|
A grg konyha remeke a Gyros. A fgglegesen forg nyrsra rtztt hsszeletek egsz nap forognak s egy nagy karddal szelik le belle mindig azt a rteget, amely mr szp pirosra slt. A hasbburgonya alak hscskoknak a ngy kzl az egyik oldala ropogs, a msik hrom pedig puha. Nyelvi sszefggs: a grg gyro, gyros forgst jelent. A hasonl gvi, de teljesen ms alapokon nyugv kultrj trk konyha "dner kebab"-nak nevezi. Az olasz nyelvben girare jelenti ugyanezt. Mindenesetre a vilgban a "gyros" nv terjedt el.
|
Az eredeti gyros birkahsszeletekbl kszlt - s ktsgkvl ez volt az eredeti - , manapsg azonban, fleg Nyugat-Eurpban serts, borj, illetve pulykahsbl ksztik. Megvltozott a hforrs is. Eredetileg a forg hs mellett egy vaskosrban fasznparzs volt, melyet fellrl ptoltak, alul pedig salakoltak. Manapsg mr a gzfuts, illetve elektromos fts gyros stk vannak divatban. A hajdani kard szerept is tvette mr az elektromos frszks, mellyel erkifejts nlkl lehet lenyesni a megslt rtegeket. Szval, mindent sszefoglalva
A gyros nagyon megvltozott (fleg htrnyra), de azrt nagyszer tel.
A legnagyobb problma, hogy a klasszikus Gyros otthon nehezen kszthet el. Volt ugyan egy NDK cscstermk az "AKA Elektrik" - tl, amelyben otthon lehetett egy kb. egy kils gyros - tltetet stni - ez egy hztartsi mret forgnyrs volt - de a rendszervlts sorn az ilyen olcs szocialista termkek (mint a hasonlan endk 390 forintos mini grill is) eltntek.
Tszta hozzvali: Eredeti grg recept alapjn
- fl kocka leszt (kb.20 g)
- 30 dkg liszt egy csipetnyi cukor, s
|
Elkszts:
Az lesztt feloldjuk 2 dl meleg vzben, majd sszegyrjuk a liszttel, a cukorral s fl teskanl sval. Hromnegyed rn t, kelni hagyjuk. A tsztt tgyrjuk, majd ngy kis pita formt (kb. 20 cm-es) lepnyt nyjtunk belle. A lepnyeket stpaprral blelt tepsibe tesszk, A tsztt mg kb. 20 percig kelni hagyjuk, majd elmelegtett stoben (220fok/ 4. fokozaton) 20-25 percig stjk.
|
A megrgztt gyros imdnak most hrom vlasztsi lehetosge van, hogy otthon sztsenek gyrost:
1. A serpenys gyros
2. A grillstben kszlt gyros
3. A forgnyrsas grillstben kszlt gyros
Serpenys gyros
60 dkg birkalapocka (helyettesthet ms tetszleges hssal is), Kotnyi grg fszerkeverk, olaj, s. A hst szeletekre, majd kb. 1 x 1 centis cskokra vgom, szom s megszrom a grg fszerkeverkkel. Kb negyed rai "rst" kveten egy nagy serpenyben 2-3 evkanlnyi olajat forrstok s megpirtom rajta a hscskokat. Tehetem pitba, vagy tnyrra. Hozz, illetve mell grg salta, tzaziki, grg mrts, illetve hasbburgonya dukl.
Grillsts gyros
60 dkg birkalapocka (helyettesthet ms tetszleges hssal is), Kotnyi grg fszerkeverk, olaj, s. A hsszeleteket beszon, megszrom grg fszerkeverkkel s a forr grillstben oldalanknt 2,5-3 percig grillezem. Onnt kivve les kssel gyorsan flcentis cskokra szeletelem. Tehetem pitba, vagy tnyrra. Hozz, illetve mell grg salta, tzaziki, grg mrts, illetve hasbburgonya dukl.
Forgnyrsas grillsts gyros
60 dkg birkalapocka (helyettesthet ms tetszleges hssal is), Kotnyi grg fszerkeverk, olaj, s. A hsszeleteket beszom, megszrom grg fszerkeverkkel s megfelel mretre vgst kveten nyrsra hzom. A forr grillstben kb. 20 25 percig forgatva elkszl a gros. Onnt levve, a nyrsrl lehzva les kssel gyorsan kb. fl centis cskokra szeletelem. Tehetem pitba, vagy tnyrra. Hozz, illetve mell grg salta, tzaziki, grg mrts, illetve hasbburgonya dukl.
Gyros
10 kg birka szeleths, 3 zacsk grg fuszerkeverk (pl. Kotnyi), fl liter olaj, s. A hsszeleteket kiverem, szom, megszrom a fuszerkeverkkel, majd egymsra helyezve, flival lefedve msnapig a hutobe teszem. A gyrosnyrsra hzom egyms utn szpen a hsszeleteket, minden szelet utn egy kanlnyi olajat ntk r, majd a tetejt egy nagy szem paradicsommal zrom le. A nyrsat forgatva kb fl ra mlva lehet kezdeni a faragst.
Gratinrozott gyros
Szemlyenknt 15 dkg gyros + 5 dkg reszelt sajt + 1 tojs. A ksz (faragott) gyrost tzll tra rendezem, megszrom a tojssal elkevert reszelt sajttal s a forr stben tstm.
J tvgyat kvn hozz: Nikosz s Grocceni
Grocceni lapja
|