Saltk : GRG SALTA (HORITIKI SZLTA) |
GRG SALTA (HORITIKI SZLTA)
2004.08.26. 18:41
Greek salad nven ismerik a turistk azt a finom illat nyri saltt, amit az idegenek a nagy melegben sokszor csak ftelknt fogyasztanak. Egyltaln nem nagy rdngssg az elksztse, csak a zldsgeink legyenek finom, friss illatak s ne valami zetlen m utnzatok.
Hozzvalk, zls szerinti mennyisgben:
olvaolaj, s, oregan
paradicsom
uborka
hagyma
egy-kt vastag szelet feta sajt
mark olvabogy
ezek a klasszikus belevalk, ezen kvl mg lehet bele tenni akrmit, elssorban paprikt, kapribogyt, aprra vgott petrezselyemzldet.
Elkszts:
A hozzvalkat megmossuk, megpuccoljuk majd szeletekre vgjuk. Egy tlba tesszk, szzuk, megszrjuk oreganval, lentjk bven olvaolajjal s azonnal fogyasztjuk.
Grgorszgban az uborkt vastag szeletekre vgjk s a saltkat mindig frissen fogyasztjk, nem szeretik azt amit mi gy hvunk "hadd rjenek ssze az zek". A paradicsomos saltkba nem tesznek sem citromot, sem ecetet, mindazonltal aki gy szereti az inkbb ecettel zestsen.
Megjegyzs.
Kedvelt tlalsi md Grgorszgban mikor a feta sajtot nem kockzzk, hanem a salta tetejre helyezik, jl megszrjk oreganval majd erre ntik az olajat. Az olaj ahogy lefolyik rla srgs mintt hagy maga utn, szpen mutat ez a salta fleg egy parasztosan megtertett asztalon.
Tipp:
Egy kellemes laktat, s magyar szjznek taln jobban megfelel vltozata lehet amikor zldsaltval kszl. Ekkor mindent aprra vgunk, a saltaleveleket vkonyan cskozzuk. Mindent sszekavarunk sval, olvaolajjal majd jhet bele egy kis ecet, egy kanl majonz s egy szelet morzsolt szraz pirtskenyr.
|