Illatos fűszernövények
Nikos-Boti Attila 2007.06.03. 22:18
Az aromás füveknek jelentős hagyománya van Krétán. Botanikai tanulmányok kiderítették, hogy a szigetnek van Európában az egyik leggazdagabb és legérdekesebb ökoszisztémája, nagyszámú őshonos növénnyel, azaz olyan növényekkel, amelyek vadon csak Krétán teremnek meg, mint a malotyra (siderites syrioca) és az ezerjófű (origanum diktamus L.), amely az őshonos krétai növényzet királya, az ókor óta ismert antiszeptikus természetéről. Különösen Hippokratész javasolta az ezerjófüvet a szülő nőknek, amelytől fájdalommentesen és gyorsan szültek.
A krétai gyógynövénygyűjtők rengetegféle illatos fűszernövényt kínálnak ma a piacon, mint pl. oregano (origanum onites), bazsalikom (ocimum basilicum L.), hársfatea (tilia cordata mill.), majoranna (origanum majorana), kakukkfű (thymius sibthorpii benth.) menta (mentha), rozmaring (rosmarinus officinalis), babér (laurus nobilis L.), kamilla (matricaria chamomilla L.), zsálya (salvia officinalis) és egyebek. Mindegyiket már az ókortól egészen napjainkig mint gyógyfüveket hasznosítják, és nagyon sok szöveg maradt fenn, melyben az ókori szerzők rendkívüli gyógyító jelleget tulajdonítottak nekik.
Ezek a rendkívüli krétai gyógyfüvek (köztük az ezerjófű is) a sziget hegyeinek meredek lejtőin nőnek, és tapasztalt gyűjtők szedik le őket, hogy természetes körülmények között kiszáradjanak, majd a modern csomagolókba kerülnek, egyéb kémiai vagy más jellegű beavatkozás nélkül.
Ma már nem kell fáradniuk hogy megtalálják ezeket a gyógyfüveket és élvezzék mint gyógyteát vagy mint ételek ízesítőit, melyet az egészséges krétai táplálkozás szabályai szerint készítenek el.
A modern csomagolóegységek gondoskodnak arról, hogy megtartsák a természetes aromájukat, és a többi bravúros tulajdonságukat, amelyek között található a fogyasztás közbeni savlekötő tevékenysége.
|