Leves arzenál
2004.08.17. 14:31
Grocceni és Nikosz gondolt egyet és közös erővel görög étel és recept lapot hozott létre.Ha valami görögöset ennél, vagy görög területen nyaraltál, vendéget vársz, vagy egyszerűen csak nézelődni akarsz, akkor fogd az egeredet és nyomkodd! A hozzávalókból szinte már mindegyik beszerezhető nálunk is - így aztán már csak elhatározás kérdése, hogy alkoss. Elő a fakanalakkal és főzzünk valami finomat. Kali Orexi, azaz: Jó étvágyat !
Görög gyümölcsleves |
|
|
Fagyasztot gyümölcs (málna, őszibarack, ribiszke, egres, vagy eper) vegyesen 60 dkg, 1 citrom, 9 dl 100 %-os narancslé, 1 dl Triple sec, 1 dl fehérbor, 10 dkg porcukor, fél csomag vaniliáscukor, 2 dl tejszín.
A citromot alaposan meghámozom, a húsát kockákra vágom és egy edényben a többi gyümölccsel, a cukrokkal, a likőrrel és a borral összekeverem és lefedve egy órára a hűtőbe teszem. A gyümölcsöt összekeverem a narancslével, három deci vízzel és a tejszínnel. További egy órára a hűtőbe teszem, majd jéghidegen tálalom. A leves soha nem látott tüzet. Kezdők is könnyen elkészíthetik és a hatás nem marad el.
Soupa avgolemono Görög citromleves |
|
|
1,2 l tyúkhúsleves, 4 dkg vadrizs, 3 tojás, csipetnyi só, 1 citrom leve, csipetnyi fehérbors.
A rizst megmosom, lecsepegtetem és beleszórom a felforralt húslevesbe. Kis lángon fedő alatt kb. negyedóráig főzöm. Ezalatt felverem a tojásokat és lassacskán hozzáverem a citromlevet. Kivesze negyed liter a forró levesből és hozzáadom a tojás-citromlé keverékhez. Leveszem a levest a tűzről és állandó keverés mellett belekeverem a tojásos keveréket. Újra feldorralom, de már nem főzöm. Sózom, borsozom és tálalás előtt 5 percig állni hagyom.
|
Mayiritsa- Görög húsvéti leves |
|
|
Egy fiatal bárány mája, tüdeje, szíve és belei, fél csésze vaj, 4-5 nagy fej hagyma finomra vágva, fél csokor friss kapor összevágva, 6 EK rizs, tojásos citrommártás, só, bors, citromlé. " Mossuk meg a májat, a tüdőt, a szívet és a beleket. Ez utóbbit egy ceruza segítségével fordítsuk ki és belülről is alaposan mossuk át, de előtte szórjuk be alaposan sóval és citromlével. Tegyük fel a belsőségeket 7 csésze vízben főni, mikor forrni kezd, a tetején képződ? habot szedjük le. Sózzuk meg és kis lángon főzzük 30 percig. Csöpögtessük le a húst és vágjuk nagyon apróra. Pároljuk puhára a hagymát a vajban, adjuk hozzá az apróra vágott húst, a borsot és a kaprot, állandó keverés mellett pároljuk néhány percig. Ekkor öntsük rá a húslét és kis lángon 25 percig főzzük. Tálalás előtt 20 perccel keverjük bele a rizst. Vewgyük le a tűzről és készítsük el a tojásos citrommártást. Adjuk a leveshez állandó keverés mellett és azonnal, nagyon forrón tálaljuk.
Soupa fakés- Görög lencseleves |
|
|
Fél kg lencse, 3 érett paradicsom, 2 közepes fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl ecet, 1 babérlevél, 1 ágacska rozmaring, só, bors, olaj.
A lencsét éjjelre beáztatom. A paradicsomot felaprítom, a hagymát apróra vágom. A lencsét leöntöm és egy fazékban hideg vízben felteszem főni. Mikor felforrt, leöntöm és friss vízben tovább főzöm. Hozzáadom a paradicsomot, a hagymát, a szétnyomott fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, a rozmaringot és egy kanálnyi olivaolajat. Sózom, borsozom és készre főzöm. Hozzáadom az ecetet és forrón tálalom.
Görög káposztaleves |
|
|
1 kis fej káposzta, 2 fej hagyma, 3 ek olivaolaj, 1 l zöldségleves, reszelt citromlé, 1/2 tk ánizsmag, 1/2 tk édesköménymag, só, bors, citromlé, 4 paradicsom, 6 dkg juhsajt, apróra vágott kapor. A káposzta torzsáját eltávolítom és a káposztát darabokra vágom. A hagymát felkockázom és a káposztával, valamint az olivaolajjal megpárolom. Hozzáadom a zöldséglevest, a reszelt citromhéjat, az ánizs-, illetve az édesköménymagot és lefedve 25 percig főzöm. SWóval, borssal és citromlével ízesítem. A paradicsomoknak lehúzom a héját és felkockázom. A juhsajtot lereszelem. A levest sajttal, paradicsomkockákkal és apróra vágott kaporral tálalom.
A receptek eredetiben a következő oldalon is megtalálhatóak: GROCCENI OLDALA más nemzetek konyhájával együtt.
|