A grg konyha radsul klnsen egszsges, mert alapanyagai kztt rengeteg zldsg s gymlcs, tengeri herkenty s sajt tallhat, s zgazdag, mert izgalmasan s gazdagon fszerezett, egyszer, mert fogsai knnyen elkszthetek, s tpll, mert bizony, ha akarunk sem tudunk hen maradni egy finom grg vacsora utn.
A mai grg konyha csak nyomokban hasonlt sre, akkoriban ugyanis mg sehol sem voltak a ma oly fontos alapanyagok, a burgonya, a paprika, a paradicsom, a rizs vagy a cukor. Ami azonban tbb ezer ve ma is ott van az asztalokon: az olaj, az olajbogy s persze a bor. Az vezredek sorn rengeteg hats rte a grg konyht, tbb tel mutat rokonsgot az arab, a trk, a perzsa vagy az olasz fogsokkal; sszesgben a grg sok tekintetben hasonlt a Mediterrneum ms orszgainak konyhjra.
Fot: Creative Commons
Az egykor nagy serts s marhakedvel grgk ma inkbb a knny brny- s halhst rszestik elnyben. A ropogs brnyslt igazi nyencsg, melyet gyakran nyrson (souvlaki) ksztenek ments joghurt vagy citromos-tojsos mrtssal. Ugyancsak brnybl kszl a mi fasrtunkhoz nagyon hasonl keftedhes, mely elnevezs fszeres hsgolykat takar. A brny mellett a csirke (kotopulo) a msik leggyakoribb hsfle. Sokflekppen ksztik, pldul citrommal (kotopulo limonato) vagy akr sajttal (koto saganaki) is. A tenger gymlcseinek szerelmesei a halak s herkentyk egsz trhzt kstolhatjk vgig Hellszban jrva. A grgk kedvelik a polipot, melyet kmnnyel, paradicsommal s olivabogyval ksztenek a vrsboros polip (oktapodhi krasato) esetben, de nem ritka tnyrukon a tintahal (kalamari) sem, melyet gyakran rntva tlalnak.
De persze nem csak hstelekbl ll a grg konyha! St! A ropogs zldsgekbl kszlt telek szles vlasztka a vegetrinusok igazi paradicsomv avatja! A legtbb tavernban eltelknt olivaolajjal s fszerekkel zestett kenyeret knlnak a vendgeknek – ha egy knny ebdre vgyunk, ne is rendeljnk mst mell, mint az idehaza is npszer joghurtos-fokhagyms uborka-(tzatziki) s a ss juhsajttal (feta) knlt grg saltt (horiatiki). Termszetesen megannyi ms zldsgtelbl is vlaszthatunk. A padlizsnkrm (melitzano salata), a babsalta (fasolia salata) vagy a szllevlbe tlttt rizs (dolmades) egyarnt lehet eltel, kret vagy a ftel maga. A zldsgek termszetesen hsokkal kombinlva is megjelennek. Az egytltelek kzl mindenkppen ki kell prblnunk a rizzsel tlttt paprikt (piperies yemistes), illetve a padlizsnnal s burgonyval kszl muszakt (mousakas).
Fot: Creative Commons
Egy fensges ebd vagy vacsora nem lehet teljes desszert nlkl! Az dessgek gyakori sszetevi a gymlcsk, az olajos magvak, a fszerek, a bzadara s a mz. Igazi kedvenc a darastemnyt (revani), a rteslapok kz tlttt tejjel gzlt vanlis grz (bugatsa vagy galatopita), a krnyez orszgokban is fogyasztott szezmos-mzes dessg (halva) s az olajos magvakkal s cukorral, mzzel tlttt rtestszta (baklava).
Termszetesen az evshez az ivs is hozztartozik. Nyitsknt – s van ahol zrsknt is - a grgk nemzeti italt, az nizs-plinkt, azaz egy ouzt kell legurtanunk. Az tkezs sorn a tbbi mediterrn orszghoz hasonlan Grgorszg is a bort preferlja a srrel szemben. Semmikppen se menjnk el kstols nlkl a jellegzetesen gyants z szraz bor, a retsina, s a fszeres, vrs desszertbor, a mavrodaphne mellett. Nem maradhat el a kv sem: mind a zaccos kvt, mind pedig a habosan knny frapt rdemes megzlelni mieltt visszastlunk a tengerpartra.