak. Nagyon finom kenyérre kenve is, illetve grillezett húsokhoz, vagy főtt burgonyához.
Ez az egyik legfínomabb és előétel és akár itthon csemegének is mondhatnánk.
Juhsajttal töltött paprika |
|
|
4 nagy piros paprika, 20 dkg Feta sajt, 2 tojás, 1 csomó petrezselyemzöld, feketebors, 6 EK olivaolaj, 2 EK borecet.
A paprikákat megmosom és egy hosszanti vágással egyik oldalom megnyitom őket. A paprikákat óvatosan kimagozom és kiöblítem. Sós vizet forralok és a paprikákat 10 percig előfőzöm, hideg vízzel leöblítem és lebőrözöm. Konyhai törlőpapírral leitatom a nedvességét. A fetát egy tálban villával összenyomkodom, belekeverek két felvert tojást. A petrezselyemzöldet megmosom, szárazra rázom, apróra vágom és a felét egy csipetnyi borssal a sajthoz keverem. Ezzel töltöm meg a paprikákat. Egy serpenyőben olivaolajat közepes hőfokra hevítek és a paprikákat abban forgatva tíz percig sütöm. A paprikákat lecsepegtetem, egy tányérra helyezem, meglocsolom az ecetel és megszórom a maradék petrezselyemzölddel. Kenyérrel és borral tálalom.
|
Saganaki Rántott sajt |
|
|
40 dkg kemény sós görög sajt, a panírozáshoz liszt, zsemlemorzsa, tojás, a kisütéshez bőven olivaolaj.
A sajtot nem túl vékonyra (kb. ujjnyi vastag) felszeletelem. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom kétszer, majd bő forró olivaolajban mindkét oldalát megsütöm. Görögös garnírungokkal (paradicsom, uborka, olajbogyó, tzaziki, feferoni paprika) körítem.
Taramosalata |
|
|
Fél kg tisztítottt burgonya, 1/2 csésze taramá (halikra), 1 csésze olaj, 1 citrom leve, 1 kis fej reszelt hagyma.
A krumplit megfőzöm és átnyomom. A pürét, az ikrát és a hagymát mixerbe teszem. Ezt a masszát a mixerben 10 percig pürésítem, mialattt lassanként olajat és citromlevet öntök hozzá. Érdekesség:Rózsaszín megjelenését a tengeri halak ikrájának színe adja.
Dolmadákia jalantzí - Szőlőlevelek rizzsel töltve |
|
|
Fél kg rizs, egy csomó zsenge szőlőlevél (vagy konzerv), 3 szál újhagyma, 2-2 ek finomra vágott petrezselyemzöld, illetve kapor, 1 tk apróra vágott mentalevél, 3 deci olivaolaj, egy citrom leve, só, bors.
A szőlőleveleket alaposan megmosom és leforrázom (ha konzerv, akkor széttekerem és lecsepegtetem). A hagymát apróra vágom, egy fazékban olajon megpárolom, hozzáadom a rizst és a zöldfűszereket, majd sózom és borsozom. Kis vizet öntök há és fedő alatt kb. negyed óráig párolom. Levelenként egy teáskanálnyit teszek a kihűlt keverékből. Ezt a szérrész felőli részre teszem, két végét behajtom, majd majd a levelet feltekerem. Egy lábasnak kibélelem az alját szőlőlevelekkel, majd köralakban elhelyezem rajta a tekercseket. Ráöntöm a citromlevet és kb. 3 deci vizet, majd egy tányérral letakarom (így a főzés során nem lazulnak ki). Lassú tűzön 1.5 órán át főzöm. Hidegen tálalom.
|