Rvid italok, srk, borok, kvk
![Grg telek - borozs a tengerparton grg bor fot](http://www.travel-greece.hu/images/gasztronomia/gorog-etel-italok.jpg)
Az emberi szervezetnek az lethez az egyik elengedhetetlen szksglete a folyadk bevitel. Termszetesen ezt fkpp vz formjba kell bejuttatni a szervezetnkbe, de egy kis knyeztetsre ott is szksg van. Akkor mrt pont az italok terletn tegynk kivtelt Grgorszgi nyaralsunk alatt. Fkpp, hogy a magyar szoksainkon sem kell (ha vannak ezen a terleten) vltoztassunk, hiszen itt is megtallhat minden napszaknak megfelel alkoholtartalm ital. Nmelyik ze-zamata egy kicsit furcsa elsre, de mire a nyaralsunknak a vgre rnk, egsz jl megbartkozunk az zeivel. St azon vesszk szre magunkat, hogy az ajndkoknak sznt dolgok kztt is megtallhat egy-egy kedvnkre val helyi ital is.
Rvid italok
![Grg nemzeti ital Ouzo](http://www.travel-greece.hu/images/gasztronomia/rovid-ital-ouzo.jpg)
Grgorszgban nagy hagyomnyai vannak a rvid italok fogyasztsnak, legyen az Ouzo vagy a tradicionlis Tsipuro. Ezrt ne lepdjnk meg, ha mr a kora dlutni rkban azt ltjuk, haljuk, hogy ljnk be egy tavernba Tsipurozni. A grg emberek egy kis kancs nemes ned mellett szvesen elidzgetnek s mellje klnbz telekbl csipegetnek. Legynk egy kicsit mi is grgk s hdoljunk e nagyszer szoksok egyiknek.
Metaxa: A grgk taln erre – az 1888. ta ltez - italra a legbszkbbek. De mi is ez a csodlatos ital? Pontosan nem tudhat, hiszen rksei htpecstes titokknt rzik sszettelt. Annyi bizonyos, hogy 7 klnbz borprlatnak a keverke, melyet palackozsig tlgyfa hordkban rlelnek. A palackokon feltntetett csillagok az rlels vt jellik. Hrom, t s ht csillagos Metaxk a legelterjedtebbek, az ettl rgebbi vjratakat neves alkalmakkor bocstjk piacra, korltozott szmban. Ilyen volt pl. a 2004-es Athni Olimpia is. Palackozs eltt rzsaszirmokon keresztl szrtk t a Metaxt, ez adta az italnak csodlatos selymes sznt. Ezt az italt a vilg minden rszn, a nap minden percben fogyasztjk valahol.
Tsipuro: A grg nemzeti italok egyike. A tsipuro ksztse lltlag az Athosz-hegyi XIV. szzadi kolostor szerzeteseinek kedvelt idtltse volt. Mi, magyarok egyszeren csak plinknak neveznnk, elksztse azonban kiss eltr a plinkafzstl. A megrett szlszemeket szedik le, majd ebbl ksztenek plinkt. Jellegzetes zt a menttl s nizstl kapja, amit eltr arnyban kevernek hozz kifzi. Vzzel vagy jgkockval szolgljk fel, melytl a szne tejfehr vagy oplos lesz. Alkohol tartalma akr az 56 fokot is elrheti. Fogyasztsa tkezs eltt s kzben is ajnlott.
Ouzo: A tsipuro zestett vltozatbl szletett a mai Ouzo. A modern ouzo-fzs nagyrszt a grg fggetlensg kikiltsa utn kezddtt meg a XIX. szzadban. A termels nagy rsze Leszbosz szigetn sszpontosult, a helyiek onnan eredeztetik az italt. Ma mr a modern gyrts folyamn etil-alkoholt prolnak jra rzstkben, amit klnbz fszerekkel, nizzsal s legfkppen mentval zestenek, melyek arnya gondosan rztt cgtitkok. A vgeredmny egy zes legalbb 37,5% alkoholtartalm plinka. Fogyasztsa vzzel vagy jggel keverve trtnik, melynek hatsra tejfehr sznv vltozik, mivel az nizs illolaja csak alkoholban olddik, vzben nem.
Borok
![Grg des borok](http://www.travel-greece.hu/images/gasztronomia/gorog-borok.jpg)
Az a monds jrja, hogy minden napszaknak meg van a maga itala. Ez valban igaz, hisz az este leszlltakor semmi ms nem kell, csak j trsasg s egy kedvnkre val kivl bor. Grgorszgban az v 365 napjbl 300 napon keresztl st a nap, a napstses rk szma is igen magas. A szlszemekben fellelhet cukrot a napsugr rleli meg, majd hozz rt kezek varzsoljk jobbnl jobb nedkk. Csupn meg kell tallni a hozznk s az telekhez legjobban illt. Ha egyedl nem menne, nyjtunk egy kis segtsget. Egszsgkre!
Retsina: Sokan gy tudjk, hogy tl sok szl termett a fldeken s nem volt elg hord, ezrt gyorsan a kdrok nekilltak hordkat csinlni, de a fa nem tudott rendesen kiszradni s a gyanta pedig vletlenl kerlt bele. A valsg egy kicsit ms, egy nagyon kedvelt fehr borrl van sz, amit mr az korban is fogyasztottak. A gyantt meg tartsts cljra hasznltk, na nem a bort, hanem az amfork tetejt zrtk le vele, s gy kerlt a borba is. Napjainkba mr nem a vletlensg, hanem az emberi kz teszi bele a megfelel mennyisget. Amit ha megfelelen lehtve fogyasztunk egy kellemes s rdekes z vilggal talljuk szemben magunkat.
Mavrodafni: Ez az a bor, amit nem hagyhatunk ki a kstolsbl, de ne arra szmtsunk, hogy egy szraz s gyenge borral tallkozunk. Egy igazn des desszert borrl beszlhetnk, aminek az alkohol tartalma is igen magas. A nevt maga a szlfajtrl kapta, rdekessge, hogy a leprselt mustra mindig az elz v prlatt is hozz adjk, s gy rlelik a palackozs folyamatig. Izben felfedezhetjk a szilva, kv s a csoki zeit is. Mondk szerint egy nmet szlsgazda telepedett le a Thessaliai sksgon, neki volt egy csodlatos szp, hossz fekete haj, Dafni keresztnev lnya, ezrt nevezte el az ltala teleptett szl fajtt Mavrodafninak.
Rapsani: Ezt a bor fajtt a helysg nevhez kapcsoltk, s nem csak egy bor nevt, hanem tbbet is magba foglal (Stavroto, Krassato, Xinomavro stb.). A teleplst az Olymposzi s Ossa hegy kztt talljuk meg, annak is a keleti oldaln, szikls hegyes terleten. Nagyon kevs a csapadk, de mivel nagyon magas hegyek veszik krl az ott fokozatosan elolvad h tpllja a talajt vzkszlettel, ezrt egy gazdag szlterm terletrl beszlhetnk. A 18-dik szzadban mr ismert szlfajtkat nem csak a helyiek, hanem idvel a krnyk s a vilg is a szvbe zrta, igazn testes vrsborokat ismerhetnk meg, aminek az zvilgban felfedezhetjk a gymlcsk s fszerek harmnijt is.
Apelia: Ennek a bornak az eredete egy grg ember Kleanthisz Misziosz kivndorlshoz fzdik, aki az orszgot elhagyva elszr Romnia majd Kanadba utazik, s telepszik le. Elhatrozza, hogy olyan borral kerl a piacra, ami nem csak az olasz s a francia borok rval kpes harcba szllni, hanem egy igazi klnlegesgnek is fog szmtani. Azt tudta, hogy itt a retsint nem lehet eladni, ezrt klnbz szl fajtk nedit keverve adta el elszr grg tavernknak, majd mikor mr rzi a siker zt a kanadai piacra is kiviszi. Grgorszgba csak az 1980-as vektl lehet kapni, ahol a becslsek szerint szinte mindjrt a legkedveltebb borok kz kerlt. Megklnbztetnk, fehr, rose s vrset, ezeken bell pedig a szraz s a fl des borok kzl vlogathatunk.
Naoussa: Ennek a bornak a termterlett szak nyugat Grgorszgba talljuk meg, a Makedonia terleten. Sokan csak gy ismerik a grgk gymlcss kertje, ez gy is igaz, mert nem csak a j minsg vrs bort term vidket, hanem a gymlcss kerteket is felfedezhetjk. Ezt a j minsg sttvrs bort a Nauussa kszinomavro szlfajtbl termesztik, majd ksztik a szraz s fldes vltozatt. Izben az rett gymlcsk zamatt, illatban az olajfk termsnek markns jegyeit is felfedezhetjk.
Srk
![A grg Mythos sr](http://www.travel-greece.hu/images/gasztronomia/gorog-sorok.jpg)
Napfny, tengerpart s gyngyz halntk. Mi hstene kivlbban egy pohr grg srnl? A helyi knlat finom srklnlegessgekkel is bszklkedhet. Nincs is jobb annl, mint amikor a httt korsba tlttt jghideg sr habjai a grg tenger habjaival felvltva simogatjk a lelknket!
Mythos: A Mythos Srgyr Rt. Grgorszg msodik legnagyobb srgyrtja, legismertebb sre a Mythos. A gyr 1970-ben alakult, Henninger Hellas SA nven, aki akkoriban a nmet Henninger sr grg forgalmazja volt. 1992-ben a Boutari Pincszet felvsrolta a cget s 1994-ben nvvltoztatson esett t, szak-grgorszgi Srfzde Zrt-re. gy Grgorszgnak valdi grg srgyra lett. A srgyr 1997-ben bevezette a Mythos-t, az els hivatalos grg srt, amely mr az els vekben megnyerte a grg fogyasztkat, s gyorsan jtt npszersge fellendtette a grg srpiacot. Az j sr szletse a legjelentsebb mrfldk a cg trtnetben. Sikernek ksznheten kapta meg a gyr a jelenlegi nevt.
A Mythos ma a hrom legnpszerbb srmrka egyike a grg piacon, 330 ml s 500 ml-es, veges s dobozos kiszerelsben kaphat.
Fix: A grg srk taln legrgebbikre talltunk r, 1864-ben Johann Karl Fuchs alaptotta. Apja a bajor serfz kirly udvarban dolgozott, gy tudst tle leste el s sikeresen hasznostotta grg fldn. Tbb mint 100 ven keresztl egyed uralkodnak szmtott a piacon. De sajnos a rossz gazdlkods kvetkeztben 1983-ban csdbe ment, nevt hogy letben tartsk a Nemzeti Bank birtokolja, egszen 2009-ig. Ebben az vben indtottk be ismt a sr gyrtst, de most mr Evia szigetn. Jelenleg Grgorszg legnagyobb srgyra.
Megtallhatunk mg egy-kt helyi srt a knlatok kztt (Alfa, Vergina, Pics Hellas), de ezek mr nem rendelkeznek akkora mlttal, mint a msik kett.
Kvk
![Hagyomnyos grg kv](http://www.travel-greece.hu/images/gasztronomia/gorog-kave.jpg)
Kvzni Grgorszgban igazi kikapcsoldst jelent, helybelieknek s turistknak egyarnt. A helyiek kzl szinte csak frfiakat lthatunk hagyomnyos kvzkban (kafenio), akik szvesen elidznek a kvzs brmelyik formja mellet. Az itallapon a meleg s a hideg kvk klnbz vltozatait is megtallhatjuk.
Frapp: Keletkezshez rdekes trtnet fzdik, ugyanis egy konferencin Dimitrios Vakondios nem tudta elkszteni a kvjt, mert nem volt meleg vz. Ezrt instant kvjt hideg vzben prblta feloldani, de mivel nem sikerlt, egy shaker-t hasznlt segtsgl. Az gy keletkezett italt jeges kvnak, frappnak neveztk el. A frappe teht nem ms, mint kevs vzben shakerrel habosra felvert zls szerinti mennyisg instant kv, srtett tej s cukor keverke, melyet jeges vzzel engednek fel.
Grg kv (elliniksz kafsz) = Trk kv: Eredetileg a trkktl vettk t ezt a kiss zaccos kvt, de nemzeti ntudatuk miatt most mr csak grg kvnak nevezik. Elksztse igen egyszer, egy vzforral ednybe aprra rlt kvt (kvspoharanknt egy kvskanllal), zls szerinti cukrot s a csszk nagysgnak megfelel mennyisg vizet ntnk, majd kvscsszkbe tltjk s egy pohr hideg vz ksretben felszolgljuk.
Eszpressz: A tkletes eszpresszrl s annak elksztsrl szmtalan vlemny alakult ki. Sokan mvszi szintre emeltk az eszpresszkszts mvelett, a kv trolstl kezdve a fzs megfelel hmrskletig. Ha valaki mr megzlelte az eszpressz csodlatos aromjt egy kvzban az biztosan szeretn az zhatst otthoni krlmnyek kztt is ellltani.
Az eszpressz kb. 25-35 ml zamatos, krmes, cukor nlkl is des kv, vrsesbarna szn, brsonyos habbal a tetejn, melyet cremnak hvunk.
Egy igazi eszpressz a kv z- s illatanyagait koncentrltan tartalmazza, melyek kinyershez a forrspont alatti hmrsklet (90-96 C) vizet a gp nagy nyomssal (9 bar) prseli t a tmrtett, finomra rlt kvn. A jl elksztett eszpressz kb. 20-22 mp alatt folyik le a gpbl.
A j eszpressz crema nlkl elkpzelhetetlen, tulajdonkppen a fekete ital ismertetjegye.
Filteres kv: A filteres kvra, hossz kvra, vagyis a cspgtets eljrssal ksztett kvra sokan csak legyintenek, pedig ebben a mfajban is lehet nagyszer minsget produklni. Termszetesen itt is fontos, hogy tisztban legynk a kszts helyes menetvel. A szmunkra legzletesebb kvt kell finomra rlni, filterbe helyezni, majd arra a megfelel hmrsklet vizet kell csepegtetni. Ma mr nagyon sok kivl minsg kvfzgp kzl vlaszthatunk.
Cappuccino: A krmes eszpressz s a habostott tej tkletes "hzassga". A tkletes cappuccino egy rsz kvbl, egy rsz 60-70C-os tejbl s egy rsz tejhabbl kszl. A kvzsi szoksaikrl hres olaszoktl terjedt el Grgorszgban s a vilgon mindentt. Gyakorlott kszti rtegenknt elklntve jelentik meg a tejet, a kvt s a tejhabot.