Leves arzenl
2004.08.17. 14:31
Grocceni s Nikosz gondolt egyet s kzs ervel grg tel s recept lapot hozott ltre.Ha valami grgset ennl, vagy grg terleten nyaraltl, vendget vrsz, vagy egyszeren csak nzeldni akarsz, akkor fogd az egeredet s nyomkodd! A hozzvalkbl szinte mr mindegyik beszerezhet nlunk is - gy aztn mr csak elhatrozs krdse, hogy alkoss. El a fakanalakkal s fzznk valami finomat. Kali Orexi, azaz: J tvgyat !
Grg gymlcsleves |
|
 |
Fagyasztot gymlcs (mlna, szibarack, ribiszke, egres, vagy eper) vegyesen 60 dkg, 1 citrom, 9 dl 100 %-os narancsl, 1 dl Triple sec, 1 dl fehrbor, 10 dkg porcukor, fl csomag vaniliscukor, 2 dl tejszn.
A citromot alaposan meghmozom, a hst kockkra vgom s egy ednyben a tbbi gymlccsel, a cukrokkal, a likrrel s a borral sszekeverem s lefedve egy rra a htbe teszem. A gymlcst sszekeverem a narancslvel, hrom deci vzzel s a tejsznnel. Tovbbi egy rra a htbe teszem, majd jghidegen tlalom. A leves soha nem ltott tzet. Kezdk is knnyen elkszthetik s a hats nem marad el.
Soupa avgolemono Grg citromleves |
|
 |
1,2 l tykhsleves, 4 dkg vadrizs, 3 tojs, csipetnyi s, 1 citrom leve, csipetnyi fehrbors.
A rizst megmosom, lecsepegtetem s beleszrom a felforralt hslevesbe. Kis lngon fed alatt kb. negyedrig fzm. Ezalatt felverem a tojsokat s lassacskn hozzverem a citromlevet. Kivesze negyed liter a forr levesbl s hozzadom a tojs-citroml keverkhez. Leveszem a levest a tzrl s lland kevers mellett belekeverem a tojsos keverket. jra feldorralom, de mr nem fzm. Szom, borsozom s tlals eltt 5 percig llni hagyom.
|
Mayiritsa- Grg hsvti leves |
|
 |
Egy fiatal brny mja, tdeje, szve s belei, fl cssze vaj, 4-5 nagy fej hagyma finomra vgva, fl csokor friss kapor sszevgva, 6 EK rizs, tojsos citrommrts, s, bors, citroml. " Mossuk meg a mjat, a tdt, a szvet s a beleket. Ez utbbit egy ceruza segtsgvel fordtsuk ki s bellrl is alaposan mossuk t, de eltte szrjuk be alaposan sval s citromlvel. Tegyk fel a belssgeket 7 cssze vzben fni, mikor forrni kezd, a tetejn kpzd? habot szedjk le. Szzuk meg s kis lngon fzzk 30 percig. Cspgtessk le a hst s vgjuk nagyon aprra. Proljuk puhra a hagymt a vajban, adjuk hozz az aprra vgott hst, a borsot s a kaprot, lland kevers mellett proljuk nhny percig. Ekkor ntsk r a hslt s kis lngon 25 percig fzzk. Tlals eltt 20 perccel keverjk bele a rizst. Vewgyk le a tzrl s ksztsk el a tojsos citrommrtst. Adjuk a leveshez lland kevers mellett s azonnal, nagyon forrn tlaljuk.
Soupa faks- Grg lencseleves |
|
 |
Fl kg lencse, 3 rett paradicsom, 2 kzepes fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl ecet, 1 babrlevl, 1 gacska rozmaring, s, bors, olaj.
A lencst jjelre beztatom. A paradicsomot felaprtom, a hagymt aprra vgom. A lencst lentm s egy fazkban hideg vzben felteszem fni. Mikor felforrt, lentm s friss vzben tovbb fzm. Hozzadom a paradicsomot, a hagymt, a sztnyomott fokhagymagerezdeket, a babrlevelet, a rozmaringot s egy kanlnyi olivaolajat. Szom, borsozom s kszre fzm. Hozzadom az ecetet s forrn tlalom.
Grg kposztaleves |
|
 |
1 kis fej kposzta, 2 fej hagyma, 3 ek olivaolaj, 1 l zldsgleves, reszelt citroml, 1/2 tk nizsmag, 1/2 tk deskmnymag, s, bors, citroml, 4 paradicsom, 6 dkg juhsajt, aprra vgott kapor. A kposzta torzsjt eltvoltom s a kposztt darabokra vgom. A hagymt felkockzom s a kposztval, valamint az olivaolajjal megprolom. Hozzadom a zldsglevest, a reszelt citromhjat, az nizs-, illetve az deskmnymagot s lefedve 25 percig fzm. SWval, borssal s citromlvel zestem. A paradicsomoknak lehzom a hjt s felkockzom. A juhsajtot lereszelem. A levest sajttal, paradicsomkockkkal s aprra vgott kaporral tlalom.
A receptek eredetiben a kvetkez oldalon is megtallhatak: GROCCENI OLDALA ms nemzetek konyhjval egytt.
|