Előételek : Különleges padlizsán - Μελιτζάνες σπέσιαλ |
Különleges padlizsán - Μελιτζάνες σπέσιαλ
Agni 2004.09.06. 13:00
A görögök nagyon kedvelt nyári ételei közé tartoznak az "olajosak" (λαδερά). Habár ezek inkább nyári ételek de manapság, mikor könnyen hozzá lehet jutni a nem kimondottan idényzöldségekhez is az üzletekben, ezek az ételek a böjt időszaka alatt is nagyon kedveltek lettek. Ez az étel egy eléggé olajos étel, ezért érdemes csak olívaolajból készíteni mert az olívaolaj zamata, illata, adja meg az étel kellemes és jellegzetes ízét, a padlizsán pedig a nyelven szétmoló édességét.
Hozzávalók:
2 kiló vastag padlizsán
5-6 zöldpaprika
4-5 paradicsom
1 csésze olívaolaj a sütéshez
1/4 csésze olívaolaj a szószhoz
2-3 nagy vöröhagyma
2 lk (leveseskanál) szárított vagy friss diosmo (vadmenta)
1 1/2 - 2 csésze paradicsomlé vagy turmixolt érett paradicsomok
só, bors
Elkészítés:
Minden zöldséget megmosunk, megtörlünk. A padlizsánt 3-4 cm vastag karikákra vágjuk, besózunk minden karikát alaposan és szürőbe tesszük legalább egy órára. Ezáltal a kesernyés leve kifolyik, édesebb lesz az étel, valamint a feketedést is megakadályozzuk. Ezután lemossuk alaposan őket és két tenyerünk között összeszorítva minden szeletből kinyomjuk a vizet. Letöröljük őket konyhapapírral és olajban enyhén elősütjük. Egymás mellé szorosan behelyezzük a szeleteket egy nagy tepsibe. A paprikákat kb. 1 cm-s karikákra vágjuk és minden padlizsánkarikára helyezünk egy paprikakarikát, melyet NEM sütünk elő.
A hagymákat vékony szeletekre vágjuk és nagyon kevés olajban megfonyasszuk, majd rájuk öntjük a turmixolt paradicsomokat vagy paradicsomlét. Sózzuk, borsozzuk a mártást és beleszórjuk a mentát. Hagyjuk pár percet rotyogni hogy megvastagodjon. Lehúzzuk a tűzről, szűrőkanállal a hagymákat kiemeljük belőle és a paprikakarikákba, a padlizsánra helyezzük. Ezekre teszünk az időközben karikára vágott paradicsomokból is egy-egy szeletet. A paradicsomkarikákat lelocsoljuk egyenletesen elosztva a megmaradt mártással.
Ne felejtsünk el minden réteget sózni, borsozni!
Mikor mindent lerétegeztünk, betakarjuk alufóliával és addig sütjük előmelegített forró sütőben (200-220 fok az elektromos sütőnél)amíg megissza a levét és megpirulnak a paradicsomok a tetején. Ekkor az étel az olajos szószban marad. A vége fele le lehet venni a fóliát róla, ez hamarabb engedi elpárologni a levet.
Hidegen, melegen finom étel.
Tipp:
Érdemes odafigyelni hogy olyan zöldségeket vegyünk hogy a karikák amiket vágunk belőlük egyformák legyenek, mert így nemcsak finom de esztétikusan szép ételt is készíthetünk amit büfé-hez is fel lehet használni. Ugyanis ha a szeletek egyformák akkor kis falatkák lesznek egy-egy padlizsán-paprika-paradicsom emeletből. De házi fogyasztásra az sem baj ha nem találnak a szeletek, így is finomra sül csak tálaláskor óhatatlanul kicsit szétrombolódik az egységes látványt nyújtó ételhalom.
|
|
|
|
|