A grg konyha
Nikos Boti Attila 2009.01.25. 21:47
![](portal/kreta/image/news/1291455192.gif)
Tengerbe hullott falevl a trkpen a Peloponnszosz. Annak tekintettk mr a rgi grgk is. A tenger vizt ezernl is tbb szigettel szrta meg az idtlen idk ta gigszi vulknikus ervel munklkod termszet, szakon a zord Olmposzt istenekkel npestette be a kpzelet. Egykor istenek fldje, ma vendgszeret emberek, akik a nyron mindig csillagos g alatt a grg tj utnozhatatlan szneivel, gasztronmiai kultrjuk kifinomult zeivel vrjk a vilg minden tjrl a ltogatkat.
A grg np, amely sajt kpmsra teremtett isteneket adott a vilgnak, megosztotta blcsessgt, kt kzzel pazarolta alkotsait, befogad is volt kt vilg tallkozsnl. A konyhamvszetben is. Br trk eredet a dolmdesz, a szllevlbe tekert darlt hs (akrcsak a magyar tlttt kposzta), ki ne tartan grgnek? Hol van prja a taramasz saltnak, a halban gazdag tenger ds vlasztkban is klnlegessgnek szmt olajos, citromos, fstlt halikrnak?
Az itt bven term citromot ppen olyan kulinris hozzrtssel hasznljk fel, mint az olvabogyt s a szlt, a paradicsomot s a padlizsnt, az uborkt, a paprikt s az illatos fszereket. Jellegzetesek a citrommal ksztett telek, a saltk, a klnlegesen zestett halak – az zestk kzl szinte elmaradhatatlan a bor –, kr lenne nem megkstolni a messze fldn hres, tbbfle vltozatban kszl, savanyks hslevest, az avgolemont, vagy a sltekhez knlt tojsos-citromos mrtst.
A grg konyha igazi csemegjnek tartjk a brnysltet, ami a Fldkzi-tenger vidkn – ahol pedig ebben nagy a knlat – a legfinomabbnak szmt. Ennek a magyarzata mindenekeltt – br az elkszts mdja is lnyeges – a hs minsge. Az ezen a tjon tenyszetett birknak a faggyja ugyanis nem oszlik el az egsz testen, hanem a faggymirigyben gylik ssze, gy nincs a brny- vagy birkasltnek sokak ltal nem kedvelt „illata”. A hozz knlt ments joghurtmrts mr kicsit furcsa lehet a magyar zlsnek, de a ss feta, az omls juhsajt nmagban vagy saltban igazn lvezetes. Fetval, spenttal, hagymval, tojssal tltve ksztik a kiads, zletes rtesflt, a szpanakopittt, amit ugyancsak rdemes megkstolni.
Az italok kzl nem mindenkinek zlik a Grgorszgban igen kedvelt aperitif, a vztl megfehred nizsos plinka, az ouzo, a borok, klnsen a vrs borok tbbnyire szokatlanul desek, taln a rozszer knny asztali bor, a kokinelli felel meg legjobban a magyar zlsnek. De ha szokatlan is, bizonyra jlesik valamelyik taverna rnyas kertjben lve, a kabck muzsikjt hallgatva, mg a meleg esti szl a nem is olyan tvoli Afrika zenett hozza, egy pohr fenygyantval zestett rmsbor, a hamistatlanul grg retszina, amelynek lvezethez hozztartozik a ktezer ves bordaltredk Faludy Gyrgy fordtsban: ntsnk bort a garatra! Felkarikzott az gre a kutya-csillag. Rettent melegem lett. Nyr van, szomjas az ember. Szomjas a fld is. Fenn a falombban a tcskk szrnyuk all cirpelnek. les a hangjuk. Minden szomjas llat boldog s a hv napban kacarszik… ntsnk bort a garatra…
A ktnyes fogads j estt kvnva – Kaliszpera – fogadja vendgeit, beinvitlja a ragyogan tiszta konyhba, ahol az tvgygerjeszt illatok gazdag vlasztkot grnek. S maga is szvesen lel vendgei asztalhoz, mert vrben van Epikurosz tantsa: „Bart nlkl enni-inni annyi, mint falni oroszln mdjra.” S tudja, arra is tantott a grg blcs: „lvezd az letet, lvezd, de mdjval!” S tantsa mindmig rvnyes Grgorszgban.
|