tel-Ital : A rgi grgk tlszrnyaltak bennnket |
A rgi grgk tlszrnyaltak bennnket
Malik va Slovakia 2004.08.27. 12:40
![](portal/kreta/image/news/1291455221.gif)
Hellszon t jutott el Eurpba sok jdonsg: a pva, a gyngytyk, a fcn, a birsalma, a grntalma, a di s ms finomsg. A fûszereknek rengeteg fajtjt ismertk .
A rgi grgk tlszrnyaltak bennnket
sszelltts
Az antik grgk fokhagymt fogyasztottak, kedveltk a kposztt, a zldbabot, a sprgt, az endivit, sõt saltnak fogyasztottk a laboda, a porcsin, a mlyva, a mustrkel zsenge leveleit. Termesztettek ritkt, uborkt, sokfle formban fogyasztottk a gombt, uborkt. Annak oka, hogy oly sokfle saltt hasznltak – tbbek kzt az, hogy a mediterrn npeknl mindig is nagyobb volt a saltakultusz, de hozzjrult az is, hogy a nvnynemests sok vezredes folyamata mg a kezdetn jrt, s nem volt oly hatrozott az elvlasztvonal a termesztett kerti nvnyek s a klnfle vadon termõ, de ehetõ nvnyek kztt. A kposztnak, sõt a fejes saltnak sem volt mg "feje" s veszedelmesen hasonltott vadon tenyszõ testvrhez, melyet kecske s szarvasmarha legelt le. A rpt – reszelve, ecettel, mustrral zestve – tvgygerjesztõnek fogyasztottk. Az olajfa bogyjbl sajtolt olajat nemcsak tsztaksztshez hasznltk; akrcsak napjainkban, az olvaolaj volt a legkedveltebb zsiradk. Azrt is, mert knnyen emszthetõ, kellemes zû – de nyilvn azrt is, mert a helln vidk szikls hegyoldalain is megterem a kevs csapadkot ignylõ olajfa. A grg tj msik jellegzetes fja a fgefa. Gymlcst fogyasztottk, frissen, aszalva, stve. Tsztkba, kenyrbe gyrtk zestõnek, de kenyrrel, sajttal, borral ebdnek is berte vele a homroszi kor psztora. Ismertk az almt, hamu alatt megprolva fogyasztottk a birsalmt. A grntalmt Ciprusbl, a dit Perzsibl hoztk Grgorszgba, a datolyt fõnciai hajsok szlltottk szak-Afrikbl. Az õszibarack s a srgabarack csak a helln kor vgn jutott el grg fldre; a narancs, a citrom annl is ksõbb. Athnban a citromot csak nagy nha, drga ritkasgknt, orvossgnak hasznltk. A fûszerek tern viszont alighanem tlszrnyaltak bennnket, utdokat, Athenaiosz oldalakon t sorolja fel a grg konyhban hasznlatos fûszereket: szezmot, kmnyt, gurgolyt s kakukkfvet, nizskaprot s koriandermagot, kaprot s fekete mustrmagot, tenedoszi majorannt s zslyt, mentt s prhagymt, gyants szkammodiumot s miltoszi zszst, szamotrakei vrshagymt s friss megszrtott fokhagymt, mogyorhagymt s petrezselymet, feketesaltt, aszfodloszt, parjt, rutt, tormt, ciprusi mustrt, mazsolt, fõztt bort, szomrct, egyiptomi, knidoszi ecetet.
Sokig folytathatnnk a felsorolst: a tengerjr halsz np a halak s kagylk, valamint ms tengeri llatok tmrdek vlfajt fogyasztotta rendszeresen, de Hellszon t jutott el Eurpba a gyngytyk, a pva s a fcn is. A grgk tenysztettk a kivl hsgalambot, s hzlaltak nagy mj libt meg kacst. Szvesen fogyasztottak marha-, borj-, kecske-, brny-, sertshst, klnfle hentesrukat, melyek kzl az alexandriai sonka volt a leghresebb. ( – ma – )
GRGORSZG
Az telek lvezetnek mindmig fellmlhatatlan mdja alakult ki az kori Athnban, ennek filozfiai alapja az epikureizmus volt. Alapttele: a legfõbb rtk az let derûs, mrtkletes lvezete. Az epikureista a pamlagon heverszve zent, verseket hallgatva, szp lnyok tncban gynyrkdve zlelgette vlogatott teleit, italait. Az lvhajhsz rmaihoz viszonytva azonban a grg epikureizmus kifinomultan mrtktart volt.
Egykor istenek fldje volt Grgorszg, ma vendgszeretõ emberek lakjk, akik gasztronmiai kultrjuk kifinomult zeivel vrjk a klfldieket
Ngyezer ves trtnelem s civilizci
MALIK VA
A tenger vizbe ezernl is tbb szigetet szrt az idõtlen idõk ta gigszi vulkanikus erõvel munklkod termszet. Az orszg szaki rszt, a zord Olmposzt pedig istenekkel npestette be a kpzelet. Egykor istenek fldje volt Grgorszg, ma vendgszeretõ emberek lakjk, akik nyaranta a tj utnozhatatlan szpsgvel, gasztronmiai kultrjuk kifinomult zeivel vrjk a klfldieket.
Szantorini, Rhodosz, Thasszosz, Korfu, Krta – mindenki szmra ismerõsen csengenek, egyeseknek gynyrû, felejthehetlen nyri emlkeket idznek, msok szmra elrhetetlen vgylmot jelentenek. Az ismeretlenebbek kzl: Patmosz, Androsz, Lipszi, Szyrosz, Mykonosz, Delosz, Antiparosz, Parosz, Naxosz, Iraklia, Shinoussza, Kerosz, Thirasszia, Kea, Kythnosz, Kimolosz, Milosz, Szerifosz, Szifnosz, Antikerosz, Daszkalio, Donoussza, Amorgosz, Folegandrosz, Szikinosz, Iosz, Anafi, Agathonisszi, Lerosz, Kalimnosz, Telendosz, Pszerimosz, Kosz, Asztypalaia, Niszyrosz, Tinosz, Halki, Megiszti, Karpathosz, Kasszosz, Kyklady – sokunk szmra idegenl csengõ nevek, de a jachtosok mr ismerik az gei- s a In-tengerbe szrt szebbnl-szebb szigeteket, ahol a nyaral Odsszeusz mdjra egyedl van a termszeti elemekkel, a tenger s a szl istenvel, ahol igazi, hamistatlan romantikt l t. A fenti felsorolssal mg korntsem rt vget az sszes sziget nevnek ismertetse, hiszen sokat kzlk taln maguk a grgk sem ismernek. Az idõsebbek legalbbis nem, akik gyakran gy ltk le az letket, hogy ki sem tettk a lbukat a szigetrõl, ahol megszlettek.
Az sszes szigetnek fldkzi-tengeri ghajlata van, az vi tlaghõmrsklet itt 18-19 Celsius-fok. A telek enyhk, a nyarak – hla a "meltania" elnevezsû nyri szeleknek – lland meleg hõmrskletûek.
A tengeren terjeszkedõ orszg lakossga sem kevsb romantikus, mint maga a tj. A grgknek sajtos, nyugodt hozzllsuk van az lethez. A turista lpten-nyomon mg ma is istenekkel, flistenekkel, nimfkkal tallkozik. Az orszgban mindentt a hres antik kultra nyomaiba tkznk, nemcsak satsi leletek, romba dõlt templomok, kolostorok formjban, hanem a vals letben, az emberek beszdben, a mondkban, a legendkban, a meskben, melyekkel egytt lnek. Tbb nem csodlkozunk Ithaka kirlyn, aki hsz hossz ven t bolyongott a szigetek kztt, nem tudva hazatallni. Nmely isten fogva tartotta, nmelyik segtett neki, olyan is volt, aki belszeretett s maghoz akarta lncolni. A tenger hullmain, a meltenia olykor haragos viharba keveredve valban felfedezzk a haragv Posszeidont. A vaktan fehr, bizarr sziklkkal hatrolt szigetek kztt tallkozhatunk Nauszkiaval vagy Pallasz Athnvel, a csodlatosan csbos szirnekkel s nimfkkal, akik rabul ejtenek bennnket is.
Az antik Olympia, az olimpiai jtkok helye 19 km-re keletre fekszik Pirgosz vrosktl. A verseny eredete lltlag Pelopsz kirly gysszertshoz vezethetõ vissza. Pelopsz kirly ugyanis Oinomosz szomszdos kirly felett gyõztt kocsihajtsban s elnyerte a lnya kezt, akinek neve alapjn neveztk el a Peloponnszoszi-flszigetet ("Pelopsz szigete"). A jtkok elsõ trtnelmileg fellelhetõ dtuma i. e. 776.
Hresek a "meteork" – a magas sziklkra merszen ptett kolostorok, ahov a bartokat nagy fonott kosarakban hztk fel s engedtk le trsaik, gy akadlyozva meg, hogy a klvilgi hvsgok s az idegenek megzavarjk szent magnyukat.
A grgk kiterjedt trtnelmvel lehetetlen lenne foglalkoznunk ezen a helyen, ezrt torzknt lljon itt legalbb egy parnyi "gasztrotrtnelem".
Grgorszg
A Balkn-flsziget dli rszn fekszik. Terlete: 131 957 km2. Lakosainak szma tbb mint tzmilli, csaknem egszben grg (msfl szzalk trk, bolgr, rmny, albn s macedn). A lakossg 98 szzalknak vallsa grgkeleti. Fõvrosa Athn hrom s fl milli lakossal. llamformja kztrsasg, az Eurpai Uni tagja. Pnzneme: drachma. Fõbb exportcikkei a gymlcs, a dohny, a bor s az rc.
KONYHATRTNELEM
A gynyrk keressnek filozfija
A legrgebbi idõk tkezsi szoksairl sok rszletet rul el Homrosz. Megtudjuk tõle, hogy a legtbbre becslt eledel a marhahs volt, melyet kornak lakomin kizrlag slt formban szolgltak fel. Juh- s kecskehst is fogyasztottak a homroszi hõsk, de sertshst csak ritkn, a baromfit s a halat pedig szinte meg sem emlti Homrosz. A fõzs magasztos tnykedsnek szmtott: az Ilisz s az Odsszeia hõsei a legnnepibb alkalmak sorn maguk ksztik el a lakoma fogsait. Akhilleusz, amikor Trja ostroma sorn vendgl ltja a grg vezreket, maga el helyezi az ednyt, amelyben juhlapocka, hzott kecskehs s sertscomb piroslik, majd feldarabolja ksvel, s vasnyrsra szrja a hsdarabokat. Ezutn Patroklosz hatalmas tzet gyjt. Mikor a hasbok legtek, s a lng gyenglni kezdett, kt kõdarabra vasdrdkat fektetett keresztbe nyrstartnak a parzs fl, s a nyrson slõ hst meghintette sval. Mikor a hs megslt, Patroklosz kosrbl kenyeret osztott az asztalnl lõknek, a hst Akhilleusz maga szolglta fel.
Nagy Sndor nemcsak uralkodnak s hadvezrnek volt kivl, hanem a helln vilg legignyesebb nyencnek is szmtott. A korban, melyben lt, vget rt a hossz kzdelem a mrtkletessg s a gynyrk keressnek filozfija kztt. Csak blcselõk s egszsgket fltõ polgrok kvettk Hippokratsz tkezsi tancst: "Kerld el, hogy egyazon tkezs sorn sokfle, klnbzõ jellegû fogst fogyassz. A tlzott vltozatossg a szervezetben bajt s rendellenessgeket okoz." Philoxensz lakomjn negyvennl tbbfle fogst szolgltak fel. "Hromszoros pnclzat gyomor kellett volna ahhoz, hogy szkrekeds kockzata nlkl kstolja vgig valaki az sszes felknlt telt!" – jegyezte meg Athenaiosz, a krniks.
A homroszi idõkben mg a helyisg egyik oldaln a vacsora kszlt a tûzhelyen, msik oldaln pedig csolt egyszerû asztal krl, padokon, szkeken fogalt helyet a vendgsereg. Ksõbb mindez a mlt lett! Keletrõl jtt j szoksok kiszortottk a rgieket: a szkek s padok helyre kerevetek kerltek – Makedniban mr perzsa mdra, fekve tkeztek.
A grg vilg – a frfiak vilga volt. A hz asszonynak csak az elõkszletek gondja s munkja jutott, a lakomn nem vehetett rszt soha. A lakoma vge fel, mikor mr az elfogyasztott bortl magasra emelkedett a mulatsg hõfoka, megjelenhettek a szebbik nem kpviselõi is. De korntsem a hziasszony vagy a csaldtagok. A szably all a hetrk alkottk a kivtelt: nagyban emelte egy-egy lakoma fnyt, ha egy hres kurtizn megjelent. ( – ma –)
Minden nyugat-eurpai konyha az kori Grgorszg szakcsmûvszetben gykerezik
lvezd az letet – mdjval!
A mai Grgorszgban nem knnyû az kor gasztronmijnak nyomait fllelni. Inkbb olyan zeket, szoksokat tallunk, amelyek szomszd npek – szerbek, bolgrok, albnok – konyhjnak hatst tkrzik, s trk hatsokat – nemcsak a szomszdsg, hanem inkbb a hossz megszlls miatt. Athn elegns vendglõitõl tvol, kis vrosokban, egyszerû falvakban az ember nha mgis tallkozik azzal, amirõl gy rzi, hogy vezredek rksge. Alapvetõen igaz viszont, hogy minden nyugat-eurpai konyha az kori Grgorszg szakcsmûvszetben gykerezik. A rgi rmaiak fõszakcsai grgk voltak, a trkk a biznci csszrsgon keresztl tanultk el a grg telek ksztsnek mdjt. A grg np sajt kpmsra teremtett isteneket adott a vilgnak, s megosztotta blcsessgt, gynyrû alkotsait ms nemzetekkel is. A gasztronmiban gyszintn befogadan viselkedett. Hiszen ha trk eredetû volt is a szõlõlevlbe tekert darlt hs, (mint a magyar tlttt kposzta), mgis grgnek tartjuk. A mai grg konyht elsõsorban a felhasznlt anyagok frissessge s elksztsk egyszerûsge klnbzteti meg a rgitõl.
Elõtelek
Az elõtelek kzl klnleges csemege az olajos, citromos, fstlt halikra, a "taramoszalata" (tõkehalikrbl kszlt pr, melyhez az ikrt olvaolajjal, citrommal s ztatott, morzsolt kenyrbllel keverik), a tlttt szõlõlevl ("dolmadakia"), a "tiropitta" – hromszgletû leveles tszta, feta sajt, tojs s petrezselyem keverkvel tltve. A zldsgtelek, saltk a mindennapi evs elmaradhatatlan velejri (tlttt padlizsn paradicsom paprikval, fokhagyms, uborks, olajos, joghurtos mrtogatsok, feta sajttal s olvabogyval kszlt saltk – mind egyszerû telek, s ha igazn jl ksztik õket, kivlak). Az ttermekben jl kivlasztott elõtel akr a fõtelt is helyettestheti. Az itt bõven termõ citromot nagy kulinris hozz rtssel hasznljk, hasonlan, mint az olivabogyt, a szõlõt, a paradicsomot, a padlizsnt, az uborkt, a paprikt, az illatos fûszereket. Jellegzetesek a citrommal ksztett telek, saltk, a sltekhez knlt tojsos-citromos mrtsok.
Levesek
A levesekrt is rdemes bûnbe esni: kr lenne kihagyni a kstolsbl a messze fldn hres, tbb vltozatban kszlõ savanyks hslevest, az avgolemont ("szupa avgolemono" – a rizst csirkehslevesben megfõzik, tojsos-citromos mrtssal sûrtik), a finom hvelyesekbõl kszlt leveseiket s a sûrû hallevest, a "kakavit".
Fõtelek
A fõtelek receptjei nagyban eltrnek a mi vidknkn hagyomnyosaktl. "Egzokiko" (a neve sz szerint azt jelenti: vidkiesen) – rtestsztbl kszlt kis csomagocskk, melyeket brnyhssal, borsval, burgonyval, paradicsommal, kaszeri sajttal s petrezselyemmel tltenek, "szuvlasz" – nyrson slt brny, "muszakasz" – slt padlizsnszeletek, melyeket darlt hs, reszelt hagyma, paradicsom, petrezselyem, sajt s fûszerek keverkvel vltakozva rtegelnek. Kedvelik a baromfit, a fûszeres slt csirkt, a pulykt, a nyulat, a kacst, a fiatal galambot. A brnyslthz knlt ments joghurtmrts kicsit furcsa a szmunkra, de a ss feta, az omls juhsajt nmagban vagy saltban lvezetes. Fetval, spenttal, hagymval, tojssal tltve ksztik a kiads, zletes rtesflt, a "szpanakopittt". A haltelek kln fejezetet rdemelnnek, hiszen receptjeiket rengeteg tallkonysggal talltk ki. Ksztik õket majonzzel, borban, paradicsommal s petrezselyemmel prolva, palacsintatsztban, fokhagyms mrtssal krtve, morzsolt kenyrbllel megszrva. A klnleges halak elmaradhatatlan zestõje a bor.
Desszertek
A desszertek a mi szmunkra kiss tl desek, de mindenkppen kstoljuk meg õket. Legismertebbek az "amigdaloto" – õrlt mandulbl, cukorbl, bzadarbl, narancsvirgvzbõl kszlt egyveleg megstve, cukormzzal bevonva, a "lukumadesz" – knnyû mzes stemny kelt tsztbl, fahjjal meghintve, mzzel megntzve tlaljk, a "lukumi" – a trkmz, a "rizogatlo" – hideg rizspuding fahjjal meghintve, szeretik a karamellkrmet nmagban, s az evsek utni gymlcstlakat.
Kali szasz orexi! (J tvgyat!)
A grgk imdnak tteremben enni, ezrt rengeteg vendglthely, vidm taverna van mindentt. A szigeteken kisebb a vlasztk, a legtbb helyen tlap sincs, s ha van, azt bizonyra hibsan fordtottk le angolra. Ilyenkor egyenesen a konyhban kell vlasztani. Ha a kivl haltelekre esett a vlasztsunk (klnsen ajnlhat a vrs mrna s a tintahal), szintn btran bemehetnk a konyhba, s a rotyog stk kzt magunk vlaszthatjuk ki a kedvnkre valt.
Sztin ijia szasz! (Egszsgre!)
A grgk szeretnek inni. A legfõbb italuk a bor (vente tekintlyes negyvennyolc liter az egy fõre esõ borfogyaszts). A legismertebb vrsbor a Recina, a nehz Sanata maura, a Naussza, a Demesztika, a Hymettusz, a Mavrudi. A szigeteken termesztik a Muscato patras, a Muscato cyprus s a Mavro Romeiko borokhoz val szõlõfajtt. A tmny italok kzl a vilghrû s drga Metaxa a francia konyakok mlt prja. A klfldieknek akklimatizldni kell a kedvelt hazai italalok zhez. Nem mindenkinek zlik a Grgorszgban kedvelt aperitif, a vztõl megfehredõ nizsos plinka, az ouzo (uzo), mivel tl des ital. A kedvelt gyants fehrbor, a retszina ze pedig leginkbb a padlfnyezõhz hasonlthat. A vrsborok szokatlanul desek, a mi zlsnknek leginkbb a rozszerû knnyû asztali bor, a kokinelli felel meg. Viszont szokatlansga ellenre is bizonyra jlesik egy taverna rnyas kertjben lve egy pohr fenyõgyantval zestett rmsbor. A fogads gyakran maga is szvesen lel vendgei asztalhoz, mert Epikurosz tantshoz tartja magt: "Bart nlkl enni-inni annyi, mint falni oroszln mdjra." Valamint arra is tantott a grg blcs: "lvezd az letet, lvezd, de mdjval!". Tantsa mig rvnyes Grgorszgban. ( – malv – )
A trtnelem elõtti idõk ta termesztettk a flszigeten
Daraleves, pogcsa, kenyr
GABONATELEK
A hegyes, szikls tjakon kevs volt a termõfld. Br a trtnelem elõtti idõk ta termesztettk a Peloponnszoszi-flszigeten a bzt, az rpt, klest, zabot is – nem egy vrosllam, kztk Athn, kenyrgabona-behozatalra szorult. A szicliai grg vrosok s szak-Afrika hajsai biztostottk hossz idõn t a grg vrosok gabonaszksglett.
A kzimalmokbl kikerlõ darlkbl klnfle fõzetek kszltek. Ecettel, tojssrgjval, olykor tejjel, borral, mzzel zestettk a daraleveseket. A sportversenyek gyõztesei szmra tejben vagy borban fõtt rpadart ksztettek, ezt mzzel, sajttal, illatos fvekkel, virgszirmokkal zestettk. A legenda szerinti ital, amellyel Dmtr istennõt knltk, mikor elkeseredetten kereste elrabolt lenyt, Perszephont, vzben fõtt lisztbõl s mkbl llott. Az istenasszony – egyltaln nem meglepõ mdon – visszautastotta a bfelejtõ italt.
A kovsz nlkl kszlt pogcsk a kenyr feltlalsa utn is elmaradhatatlan ksrõi voltak a grg asztalnak: szvesen ropogtattk ezeket mindenhez, mint ahogyan mi fogyasztjuk napjainkban a bza- meg zablisztbõl slt ss kekszeket, de tnyr helyett is hasznlatosak voltak: rjuk raktk a felvgott hsdarabokat.
A grg pkek mûvszett fejlesztettk a kenyrksztst – alighanem minden ksõbbi rekordot tlszrnyaltak azzal, hogy hetvenktfle kenyr kerlt ki kemencikbõl. Athenaiosz munkjbl idzzk nhny kenyrfajta nevt: a daraton kovsz nlkl kszlt; az amolgeon barna parasztkenyr volt; a bromiton rostlatlan zabbl kszlt; agoraiosznak hvtk a piacon rult kznsges kenyeret; a szmidaliton a finom fehrlisztbõl sttt cip volt. A kappadciai kenyr tejjel kszlt kalcsfle volt, a boletosz dagasztshoz olvaolajat hasznltak, s tsztjba mkot kevertek, a hmiarton pedig kifli formj volt, pedig a kifli szletst a trk korhoz kapcsolja a kzp-eurpai tradci.
A tsztk s egyb csemegk tern is ttrõk voltak
desszjaknak
DESSGEK
A mediterrn ember napjainkban is meglehetõsen "desszj", s az antik gasztronmusok tansgttele szerint a tsztk s egyb csemegk tern is a grgk lehettek az ttrõk. destõszereknek persze nem voltak annyira bõvben, mint korunk; fõknt mzet, des gymlcsket hasznltak, a ndcukrot mg ritka s drga orvossgknt kezeltk, s szakcs kezbe csak kivtelesen kerlhetett.
Mg a hetvenkt kenyrfajtnl is sokkal tbbfle stemny s deszszert kzt vlogathattak a grg nyencek. A loganon des tsztalap volt, melyet kt vaslap kztt stttek ki, mint az ostyt. A sztaititaszt kemencben stttk ki, majd azon melegben megkentk mzzel, sajttal s szezmolajjal. Az ekkridsz s a tagenidsz tsztjt forr olajban stttk ki, mint a fnkot, az elaphosz mzzel s szezmolajjal kszlt nugtfle volt. Az itrjon rpalisztbõl mzzel gyrt goly formj tszta volt, melyet tepsiben kistttek, s zsenge papirusz-szrakkal krtve szolgltak fel. A khariszosz s a nanosz sajtbl, olvaolaj hozzadsval kszlt.
A kisajtolt mustot hatalmas pithoszokban erjesztettk
Az istenek italtl a borig
ÕSI ITALOK
A grg tpllkozs trtnetnek kt olyan eleme van, amelynek fontossga sosem cskkent. A kenyr Dmtr istenanya adomnya, s a bort ppengy az tkezs nlklzhetetlen velejrjnak tekintettk. A legõsibb ital a mhser volt. A nektr, amelyet a grg istenek fogyasztottak az Olmposzon, valsznûleg a mhserrel volt azonos. Homrosz szerint ugyanis a nektr Kronosz, Zeusz s a tbbi isten itala volt, s hozz tpllkknt ambrzit fogyasztott. A mhsert azonban idõvel kiszortotta a bor.
A szret grg fldn is a vidm nnepsgek idõszaka volt. A kisajtolt mustot hatalmas, cserpbõl kszlt pithoszokban erjesztettk, nmelyik olyan hatalmas volt, hogy szz amfora must is bel frt. Rgebben mg nem ismertk a hordt. Az erjeds utn a bort amforkba fejtettk; formjuk, mretk klnbzõ volt, az tlagos amforba 40–50 liter bor frt. A borral teli amforkat nem pincben õriztk, hanem a padlson, a kmny kzelben. Szerettk, ha a fst szaga tjrta a bort. Tn illzirombol, de a fejket elsõsorban a rszegsg ellen veztk borostynnal, rzsa- meg ibolyakoszorkkal. (–m–)
|