Szpanakopitta (Görög spenótos lepény)
2004.08.26. 19:20
Az alsó rétegek szélét ráhajtjuk a legfelsőre, s az egészet leborítjuk az utolsó réteslappal. Előmelegített sütőben megsütjük, amikor megpirult, kivesszük, lehűtjük, tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.
Hozzávalók 6 személyre:
1 kg spenót,
2-3 csomó újhagyma,
1 evőkanál só,
15 dkg vaj,
2 közepes vöröshagyma,
2 nagy tojás,
20 dkg juhsajt (feta),
frissen őrölt fekete bors,
10 réteslap
Elkészítés: Megmossuk, késsel vagy géppel apróra vágjuk a spenótot, finomra szeleteljük az újhagymát, megfelelő edényben a spenóttal felváltva rétegesen egymásra rakjuk, mindegyik réteget megsózzuk. Húsz percig pihentetjük. A vaj felét serpenyőben felhevítjük, és üvegesre pirítjuk benne a finomra vágott vöröshagymát. A hagymás spenótból kifacsarjuk a nedvet, s összemixeljük a megpirított vöröshagymával. Felverjük a tojást, elkeverjük az összetört juhsajttal, s jól elkeverjük a hagymás spenóttal.
Felolvasztjuk a megmaradt vajat, kikenünk vele egy 25 cm átmérőjű, négy cm magas tűzálló edényt, elterítünk benne egy réteslapot úgy, hogy a széle túlérjen a tálon. Megkenjük a felolvasztott vajjal, a többi réteslapot közben nedvesen tartjuk. Egymásra rakunk – mindegyiket megvajazva – öt réteslapot, elterítjük rajta a spenót tölteléket, ráterítünk még négy megvajazott réteslapot, mindegyiket levágjuk a tál nagyságára. Az alsó rétegek szélét ráhajtjuk a legfelsőre, s az egészet leborítjuk az utolsó réteslappal. Előmelegített sütőben megsütjük, amikor megpirult, kivesszük, lehűtjük, tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.
|