rdekessgek
Jox 2004.12.07. 21:27
A saltk zestshez tkletesen ill szz s extra szz (virgin, extra virgin) olvaolajat ne hasznljuk stshez, fzshez, mert gyorsan megg, kellemetlen lesz a szaga s a benne kszlt tel ze is. Az eredeti grg olvaolaj manapsg minden nagyobb lelmiszerboltban beszerezhet, hiszen egyike a mediterrn orszg f kiviteli rucikkeinek.
Az olva A saltk zestshez tkletesen ill szz s extra szz (virgin, extra virgin) olvaolajat ne hasznljuk stshez, fzshez, mert gyorsan megg, kellemetlen lesz a szaga s a benne kszlt tel ze is. Az eredeti grg olvaolaj manapsg minden nagyobb lelmiszerboltban beszerezhet, hiszen egyike a mediterrn orszg f kiviteli rucikkeinek. A rgi orszgainak tbbsge magnak kveteli az "els olvaolaj-gyrt" cmet. Annyi biztos, hogy Grgorszgban 2500 ve ltetnek olajfaligeteket. Csak Korfu szigetn 3-4 milli olajfa n, melyeket nem metszenek, gy az orszg legnagyobb fi itt tallhatk. A betakartst szokatlan mdon vgzik, nem botokkal verik le a frl a termst, hanem megvrjk, mg az rett olajbogyk a fldre tertett hlba hullanak. A rgi idkben hasznlt hatalmas, kerek kvekbl ll, l vagy szamr hajtotta olajprsek helyett ma mr gpek vgzik az olajsajtols mvelett. A janurtl mrciusig tart idszakban rik a fekete olajbogy, melyet begyjts utn a gyrakba, raktrakba szlltanak. A felmelegtett olajbogyt egszben, magostul ppp prselik, manyag kosarakba teszik, majd kdakba ntik s risi prst engednek r. Az els prsels eredmnye a legjobb, legdrgbb, n. szz olvaolaj. Az ezutn kvetkez msodik, harmadik, negyedik prsels eredmnye mr egyre gyengbb minsg. A zld olajbogy augusztusban s szeptemberben rik, ezt inkbb egszben fogyasztjk. A mitolgia szerint Athn vrosa Pallasz Athn istennrl kapta a nevt, aki megajndkozta a grg npet az olvval. Zeusz annak az istennek vagy istennnek grte a vrost, aki a leghasznosabb tallmnnyal ll elo. Athn ajndkra, az olvra esett vlasztsa, hiszen az istenn adomnyt az emberek hasznlhattk vilgtsra, ftsre, gygyszerknt, telknt s parfmknt. Athn az els olajft az Akropolisz szikls domboldaln ltette el. |
A frapp A Frapp a grg trsadalom tagjainak ltet eleme, a nap brmely szakban isszk a kvzk teraszn. Tbbfle frappbl vlaszthatunk: a "metrio" egyforma arnyban tartalmaz neszkvt s cukrot, grg mrce szerint kzepesen -magyar zlsnek- des. A "szketo" cukor nlkl kszl, a "gliko" pedig deset jelent, ami magyar viszonylatban szinte mr ihatatlan. Ha kevs cukorral kvnjuk, krjk "me lgi zhari".Elkszts |
A metaxa A Metaxa a vilgon az egyik legismertebb s legkedveltebb, klnbz minsgben ellltott konyakfajta. (Minl kivlbb minosg Metaxa van a keznkben, annl tbb csillag lthat az ital cmkjn. A klnleges grg szeszes italt egy Szpirosz Metaxasz nev grg selyemkeresked ksztette el elszr, 1888-ban, Athn krnykn. Ma mr vilgszerte hres kivl minsgrl, zrl s sznrl. Olyan jelzkkel illetik, mint "az istenek itala", "ldott nektr", vagy "letelixr". Nem csoda, ha hrnevnek ksznheten valsgos hisztria alakult ki egy-egy veg, klnleges alkalomra palackozott, tlgyfahordban rlelt, aranyszn brandy beszerzse krl. Az olyan fajtkat, mint pldul a "Metaxa Centenary", "Metaxa Rhodes", "Metaxa Gold Olympian Reserve" vagy a "Metaxa Golden Age", csak nhny zletben lehet megtallni az egsz vilgon. |
|
A retsina A grgk nem nagyivk s az orszg klmjbl kifolylag nem bszklkedhetnek olyan nagyszer borokkal, mint Franciaorszg, Spanyolorszg vagy Olaszorszg. Mindemellett a folyamatosan fejld turizmusnak s a nvekv nemzetkzi rdekldsnek ksznheten a grg borok minsge rezheten javul. A tavernk tbbsgben nagy valsznsggel knlnak hordkban trolt, hzi kszts bort, az gynevezett "hima"-t, s retsint, ezt a jellegzetes z, nem tl drga fehrbort. Sok mendemonda kering arrl, hogy a retsina klnleges aromja honnan is ered. Egyesek szerint a msodik vilghbor alatt a grgk megtvesztsl gyantt tettek a borba, gy a nmetek terpentinnek vltk s nem ittk meg azt. Msok azt mondjk, az kori grgk tudtk, hogy a leveg a bor eskdt ellensge s fenygyantval pecsteltk le az amfork szjt, amibl a borba is kerlt valamennyi. Megint ms elkpzels szerint fenyfbl ksztettek hordkat, s a bennk trolt bor tvette a gyants fa aromjt. A retsina eredetileg az athniak bora volt. Az 1800-as vekben tbb mint 6000 taverna mukdtt a vrosban s krnykn, s mindegyikben ott lltak a retsinval teli hordk. A szlt a krnyez falvakban termesztettk, szreteltk le s prseltk ki, majd l-vagy szamr vontatta kordkon szlltottk a vrosba a mg meg nem erjedt szllt, amit aztn a taverna tulajdonosok hordkba tltttek s sajt zlsknek megfelelen borr rleltek. A palackozott retsina csak az 1960-as vekben vlt elrhetv vidken s megszokott a vrosban, a rgi tavernk s az Athn krnyki szlterm vidkek eltnsvel prhuzamosan. |
Az ouzo A klasszikus grg ital, az ouzo, prselt szoll, valamint klnfle gygynvnyek s bogys termsek (pl. nizsmag, desgykr, menta, gaulteria, deskmny, s mogyor) pontosan meghatrozott keverke. Az ouzot ltalban aperitifknt szolgljk fel, de klnfle italkeverkek, koktlok alapja is lehet. Ha vzzel keveredik, az ouzo fehrr, oploss vlik. Ennek oka az, hogy az alkoholban oldd, tltsz nizsolaj fehr, tltszatlan kristlyokk alakul az alkoholkoncentrci cskkensvel. Az ouzofogyaszts -akr letformv is vl- mvszet. Titka az, hogy kzben fogyasszunk klnfle "mezedes"-t (rgnivalt), gy akr rkon t ldglhetnk s iszogathatunk az let szpsgein elmlkedve anlkl, hogy klnsebben megrtana az ital. Ne akarjunk azonban macsk lenni! s br az eredeti (42-46%-os) ouzotl lltlag nem lehetnk msnaposak, mert cukrot nem tartalmaz, igyuk vzzel, zls szerint hgtva! Ha olyasvalakivel akadunk ssze, aki sajt kszts ouzoval knl bennnket, legynk vatosak! Annak ellenre, hogy ouzonak titulljk, valsznuleg "raki"-val, vagy "tsipuro"-val van dolgunk, ami nem ms, mint sajt elllts prlatok keverke, ami ugyan simn lecsszik a torkon, de hatsa gyors s erteljes. Az ouzo hazja Leszbosz szigete. Egy penszgomba elterjedse miatt nhny szz vvel ezeltt a szlltetvnyek tbbsge kipusztult, ami a borszat hallt s az ouzokszts elretrsnek lehetsgt jelentette. A legtbb kvztulajdonos Grgorszgszerte egyetrt abban, hogy innen szrmaznak a legjobb minosg, legkedveltebb ouzo fajtk, melyeket a hagyomnyos mdon, leprlssal lltanak el. Vannak olyan mrkk is, melyek ksztsekor egyszeren sszekeverik a hozzvalkat, palackozzk s a boltok polcaira kerl. |
|
Koccints "Jamassz!"- mondjk a grgk, mikor felemelik itallal teli poharukat. Koccintskor figyeljnk arra, hogy csak a poharak fels pereme rjen ssze, mert a pohr talphoz, aljhoz koccints durva srtsnek, toknak minsl. A hzigazda dolga, hogy jratltse a kirlt poharakat, ha nem akar szgyenben maradni. Aki viszont rgvest fenkig rti azt, mohnak fogjk tartani. |
A feta A feta legalbb kt hnapon t ss vzben rlelt, lgy, fehr, zsrszegny sajt. Az archeolgusok s tudsok bizonytkokat talltak agyagtblkon Mknben s Pylosban, valamint Homrosz Odsszeijban arra nzve, hogy mr az i.e. 8. szzadban ksztettek feta sajtot. Az els rsos feljegyzsek, melyekben a feta sajt neve szerepel, a 17. szzadi velencei uralom idejbl maradtak fent. Maga a sz a latin eredetu "Fete" szbl ered, ami arra a szoksra utal, hogy a feldarabolt sajtot fahordkban troltk. Miben klnbzik a grg feta sajt a tbbi, szintn fetnak nevezett sajttl? Elssorban a tej ms, amibl kszl. A grg fett ugyanis juh- s kecsketej keverkbol lltjk el. Ez adja a sajt klnleges zt s termszetes, fehr sznt. A statisztikk szerint Grgorszg a legnagyobb juh- s kecsketej-termel orszg a vilgon. Rideg llattartst folytatnak, ami azt jelenti, hogy a nyjak szabadon legelnek a mezkn, hegyoldalakon s partvidkeken. Tpllkuk nem ms, mint vadon term nvnyek, klnfle fszeres illat bokrok levelei, az "armirikra", a tengerpart klnleges s jellegzetes nvnyzete. A termszetes tpllk s a vndorls ketts hatst gyakorol az llatok tejhozamra. Egyrszt a tej s a belle kszlt feta elnyeri klnleges zt, msrszt a tehntejhez viszonytva jelentsen alacsonyabb lesz a zsrtartalma. (Ennek ksznhet ragyog fehr szne.) A nemzetkzileg is ismert tejfeldolgoz zemek naponta gyjtik be a tejet az llattenysztktl, htokamionokkal szlltjk a telephelyre, ahol szigor elorsoknak megfeleloen trtnik a feldolgozs. A feta ksztsnek folyamata nagy vonalakban a kvetkez: a megalvadt juh- s kecsketejet specilis tartlyokba teszik, s prsels nlkl leszrik. A fennmarad trhoz durva szemcsj tengeri st kevernek. Ebben a fzisban klnbz mikroorganizmusok telepednek meg a tr felletn, melyek nagy szerepet jtszanak a ksbbi zhats kialakulsban. A kvetkez szakaszban a trt fa- illetve bdoghordkba teszik s ss vizet (7%) adnak hozz. Ezutn a hordk rlelkamrba kerlnek, ahol a hmrsklet 18 Calatti, a relatv pratartalom pedig sosem kevesebb 85%-nl. Tizent nap elteltvel az rlels 2-4 C-on folytatdik. A kt hnapos folyamat sorn sem a kszl sajtba, sem a pclbe nem kerlhet tartstszer vagy brmilyen antibiotikum. A klnfle feta sajtok nevket szrmazsi helykrol kapjk. A klnbz terleteken rlelt sajtok (Trkia, Macednia, Thesszlia, Peloponnszosz, szak- Grgorszg...) ze ms s ms: az egyik ssabb, kemnyebb vagy ppen lgyabb llag, mint a msik... Minden grg ismeri ezeket a jellemzket, s nv szerint keresik kedvenc feta sajtjukat. Az eredeti grg feta csomagolsn megtallhat a grg zszl s egy cmke, mely igazolja a termk szrmazsi helyt s azt, hogy teljes egszben termszetes alapanyagokbl kszlt. A feta sajtot a grg konyhban igen szles krben s elszeretettel hasznljk. (Grgorszgban az egy fre es fetafogyaszts tlagosan 20 kg/ v.) Gondoljunk a vilgszerte kedvelt grg saltra ("horiatiki"), vagy a sajtos rtesre ("tyropita"), amit mr az kori Athnban is ksztettek phyllo tsztbl s fetbl, szmos recept alapjn, "tyronotos" nven. A fett nmagban is fogyasztjk olvaolajjal s oregnval, elssorban az ouzo kedveli italozs kzben, hiszen a kt zvilg tkletesen harmonizl egymssal.
|
|