Krtrl : Kulinris rmk Krtn |
Kulinris rmk Krtn
Nikos Boti Attila 2009.08.23. 20:38
Azt mondjk, mi sem jellemez jobban egy npet, mint az tkezsi szoksai. Nos, volt szerencsm Krtn rszt venni egy tradicionlis ebden, amelynek mottja, ami a krtaiak letvitelre is igaz, csak semmi sietsg, grgl szig-szig.
Egy-egy tkezs kt-hrom rig is eltart. Az eltelt, ami legalbb hrom-ngyfle fogsbl ll, kzs tlban teszik le az asztal kzepre, ebbl csemegzik mindenki. Mi a szoksos grg saltbl, tzazikibl, roston slt padlizsnbl s sajtbl kaptunk teltt. rdekessgkppen a kecskesajtot nem csak ss, de enyhn desks vltozatban is megkstolhattuk. Mivel a ftel szinte mindig frissenslt, ezrt az eltelek nem csupn tvgycsinlk, de mellette a bort szopogatva, trsalogva kellemesen lehet kivrni a ffogs elkszltt. Ahogy a magyar tertkrl nem hinyozhat a s, az olaszoknl a sajt, gy Krtn mindig olvaolajat tesznek az asztal kzepre, az elteleket ugyanis mindenki sajt kedve szerint zesti. S, ha mr olvaolajrl van sz, lltlag a mediterrn trsg legfinomabb olvaolaja Krtn kszl, amit szmoznak. A 0.1-0.2 a legfinomabb, els sajtols szz olaj, mg a 0.6-ot mr csak fzsre hasznljk.
Ne csodlkozzunk azon, ha csak egy eveszkz kszletet tallunk a tertknknl, a krtaiak ugyanis ugyanazt hasznljk az eltelhez s a ftelhez, a desszert pedig csak a legritkbb esetben dessg. Utols fogsknt szezonlis gymlcsket fogyasztanak. Most ppen a bann rett, ami az afrikainl kicsit kisebb, desebb s igen npszer a szigeten. Vgezetl jhetett a kv, amit jobbra csak ebd, vagy vacsora utn fogyasztanak. A kvzkban, teraszokon csrgve a frapp szenszt lvezik, ktelez legalbb egy rn t szrcslgetni. A specilis grg ital szletst legenda vezi. lltlag egy kocsmros ksn vette szre, hogy nincs elegend kvja, amivel a vendgeket megknlhatja, ezrt a kvt felnttte hideg vzzel, tejjel egy shakerben sszerzta, majd jgkockt tett bele. Olyan sikere lett, hogy ksbb mindenki csak ezt krte.
Mindenestre, ha Krtn jrunk kihagyhatatlan a frapp. Kali rekszi! Egszsgnkre!
-gyri-
|