BAKLAVA
2004.08.26. 18:45
Ez a stemnyt a Balknon szinte mindenhol ksztik, nem csoda , hiszen nagyon fnom.
Hozzvalk:
1/2 kg mandulabl
1/2 kg dibl
2 ek fahjpor
1 cssze cukor
1/2 kg zsros margarin v. vaj
1 1/2 kg rteslap, a vkonyabb fajtbl
Sziruphoz:
1 1/2 kg cukor
1 citrom
3 pohr vz
Elkszts:
1. Leforrzzuk a mandulabelet s lehzzuk a hjt. Ha fehr, hj nlkli belet kaptunk, ez nem szksges.
2. Ledarljuk a mandulabelet s a dibelet majd egy tlban sszekeverjk az egy cssze cukorral s a fahjjal.
3. Felolvasztjuk a margarint/vajat.
4. Letertnk egy 22-32 cm-s tepsibe 5-7 lapot, mindegyiket egyenknt megvajazva, s megkenjk vastagon a tltelkkel. Erre mg 3 lapot tesznk melynek mindegyikt megkenjk jfent vajjal. Erre a 3 lapra jbl tltelket pakolunk. Legfell a maradk lapok kerlnek, mindegyikk kln kln megkenve vajjal. Egy kssel bemetsszk a darabokat, megspricceljk vzzel s kistjk.
5. Mikor pirosra slt a fels s als lap, fokozatosan kihtjk. Mg amg meleg, rntjk a szirupot.
Szirup
A hozzvalkat krlbell 5 percig fzzk egy lbosban.
|