A tea nyáron
Görögországban is egyre jobban terjed a teának, illetve a teázásnak az élvezete nyáron. Mára a multinacionális cégek üdítő italai mellett a tea is megszokott hűsítő lett. Jéggel és citromkarikával díszítve igazán kellemes és csábító a nagy melegben. S ami nem elhanyagolható szempont: nyáron is nagyon egészséges a tea.
A tea élettani hatása
A tea legfontosabb összetevője élettani szempontból a koffein, amelynek értágító hatása van, s ezenkívül a szellemi tevékenységet is élénkíti. Egy csésze tea kb. 40 mg koffeint tartalmaz, ezzel szemben egy csésze kávéban 50-150 mg koffein található. A teában lévő koffein azonban jobb hatású! Lényeges, hogy a teával a szervezetbe került koffein nem emeli a vérszérumban lévő zsírsavak mennyiségét. Ezenkívül a teának az érelmeszesedést gátló, a vérszérum koleszterin- és zsírsavmennyiségét csökkentő hatását is kimutatták. A tudomány mai álláspontja szerint e hatásokat a vizsgálatok alapján a következőben lehet összefoglalni: cseranyagok: ezek az anyagok okozzák a teából készült ital sötét színét, erejét és ízét. aromaanyagok: az aromaanyagok megoszlása jellemző a teafajtára és arra a helyre, ahol a teacserje megterem. koffein: a tea közismert élénkítő hatását köszönheti a koffeinnek, általában az a különbség a tea és a kávé élénkítő hatása között, hogy a teában lévő koffein lassan és tartósan fejti ki hatását a kávé gyors, robbanékony effektusával szemben. ásványi anyagok: jód, magnézium, vas, B1-vitamin, B2-vitamin, C-vitamin, fluor.
A teakészítés módja
Jó teát csak akkor készítünk, ha külön edényt tartunk kizárólag erre a célra. Legjobb egy nikkelből készült, hibátlan zománcú vagy jénai teafőző kanna, hozzávaló fedéllel és egy másik kanna, amibe forrázunk. A jó teát tehát nem főzzük, hanem forrázzuk; így sokkal zamatosabb, mint főzve! Egy porcelán kannába egy filtert teszünk és arra öntjük a forró vizet. A kannát pár percig fedve tartjuk, amíg a víz megsötétedik. Figyeljünk arra is, hogy a forrázó víznek nem szabad sokáig forrnia, mert lúgos ízt kap. Merjünk fantáziát vinni teaforrázási, illetve -készítési szokásainkba!
Ma már rengeteg teafilter vagy teafű kapható. Keverve az ízeket, kialakíthatjuk a saját ízvilágunknak megfelelő teát. Jégkockával, citrommal, naranccsal, csillagánizzsal, fahéjjel, vaníliával vagy gyömbérrel ízesítve, s díszítve igazán nagyszerű hűsítő ital nyáron.
Kívánom mindenkinek, hogy fedezze fel a teázás egészséges élvezetét nyáron is. Egészségetekre! |