Eltelek : Klnleges padlizsn - Μελιτζάνες σπέσιαλ |
Klnleges padlizsn - Μελιτζάνες σπέσιαλ
Agni 2004.09.06. 13:00
A grgk nagyon kedvelt nyri telei kz tartoznak az "olajosak" (λαδερά). Habr ezek inkbb nyri telek de manapsg, mikor knnyen hozz lehet jutni a nem kimondottan idnyzldsgekhez is az zletekben, ezek az telek a bjt idszaka alatt is nagyon kedveltek lettek. Ez az tel egy elgg olajos tel, ezrt rdemes csak olvaolajbl kszteni mert az olvaolaj zamata, illata, adja meg az tel kellemes s jellegzetes zt, a padlizsn pedig a nyelven sztmol dessgt.
Hozzvalk:
2 kil vastag padlizsn
5-6 zldpaprika
4-5 paradicsom
1 cssze olvaolaj a stshez
1/4 cssze olvaolaj a szszhoz
2-3 nagy vrhagyma
2 lk (leveseskanl) szrtott vagy friss diosmo (vadmenta)
1 1/2 - 2 cssze paradicsoml vagy turmixolt rett paradicsomok
s, bors
Elkszts:
Minden zldsget megmosunk, megtrlnk. A padlizsnt 3-4 cm vastag karikkra vgjuk, beszunk minden karikt alaposan s szrbe tesszk legalbb egy rra. Ezltal a kesernys leve kifolyik, desebb lesz az tel, valamint a feketedst is megakadlyozzuk. Ezutn lemossuk alaposan ket s kt tenyernk kztt sszeszortva minden szeletbl kinyomjuk a vizet. Letrljk ket konyhapaprral s olajban enyhn elstjk. Egyms mell szorosan behelyezzk a szeleteket egy nagy tepsibe. A paprikkat kb. 1 cm-s karikkra vgjuk s minden padlizsnkarikra helyeznk egy paprikakarikt, melyet NEM stnk el.
A hagymkat vkony szeletekre vgjuk s nagyon kevs olajban megfonyasszuk, majd rjuk ntjk a turmixolt paradicsomokat vagy paradicsomlt. Szzuk, borsozzuk a mrtst s beleszrjuk a mentt. Hagyjuk pr percet rotyogni hogy megvastagodjon. Lehzzuk a tzrl, szrkanllal a hagymkat kiemeljk belle s a paprikakarikkba, a padlizsnra helyezzk. Ezekre tesznk az idkzben karikra vgott paradicsomokbl is egy-egy szeletet. A paradicsomkarikkat lelocsoljuk egyenletesen elosztva a megmaradt mrtssal.
Ne felejtsnk el minden rteget szni, borsozni!
Mikor mindent lertegeztnk, betakarjuk aluflival s addig stjk elmelegtett forr stben (200-220 fok az elektromos stnl)amg megissza a levt s megpirulnak a paradicsomok a tetejn. Ekkor az tel az olajos szszban marad. A vge fele le lehet venni a flit rla, ez hamarabb engedi elprologni a levet.
Hidegen, melegen finom tel.
Tipp:
rdemes odafigyelni hogy olyan zldsgeket vegynk hogy a karikk amiket vgunk bellk egyformk legyenek, mert gy nemcsak finom de eszttikusan szp telt is kszthetnk amit bf-hez is fel lehet hasznlni. Ugyanis ha a szeletek egyformk akkor kis falatkk lesznek egy-egy padlizsn-paprika-paradicsom emeletbl. De hzi fogyasztsra az sem baj ha nem tallnak a szeletek, gy is finomra sl csak tlalskor hatatlanul kicsit sztromboldik az egysges ltvnyt nyjt telhalom.
|
|
|
|
|