Grg eltel arzenl
2004.08.17. 14:38
Grocceni s Nikosz gondolt egyet s kzs ervel grg tel s recept lapot hozott ltre.Ha valami grgset ennl, vagy grg terleten nyaraltl, vendget vrsz, vagy egyszeren csak nzeldni akarsz, akkor fogd az egeredet s nyomkodd! A hozzvalkbl szinte mr mindegyik beszerezhet nlunk is - gy aztn mr csak elhatrozs krdse, hogy alkoss. El a fakanalakkal s fzznk valami finomat. Kali Orexi, azaz: J tvgyat !
Padlizsnkrm juhsajttal |
|
![](http://www.freeweb.hu/creta/graphics/empty.gif) |
2 darab kb. 30 deks padlizsn, 3 EK olivaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 25 dkg Feta sajt, 1 EK citroml, 1 kk friss oregano (vagy fl kk szrtott), s, feketebors.
A stt 220 fokra elmelegtem. A padlizsnokat megmosom s hosszban kettvgom. A vgsi felletket olajjal beecsetelem. Egy tepsit kiblelek aluflival (fnyes felletvel felfel) s a padlizsnokat a vgsi felletel lefel belefektetem. Betolom a st kzps szintjre s fl rig stm. A padlizsnokat kiveszem s eltvoltom a szrait, a fokhagymt megtiszttom s mindezeket a fetval egytt mixerben prstem. Az gy kapott krmet citromlvel, sval, borssal, oreganoval zestem s fl rra hidegre teszem.
"Padlizsnkavir" - nak is nevezik ezt a nagyon finom krmet. Trkorszgban, Grgorszgban ms eltelekkel egytt fontos alkotrsze a hres eltelasztalnak. Nagyon finom kenyrre kenve is, illetve grillezett hsokhoz, vagy ftt burgonyhoz.
Ez az egyik legfnomabb s eltel s akr itthon csemegnek is mondhatnnk.
Juhsajttal tlttt paprika |
|
![](http://www.freeweb.hu/creta/graphics/empty.gif) |
4 nagy piros paprika, 20 dkg Feta sajt, 2 tojs, 1 csom petrezselyemzld, feketebors, 6 EK olivaolaj, 2 EK borecet.
A paprikkat megmosom s egy hosszanti vgssal egyik oldalom megnyitom ket. A paprikkat vatosan kimagozom s kibltem. Ss vizet forralok s a paprikkat 10 percig elfzm, hideg vzzel lebltem s lebrzm. Konyhai trlpaprral leitatom a nedvessgt. A fett egy tlban villval sszenyomkodom, belekeverek kt felvert tojst. A petrezselyemzldet megmosom, szrazra rzom, aprra vgom s a felt egy csipetnyi borssal a sajthoz keverem. Ezzel tltm meg a paprikkat. Egy serpenyben olivaolajat kzepes hfokra hevtek s a paprikkat abban forgatva tz percig stm. A paprikkat lecsepegtetem, egy tnyrra helyezem, meglocsolom az ecetel s megszrom a maradk petrezselyemzlddel. Kenyrrel s borral tlalom.
|
Saganaki Rntott sajt |
|
![](http://www.freeweb.hu/creta/graphics/empty.gif) |
40 dkg kemny ss grg sajt, a panrozshoz liszt, zsemlemorzsa, tojs, a kistshez bven olivaolaj.
A sajtot nem tl vkonyra (kb. ujjnyi vastag) felszeletelem. Lisztbe, felvert tojsba s zsemlemorzsba forgatom ktszer, majd b forr olivaolajban mindkt oldalt megstm. Grgs garnrungokkal (paradicsom, uborka, olajbogy, tzaziki, feferoni paprika) krtem.
Taramosalata |
|
![](http://www.freeweb.hu/creta/graphics/empty.gif) |
Fl kg tiszttottt burgonya, 1/2 cssze taram (halikra), 1 cssze olaj, 1 citrom leve, 1 kis fej reszelt hagyma.
A krumplit megfzm s tnyomom. A prt, az ikrt s a hagymt mixerbe teszem. Ezt a masszt a mixerben 10 percig prstem, mialattt lassanknt olajat s citromlevet ntk hozz. rdekessg:Rzsaszn megjelenst a tengeri halak ikrjnak szne adja.
Dolmadkia jalantz - Szllevelek rizzsel tltve |
|
![](http://www.freeweb.hu/creta/graphics/empty.gif) |
Fl kg rizs, egy csom zsenge szllevl (vagy konzerv), 3 szl jhagyma, 2-2 ek finomra vgott petrezselyemzld, illetve kapor, 1 tk aprra vgott mentalevl, 3 deci olivaolaj, egy citrom leve, s, bors.
A szlleveleket alaposan megmosom s leforrzom (ha konzerv, akkor szttekerem s lecsepegtetem). A hagymt aprra vgom, egy fazkban olajon megprolom, hozzadom a rizst s a zldfszereket, majd szom s borsozom. Kis vizet ntk h s fed alatt kb. negyed rig prolom. Levelenknt egy teskanlnyit teszek a kihlt keverkbl. Ezt a szrrsz felli rszre teszem, kt vgt behajtom, majd majd a levelet feltekerem. Egy lbasnak kiblelem az aljt szllevelekkel, majd kralakban elhelyezem rajta a tekercseket. Rntm a citromlevet s kb. 3 deci vizet, majd egy tnyrral letakarom (gy a fzs sorn nem lazulnak ki). Lass tzn 1.5 rn t fzm. Hidegen tlalom.
|