De trjnk vissza a tavernhoz s a grg szoksokhoz. Teht, mint azt mr emltettem a tavernzs kimondottan trsasgi esemny s mint olyan az tkezs is a kzssg rzett ersti. A tavernkban a pincrek a vendgek asztalhoz az elengedhetetlen paprtertt s az alapbl jr, kosrban elhelyezett eveszkzket, szalvtkat s a frissen szeletelt kenyret hozzk. Majd pr perccel ksbb felveszi a rendelst.
A rendelsek elengedhetetlen rsze a bor s/vagy a sr. A sr, br mr az korban is kedvelt ital volt (zithos), mindez ellenre csak az utbbi vekben vlt a grg tkezsek rszv. Mi sem jellemzbb, hogy a mai napig sszesen egy valban grg sr van forgalomban, a tbbi mind ismert eurpai s amerikai mrka. A 60-70-es vekben volt mg egy grg srgyr a FIX, amelyik a nyolcvanas vek elejn tnkrement s csak 3-4 ve jelent meg a MITHOS mrkj grg lager tpus sr a piacon. A sr a mai napig a grgk szmra csak az tkezs kiegsztje, nem jellemz, hogy egy kisebb barti trsasg csak srzni kezdjen, telfogyaszts nlkl. ltalban a grgk, ha isznak akkor is valamit esznek mell. Ennek nyomait lehet felfedezni az gynevezett OUZERI-ben is, ahol az ouzo (nizstrkly-plinka) mell kicsi tnyron, apr falatokat szolglnak fel (meze). A meze a legtbb helyen kenyrkockra fogpiszklval felszrt ss-fstlt halbl, felvgott-kolbsz szersgbl, gruyer-jelleg sajtbl (graviera), olivabogybl ll. Persze a meze a bolt tulajdonosnak kreatvitsn is mlik, hiszen a grg eltelek garmadjbl vlaszthat a meze knlatnak javtsra. De ezekrl majd bvebben is szt ejtnk az eltelek sorn.
Ahogy a srzsnek csak az eurpaizlds kvetkeztben ltrejtt pubok adnak helyet, gy a borozsnak a tavernk biztostanak lehetsget. A legtbb taverna a kereskede-lemben kaphat borok knlatbl egy pr fajta bort tart s a hangslyt a hz borra fekteti, ami vagy sajt termels, vagy igazi hords bor, amit valamelyik ismerstl, rokontl szerez be. A hz bora egybknt fontos mrcje is a tavernnak, hiszen a grgk a mai napig is inkbb borivknak szmtanak s ezrt a taverna vlasztsban az telek minsgn s rn kvl a hz bornak minsge is a kritriumok els helyein szerepel. Igaz, a bor minsgvel grgorszgban nincs annyi problma, mint Magyarorszgon, hiszen a borhamists fogalma szinte teljessggel ismeretlen. Fel sem merl a termelk fejben, hogy ilyen mdon jussanak tbblet haszonhoz, arrl nem is beszlve, hogy egy letre elvgn magt a piacon, hiszen a tbbi termel egyszeren kigolyzn a piacrl, mert az renomjukat is rombolja egy ilyen termel. Taln a magyar termelkenek is hasonlan kellene gondolkodni s akkor, taln Magyarorszgon is kialakulna a tisztessges vllalkoz fogalma. No, de nem a magyar bortermels s vllalkozs-kultra kritikjrl beszlnk, hanem a grg konyhakultrrl.
Azt mindannyian tudjuk, hogy egy igazn j bor az telek lvezett nveli. Taln a legjobb telek is vesztenek jelentsgkbl, ha nem ksrjk megfelel borral, hiszen nem alakul ki akkor az a pikns, alternatv rzs, amit a falatot lenyelve, a bort hozz- kortyintva rznk. Arrl nem is beszlve, hogy az telfogyaszts ksretben kortyolt szlned, ahogy azt egy hres grg filozfus Platn megfogalmazta amikor az ember iszik (bort),elszr maga-magval bartkozik meg.
A mai ember azonban nem csak azrt iszik bort, mert attl jobban rzi magt, hanem azrt is mert a megannyi szksges s egszsges svnyi anyagon kvl, amit a borok tartalmaznak, megknnyti az emberi kapcsolatokat s a trsadalmi kapcsolatok kialakulst is. Egy aperitv, mint az ouzo, vlogatott meze-vel j alapot teremt egy barti beszlgetshez otthon, vagy msutt, mg a borok sznt visznek a mindennapi teleinkhez, gazdagtjk az nnepi lakomkat.
Nhny javaslattal hagy ljek a borokat illeten, ami nem csak a grg konyhra vonatkozik, hanem taln brmely konyhra. Egy aranyszably a bor vlasztsra : knny telekhez knny bort, nehz, fszeres telhez testes, fszeres bort vlasszunk. A bor mindg az tel legpiknsabb rszhez kell, hogy igazodjon. Teht, ha mondjuk ha halat esznk valamilyen fszeres, intenzv zvilg paradicsomos szsszal, akkor a bort nem a halhoz igaztjuk, hanem a szszhoz. Olyan alapvet szablyokhoz, mint a vrshshoz vrsbort, fehrhshoz fehrbort, nem tisztem elemezni, hiszen ez taln mr itt Magyarorszgon is kezd jra termszetess vlni. Persze vannak kivtelek, illetve olyan esetek, amikor nem tudjuk eldnteni, hogy milyen bort vlasszunk. Ilyenkor vagy a trsasgunkban lvkkel egyeztetnk, vagy megkrdezzk a pincrt, milyen bort ajnl az telnkhz. Amennyiben az aranyszably sem segt eldnteni a bor tpust, akkor mg ott van az tmenetnek is tekinthet ros is, ami persze nem azt jelenti, hogy gy kezeljk a rost, mint a szlsban ha l nincs, a szamr is j, hanem egyes telek nem teszik egyrtelmv a bor sznt, llagt, zvilgt. Pldul az elbb emltett hal-fszeres paradicsomos szsszal trsthat egy fszeres zvilg, knnyebb vrsborral, vagy egy gymlcss-fszeres, testesebb ros-val, de kombinlhat egy barrique-olt, testes fehrborral is. Emltsre mlt tovbb az is, hogy az eltelekhez s ftelekhez ms-ms borokat is vlaszthatunk, ha azt az telek zvilga megkveteli, de minden esetben szraz, legfeljebb flszraz borokat illik fogyasztani az tkezsek sorn a desszertig. Igaz, ez a flszraz megjellse a boroknak nem igazn jellemz sem Grgorszgban, sem a tbbi igazi bortermel orszgokban, ez csak amolyan jelzs, hogy nem annyira szraz a bor, ami persze nem jelenti hogy rossz, de mindenkpp figyelmeztet arra, hogy msabb, mint egy porszraz bor. Sokszor egy igazn szraz (porszraz) bor, ami rettenetesen friss, gymlcss z akr desksnek is hathat egy haland boriv szmra, de ettl mg szraz, csak a gymlcsssge miatt az des rzetet trstja az agyunk hozz. De ezt a tmt taln hagyjuk meg a profi borszakrtknek (sommeliere).
A grg borszat az kor ta kialaktotta a helyi adottsgoknak megfelel szlfajtk termesztst, gy egy-egy vidken a termelk tbbsge ugyanazt a fajtt termeszti, legfeljebb egy kisebb rszen ksrletezik ms fajta meghonostsval. Ezrt Grgorszgban utazva rdemes a klnbz tjegysgek boraival is megismerkedni. Akadnak olyan borok, amiket palackoznak s akadnak olyanok, amelyeket friss borknt, hordbl rdemes fogyasztani, mert regtsre nem alkalmasak.Minden vben a Grg Turisztikai Hivatal (E.O.T.) bor nnepeket, fesztivlokat szervez, ahol az orszg minden pontjrl hoznak kstolsra bemutat borokat. Ilyen pldul az athni Dafni borfesztivl s a ptrai borfesztivl, de mg sok ms helyen is rendeznek hasonl nnepsgeket, ahol szerny belpti djrt vgigkstolhatjuk a klnbz borokat, s mivel ezek a rendezvnyek zmmel nyr vgn (szeptember) vannak, egyidejleg rsztvehetnk a tradcionlis, kdakban lbbal tapossban is, ahol a frissen szretelt szlt a vendgek a kdakba nttt szlszemeket meztlb tapossk. Igazn nagy mulatsg egy ilyen bulin rsztvenni, hiszen nem mindennapi esemny rsztveviv vlhatunk, s mg tobzdhatunk is a klnbz vidkek boraiban is, a krtai rdes-fanyarban, a dodekanszoszi desekben s a makedniai testes borokban vagy ms vidkek boraiban. Pr szt engedjenek meg nekem, hogy a grg borfajtkrl is ejtsek.
A RETSINA : Leginkbb az Attika-i flszigeten, Boitiban, illetve Evia szigetn ksztik, jellegzetes gyants ze az rlels sorn a hordba helyezett pnea feny gyantjnak (retsni) ksznhet. Kimondottan szraz bor, amelyet nem szoktak regteni. j bor, ezrt a boltokban akr srskupakkal lezrt kivitelben is kaphat. ltalban 4-5 fokosra htve fogyasztjk. Minsgt taln az olasz Chianti s a francia Beaujolais-hoz trsthatjuk, mindamellett, hogy az olasz fehr s a francia vrshz sem zben, sem pedig sznben nem hasonlt, csak abban, hogy azok is j borknt kerlnek az asztalra. Taln a legismertebb grg borflesg. A ROBOLA : Az In-tengeri szigetekhez tartoz Kefallonia jellegzetes fehr borfajtja. Az In-tengeri szigetek kiss olaszos hangulatnak megfelelen ez a bor a testesebb kelet-olasz vidkek borait idzi. A ZITSA : Ez az Ipiroszi szraz fehrbor az enyhe sznsavassga miatt igen kedvelt bor, hiszen szda nlkli frccst ihatunk, de mint mondtam csak igen gyengn sznsavas. A MAVRODAPHNE : Ismertsge a retsinval vetekszik. Ez a kimondottan testes, fszeres des vrsbor igazi desszert bor. Grgorszg szerte sokhelytt ksztik, legkedveltebb a Patra-i s a Kefallonia-i.
Emltst rdemelnek mg az des Samos-i, a Zakinthos-i Verdea, a szantorini Visanto, de nem kevsb rtkesek a rodoszi, nemeai s naussai borok. A fehrtl a rosn keresztl a vrsig minden zlsnek megfelel borokat tallunk. A grg borok valban megfelelnek annak az grg mondsnak, hogy az l folyadk, hiszen a borok istene Dionyssos az kortl napjainkig ezzel a nedvel hoz hangulatot s letet az asztaltr-sasgokba.
A grg borok hivatalos elnevezsei a szlfajtkkal, lerssal
MAKEDNIA-THRKIA:
1. |
AMYNTAIO |
Xinmavr |
vrs, kiegyenslyozott, testes, selymes zzel. |
|
|
Xinmavr |
vrs, termszetesen habz, pikns,csillog szn |
2. |
GHOUMENISSA |
Xinmavr |
vrs, intenzv rubin szn,kevss savas,selymes z |
|
|
Negoska |
|
3. |
NAOUSSA |
Xinmavr |
vrs, mly rubin szn,testes, nagyon aroms |
4. |
PLAGIES |
Limni+ |
vrs, selymes z, remek buk, hosszantart z |
|
MELITONOS |
Cabernet |
|
|
|
Rodtis+ |
vrs, huvs, gazdag virgillat, aroms |
|
|
Asyrtiko-Atheri |
|
THESSALIA
1. |
AGCHIALOS |
Rodtis |
vilgos szn, huvs- gymlcss felhangokkal |
|
|
Savvatiano |
|
2. |
RAPSANI |
Xinmavr+ |
csodlatos vrs szn, tgla rnyalatokkal, intim buk |
|
|
Krassato-Stavroto |
kellemes utz |
IPIROS
1. |
ZITSA |
Debna |
termszetesen habz, fehr,csillmos, finom z |
2. |
METSOVO |
Cabernet |
vrs, testes, kiteljesedett zzel |
|
|
Sauvignon |
|
KZP-GRGORSZG - EVIA
1. |
KANTZA |
Savvatiano |
vilgos szn, finom z, kellemes aroma |
2. |
RETSINA |
Savvatiano+ |
jellegzetes grg fehr bor, pikns z |
|
|
Rodtis |
|
PELOPONNISSOS
1. |
MANTINEIA |
Moschoflero |
fehr, gyengden aroms, gymlcss felhangokkal magas savassg, pezsgssel |
2. |
NEMEA |
Aghiorghtiko |
vrs, mly szn, erosen testes, illatos buk, hossz utz |
|
|
Aghiorghtiko |
vrs, kellemes des z, aroms utzzel |
3. |
PATRA |
Rodtis |
Friss, kiegyenslyozott zhatssal |
4. |
MAVRODAPH PATRAS |
Mavrodaphni Korinthiaki |
mly bbor szn, kiteljesedett z, fszeres, aroms desszertbor |
5. |
MOSCHATO RIOU |
Moschato |
fehr nagyon des, hosszantart, fszeres, ers muskotlyos z, desszertbor |
6. |
MOSCHATO PATRON |
Moschato |
fehr csillog borostyn szn, csendes muskotlyos z, lgy, gymlcss felhangokkal |
IN SZIGETEK
1. |
ROBOLA |
Robola |
fehr, szraz, vilgos szn, aroms, testes |
2. |
MAVRODAPHN KEFALLINIAS |
Mavrodaphn Korinthiaki |
vrs, des, mly bbor szn, kiteljesedett z, gazdag aroma, nagyon testes |
3. |
MOSCHATOS KEFALLINIAS |
Moschato |
fehr borostyn szn, erteljes muskotlyos z, intenzv gymlcss felhangok |
GEI SZIGETEK
1. |
LIMNOS |
Moschato |
mz szn csillog rnyalatokkal, knny muskotlyos z |
2. |
MOSCHATOS LIMNOU |
Moschato Alexandreias |
arany szn, ersen olajos llag desszert bor, hosszantart utz, szegf asszocicikkal |
3. |
SAMOS |
Moschato |
fehr borostyn szn, ersen fszeres felhangok, ismert desszert bor |
DODEKANISA
1. |
RODOS |
Athri |
vrs, huvs, orgona asszocicikkal |
|
|
Mandilara |
csillog rubin szn, puha z, hosszantart utz |
2. |
MOSCHATO RODOU |
Moschato Trani |
az kor ta ismert bor, termszetesen des, erteljes borostyn szn |
KYKLADES
1. |
PAROS |
Monemvasia Mandilari |
stt szn, gazdagon testes, brsonyos z, igen fejlett buk |
2. |
SANTORINI |
Asyrtiko-aidani |
borostyn szn, intenzv virgillat, hvs hosszantart utz |
|
|
Asyrtiko |
az kor ta ismert asz bor, gazdag zvilg |
KRITI
1. |
ARCHANES |
Kotsifali-Mandilaria |
csillog rubin szn, nagyon intenzv aroma, kellemes zhats |
2. |
DAFNIES |
Liatiko |
hagyomnyos Fldkzi-tengeri tpus, erteljes testessg, teltett z |
|
|
Liatiko |
hagyomnyos krtai tpus, az kori Malvazia |
3. |
PEZA |
Kotsifali-Mandilaria |
csillog rubin szn, kellemes zhats, virgillat, enyhn savas, ers buk |
|
|
Vilana |
huvs, diszkrt aroma, gymlcss z |
4. |
SITIA |
Liatiko |
hagyomnyos Fldkzi-tengeri tpus, ers aroma, testes, teltett zhats |
5. |
MOSCHATOS |
Liatiko |
desszert bor, az kori Malvazia tpusa |
(forrs: OPAP - OPE ) |