Saláta arzenál
2004.08.17. 14:43
Nagyon sokan jártak már Görögországban, vagy már jártak görög étteremben, de az esetek többségében "elturistásított" helyeken. A következőkben megpróbáljuk olvasóink elé tárni a hagyományos, tradícionális görög étkezési módot és ételeket. A hagyományos görög étkezési kultúra ismeretéhez elengedhetetlenül szükséges az úgynevezett görög konyha gyökereinek ismerete is.
Tzatziki - Caciki |
|
|
1 pohár joghurt, 1 közepes salátauborka, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 EK olivaolaj, pár csepp citromlé, só.
A hámozott uborkát egy durva reszelőn lereszelem és kinyomom. A joghurtot egy tálba teszem, hozzáadom az uborkát és az átnyomott fokhagymát és jól elkeverem. Utána hozzáteszem az olajat, kevés citromlevet, kevés sót, majd jól elkeverem. Hűtve tálalom.
A szomszédos népek is ismerik, a török megfelelője a cacik.
Tzaziki 2. Görög uborkasaláta
|
|
|
Fél kg uborka, fél liter joghurt, 1 EK olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 csomó kapor, 2-3 EK ecet, fél mk só.
Az olajat, a joghurtot, az ecetet, az apróra vágott kaprot, a vékonyra felszelt fokhagymát, a sót és a borsot salátalévé keverem. Az uborkát kockákra vágom és leöntöm a salátaöntettel. Jégbe hűtve tálalom.
A görögök kockára vágját az uborkát az uborkasalátájukhoz és sok joghurttal, kaporral, olivaolajjal, fokhagymával eszik.
|
Juhsajtos uborkasaláta
|
|
|
2 salátauborka, 10 dkg sós juhsajt, 12 EK olivaolaj, 12 fekete olajbogyó, 3 ág menta, őrölt feketebors.
Az uborkákat megmosom és a legyalulás előtt a héját csíkosra díszítem. 2-3 mm-es szeletekre gyalulom. Összekeverem a többi hpozzávalóval, majd olajbogyókkal díszítem.
Choriatiki - Görög parasztsaláta
|
|
|
1 nagy fej hagyma, 1 közepes salátauborka, egy fej saláta, 12-15 szem fekete olajbogyó, 1 EK borecet, 1 EK olivaolaj, bors, só, 10 dkg Feta sajt.
A salátát megmosom és leveleit féltenyérnyi darabokra tépkedem. A hámozott uborkát felkockázom és összekeverem az olajból, az ecetből, sóbol és borsból álló lével, valamint az olajbogyókkal. Végül belekeverem a fekockázott sajtot. A hagymát felkarikázom és rászórom a salátára. Jól behűtöm.
Melidsanosalata- padlizsánsaláta
|
|
|
Kb 1 kilónyi padlizsán, 1 nagy fej hagyma, 1-1 paradicsom és paprika, 15-20 szem olajbogyó, 2 EK olaj, késhegynyi őrölt feketebors, 2 gerezd fokhagyma, fél mk só, két EK 5 %-os ecet.
A padlizsánt sütőben lassú tűzön feketedésig sütöm (majd egy óra). Ezalatt felkarikázom a hagymát, a paradicsomot és a paprikát. A padlizsánt még melegen meghámozom és felkockázom. Összekeverem a négy zöldségfélét, majd leöntöm az olajból, ecetből, sóból és borsból álló salátaöntettel. A tetején elosztom az olajbogyókat, majd a salátát behűtöm.
|