Boti Attila Nikos
Boti Attila Nikos

Tartalom

Görögországról
 
Krétáról bővebben
 
Korfu szigete
 
Görögországi utak
 
On-line Foglalás
 
Görög Videók
 
Repülőjegy rendelése
 
Rádió-TV
 
On-line TV
 
Levél a szerkesztőnek

 
Partnereink
 
Naptár
2024. December
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Pontos idő
 
Előételek
Előételek : Görög előétel arzenál

Görög előétel arzenál

  2004.08.17. 14:38

Grocceni és Nikosz gondolt egyet és közös erővel görög étel és recept lapot hozott létre.Ha valami görögöset ennél, vagy görög területen nyaraltál, vendéget vársz, vagy egyszerűen csak nézelődni akarsz, akkor fogd az egeredet és nyomkodd! A hozzávalókból szinte már mindegyik beszerezhető nálunk is - így aztán már csak elhatározás kérdése, hogy alkoss. Elő a fakanalakkal és főzzünk valami finomat. Kali Orexi, azaz: Jó étvágyat !

Padlizsánkrém juhsajttal

 

 

2 darab kb. 30 dekás padlizsán, 3 EK olivaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 25 dkg Feta sajt, 1 EK citromlé, 1 kk friss oregano (vagy fél kk szárított), só, feketebors.

A sütőt 220 fokra előmelegítem. A padlizsánokat megmosom és hosszában kettévágom. A vágási felületüket olajjal beecsetelem. Egy tepsit kibélelek alufóliával (fényes felületével felfelé) és a padlizsánokat a vágási felületel lefelé belefektetem. Betolom a sütő középső szintjére és fél óráig sütöm. A padlizsánokat kiveszem és eltávolítom a szárait, a fokhagymát megtisztítom és mindezeket a fetával együtt mixerben pürésítem. Az így kapott krémet citromlével, sóval, borssal, oreganoval ízesítem és fél órára hidegre teszem.

"Padlizsánkaviár" - nak is nevezik ezt a nagyon finom krémet. Törökországban, Görögországban más előételekkel együtt fontos alkotórésze a híres előételasztalnak. Nagyon finom kenyérre kenve is, illetve grillezett húsokhoz, vagy főtt burgonyához.

Ez az egyik legfínomabb és előétel és akár itthon csemegének is mondhatnánk.

Juhsajttal töltött paprika

 

4 nagy piros paprika, 20 dkg Feta sajt, 2 tojás, 1 csomó petrezselyemzöld, feketebors, 6 EK olivaolaj, 2 EK borecet.


A paprikákat megmosom és egy hosszanti vágással egyik oldalom megnyitom őket. A paprikákat óvatosan kimagozom és kiöblítem. Sós vizet forralok és a paprikákat 10 percig előfőzöm, hideg vízzel leöblítem és lebőrözöm. Konyhai törlőpapírral leitatom a nedvességét.
A fetát egy tálban villával összenyomkodom, belekeverek két felvert tojást. A petrezselyemzöldet megmosom, szárazra rázom, apróra vágom és a felét egy csipetnyi borssal a sajthoz keverem. Ezzel töltöm meg a paprikákat. Egy serpenyőben olivaolajat közepes hőfokra hevítek és a paprikákat abban forgatva tíz percig sütöm. A paprikákat lecsepegtetem, egy tányérra helyezem, meglocsolom az ecetel és megszórom a maradék petrezselyemzölddel. Kenyérrel és borral tálalom.

 

Saganaki Rántott sajt

 

40 dkg kemény sós görög sajt, a panírozáshoz liszt, zsemlemorzsa, tojás, a kisütéshez bőven olivaolaj.


A sajtot nem túl vékonyra (kb. ujjnyi vastag) felszeletelem. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatom kétszer, majd bő forró olivaolajban mindkét oldalát megsütöm. Görögös garnírungokkal (paradicsom, uborka, olajbogyó, tzaziki, feferoni paprika) körítem.

 

Taramosalata

 

Fél kg tisztítottt burgonya, 1/2 csésze taramá (halikra), 1 csésze olaj, 1 citrom leve, 1 kis fej reszelt hagyma.


A krumplit megfőzöm és átnyomom. A pürét, az ikrát és a hagymát mixerbe teszem. Ezt a masszát a mixerben 10 percig pürésítem, mialattt lassanként olajat és citromlevet öntök hozzá. Érdekesség:Rózsaszín megjelenését a tengeri halak ikrájának színe adja.

 

Dolmadákia jalantzí - Szőlőlevelek rizzsel töltve

 

Fél kg rizs, egy csomó zsenge szőlőlevél (vagy konzerv), 3 szál újhagyma, 2-2 ek finomra vágott petrezselyemzöld, illetve kapor, 1 tk apróra vágott mentalevél, 3 deci olivaolaj, egy citrom leve, só, bors.


A szőlőleveleket alaposan megmosom és leforrázom (ha konzerv, akkor széttekerem és lecsepegtetem). A hagymát apróra vágom, egy fazékban olajon megpárolom, hozzáadom a rizst és a zöldfűszereket, majd sózom és borsozom. Kis vizet öntök há és fedő alatt kb. negyed óráig párolom. Levelenként egy teáskanálnyit teszek a kihűlt keverékből. Ezt a szérrész felőli részre teszem, két végét behajtom, majd majd a levelet feltekerem. Egy lábasnak kibélelem az alját szőlőlevelekkel, majd köralakban elhelyezem rajta a tekercseket. Ráöntöm a citromlevet és kb. 3 deci vizet, majd egy tányérral letakarom (így a főzés során nem lazulnak ki). Lassú tűzön 1.5 órán át főzöm. Hidegen tálalom.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
GÖRÖG FÓRUM
 
STEFANOS APARTMAN
 
Aréna2000
 
Görög receptek
 
Ajánlott oldalak
 
Kérj Hírlevelet
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Látogatók száma
Indulás: 2004-08-10
 
Letöltések száma
 
Rólunk a médiában
 
Gyógyító videók
 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Tartalom

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?