Görög köretek
2004.08.17. 14:46
Ha valami görögöset ennél, vagy görög területen nyaraltál, vendéget vársz, vagy egyszerűen csak nézelődni akarsz, akkor fogd az egeredet és nyomkodd! A hozzávalókból szinte már mindegyik beszerezhető nálunk is - így aztán már csak elhatározás kérdése, hogy alkoss. Elő a fakanalakkal és főzzünk valami finomat. Kali Orexi, azaz: Jó étvágyat !
Syros - Görög rizsátel
|
|
|
Fél kg cukkini, 2 csésze rizs, 1 fej hagyma, 1 húsleveskocka, 40 dkg darálthús, 4 EK tejföl, 2 dkg vaj, 2 kk citromlé, só.
A cukkinit megtisztítom, mosom és kettévágom, felkockázom. A hagymát felkockázom. A húsból gombócokat formálok. Mindezeket a vajban megpárolom, hozzáadom a rizst, sózom és vele együtt kicsit együtt sütöm. Hozzáadok 4 csésze vizet, felforralom, hozzáadom a húsleveskockát. Az egészet 20 percig lassú tűzön párolom. A végén belekeverem a tejfölt és a citromlevet.
Kritharaki rizs
|
|
|
25 dkg Rizs, 7,5 dl víz, 4 dkg kritharaki (görös rizstészta), só és olivaolaj.
Egy lábasban olajat hevítek, hozzáadom a kritharakit, röviden sütöm, míg vörösesbarna színű nwem lesz, miközben a főzőkanállal állandóan forgatom, hozzáadom a rizst, kicsit tovább pirítom, majd vízzel öntöm fel és sózom. Ha a víz idő előtt elfőne, akkor kevéssel utántöltöm.
|
Görög tepsiben sült krumpli |
|
|
8 nagy szem krumpli (1 kg), 5-6 ek olivaolaj, só, őrölt feketebors.
A krumplit héjában sós vízben 20 percig főzöm. A sütőt előmelegítem (220 fok, gáznál 3-4). A krumplit meghámozom és hosszanti irányban négyfelé vágom. Olajozott sütőlemezre helyezem és olajjal beecsetelem. Sózom, borsozom és közéső sinen 10-12 percig sütöm. Ha van grillezője is a sütőnek, akkor az utolsó 2-3 percben azt is kapcsold be!
Görög serpenyős burgonya (köretnek is finom) |
|
|
1 piros és 1 sárga kalifornia paprika (egyenként kb. 150 g.)1 szál (kb. 200 g-os) póréhagyma
800 g burgonya,1 fokhagymagerezd,200 g fetasajt,1 csomó kakukkfü,100 g vaj,só, bors,kb. 0,5 dl viz
1 piros és 1 sárga kalifornia paprikát (egyenként kb. 150 g.) félbevágunk, a szárát, a magokat és az ereket eltávolítjuk, a paprikát megmossuk és csíkokra vágjuk.1 szál (kb. 200 g-os) póréhagymát letisztitunk, gondosan megmossuk és felkarikázzuk.800 g burgonyát megmosunk, meghámozzuk, leöblítjük, karikákra vágjuk.1 fokhagymagerezdet letisztitunk és felszeleteljük.
200 g fetasajtot felkockázunk, 1 csomó kakukkfüvet leöblítünk, leveleit letépkedjük, leitatjuk.
100 g vaj felét egy serpenyőben felforrósítjuk, ebben a burgonyát forgatás közben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor kész sóval, borssal fűszerezzük és kivesszük a serpenyőből. A fennmaradt vajat a serpenyőbe tesszük, ebben a fokhagymát megfuttatjuk, majd belerakjuk a pórét és egy picit dinszteljük. Majd hozzáadjuk a paprikát és kb. 0,5 dl vizet és fedő alatt kb. 10 percig pároljuk közben időnként átkeverjük. Amikor a paprika is megpuhult, levesszük a fedőt és a felesleges vizet elfőzzük belőle. Majd hozzáadjuk a burgonyát, a sajtot és a kakukkfüvet, óvatosan összekeverjük és felforrósítjuk.A sóval vigyázni kell, mert a fetasajt is sós.
|