A grg konyha sok hasonlsgot mutat a tbbi mediterrn konyhval. Megfigyelhetk szerb, trk, bolgr s albn vonsok is. Az telek kulcsszerepli a fszerek, amelyek kzl legszvesebben az oregnt s a bazsalikomot hasznljk, de az olyan zestk, mint a koriander, a fahj, az olvabogyk s az olvaolaj szintn fontos szereplk.
A grgk mindig igyekeznek a legfrissebb alapanyagokat felhasznlni, sokfle zldsget, padlizsnt, cukkinit, articskt stb., fogyasztanak. A hozzvalk kztt nagyon fontos szerepet tltenek be a paprika, a paradicsom, az uborka...
tkezsi szoksok
Grgorszgban klnbz tteremfajtk lteznek! A pszisztaria, amely a slt hsokat s rostlyosokat knlja, a taverna hsokra s haltelekre specializldott, az esztiatorio a klasszikus vendglket jelenti, ahol egytltelek, mezedesz (falatkk) s klnbz sltek szerepelnek s az uzeri, amely klnfle halakat s tengeri finomsgokat szerepeltet tlapjn.
Gyakran elfordul, hogy a felszolglt telek nem forrn kerlnek asztalunkra. Ennek kulturlis okai vannak! A grgk ugyanis gy tartjk, hogy a forr tel rtalmas a szervezetnkre, a msik ok pedig az, hogy a hagyomnyos grg telt mr reggel a stben elksztik s csak a nap ksbbi idszakban tlaljk, jramelegts nlkl.
A hagyomnyos grg tterem egyik f jellegzetessge, hogy brmikor betekintst nyerhetnk az tterem konyhjba, szemgyre vve az telt mg a rendels eltt!
Italok
A grg borok az utbbi idben sokkal finomabbak lettek az egykori testes s sr, hzilag ksztett boroknl. Ha hasonlsgot prblnnk keresni ms nemzetek boraival, akkor azt tapasztalnnk, hogy a bor brsonyossgt tekintve a francia s a kaliforniai borokra emlkeztet. A recina- attikai eredet, fenygyantval zestett fehrbor, melynek aromja elsre furcsa, de hozzszokshoz hosszabb idre van szksg. A mavrodafni testes vrsbor, amelyet elssorban gymlccsel egytt rdemes megzlelni. (Aki a borok kedvelje, annak rdemes elltogatnia Dafni vrosba, ahol a nyri borfesztivl alkalmval sokfle szlnedt megkstolhat!)
A grg srk vilgosak s tbbnyire j minosgek, knnyek, ezrt a nyri melegben is frisst hatsak.
A rviditalok kzl az uz, des nizsos zvel a francia Pastisra emlkeztet, taln a legismertebb. Aperitif-knt fogyasztjk, azonban egy-kt pohrknl tbbet nem ajnlatos meginni belle! Ennl mg ersebb ital a raki, amit cipuro-nak vagy cikudj-nak is emlegetnek. Ebbl csupn egy kis kupicval fogyasszunk s azt is, csak lassan kortyolgassuk. A vilgszerte ismert, tbb nemzetkzi djat elnyert, grg brandy a Metaxa.
A grg kvnak kt vltozata ismert. Az egyik a grg tourkikos (zaccos feketekv, amit tbbnyire cukor nlkl szolglnak fel), a msik pedig a nescaf, amelyiket a forr nyri napokon .n. frap (jegeskv) formban fogyasztanak. A kvzkban a kapucino is megtallhat.
A grg vz (ner) a hegyekben tallhat forrsoknl pedig klnsen tiszta s friss, ze kellemes, mindenkppen rdemes megkstolni! A sznszavas vz nem olyan npszer, ezrt ha azt kvnunk inni akkor ltalban klfldi vizeket kell krnnk, mint pl. a Francia Perrie-t
Az tkezsek idpontja
Az ebd dlutn 13.00 s 15.00 ra kztt kezddik, a vacsornak pedig 20.00 s 23.00 rakor van az ideje, de nyron akr jfl krlre is kitoldhat.
|