A kvetkezk sorn olyan fontos dolgokrl fogunk szt ejteni, mint az tkezsi szoksokrl otthoni krnyezetben s termszetesen a tavernkban. Mindenekeltt azonban pr szban a mai grg konyhban elfordul, nhny nlunk taln kevss ismert sszetevrl is ejtsnk szt.
Fszerek, zestk:
- Menta-fle (DYOSMOS)
- Grg bazsalikom
- Oregano (szurokf vagy vadmajoranna)
- Majoranna-flesg (DENDROLIVANO)
- Babrlevl
- Kapribogy
- Kamilla
- Zslya
- Menta
- Eukaliptusz
- nizsmag
- Rmai kmny
- Szezmmag
- Pneamag
- Fenygyanta (Pnea feny)
- Masztik
- Szumak (szeld szmrce)
- Szegfbors
- Fahj
- Szegfszeg
Termszetesen az elengedhetetlen fszerek mint a hagyma, fokhagyma, zellerlevl, petrezselyem, s, bors kln nem rdemelnek emltst, hiszen ezeket Magyarorszgon is hasznljuk, de a fent emltettek olyan telekbe kerlnek, amilyenekhez egy tlagos magyar hziasszony valsznleg nem is mern hasznlni. (Pl. darlthshoz szegfbors s fahj!)
s most pr mondatban az tkezsi szoksokrl.
Azok akik mr jrtak Grgorszgban, taln tudjk, tapasztaltk, hogy a klnbz tavernk esetlegesen elfordul tlapjn rengeteg eltelt, kevs ftelt tallnak s szinte soha nem tallnak dessget. Ez a szmunkra furcsa struktra csak addig marad klns, amg nem vilgtunk r a mirtjre a dolgoknak.
A grgk szmra az tkezs a trsadalmi let egy formja, ezrt ltalban "csapatosan" jrnak tavernzni. Nem ritka jelensg, hogy 3-4 autnyi barti trsasgok veszik be magukat egy-egy tavernba s szinte otthonosan mozogva rendezgetik az asztalokat egysgbe, hogy mindannyian egytt klthessk el az ebdet-vacsort, mikzben jkat beszlgetnek, iszogatnak s a velk lev gyerekek az asztal krl lebzselnek. Ez a barti lgkr szinte kveteli azt, hogy az asztalra kerl tkek is kzsen kerljenek hasznlatba. A trsasg mrettl fggen rendelik az elteleket, saltkat s fteleket. Desszertet valdi grg tavernban nem tallunk, vagy csak nagyon ritkn, ha a taverna hziasszonya bokros teendi ellenre is tud idt szaktani dessg ksztsre, ezrt a legtbb helyen desszert helyett a szezonnak megfelel gymlcst hoznak az asztalhoz, a legtbb esetben a hz ajndkaknt.
Mivel a grgk beszlgets kzben esznek, -nem gy mint Magyarorszgon, ahol szinte udvariatlansgnak szmt nmely csaldban evs kzben beszlni- ezrt olyan teleket fogyasztanak, amiket csipegetni lehet. A vlaszts az tlaprl,- mr ahol van ilyen- ltalban a frfiak dolga, figyelembevve az asszonyok s gyerekek ignyt is. A taverna pincrje ltalban a legtekintlyesebb frfihoz fordul a megrendelst felvenni. A legtbb grg nem is kri az tlapot, mg ha van is ilyen, hanem visszakrdez -Mi van ma, amit ajnl ? - s a pincr szinte kvethetetlen tempban felsorolja a napi ajnlatot, ami a szezon s a piac fellelhet termkeibl, aznap vsrolt alapanyagaibl kszlt telek sora. Ezrt nem ritka, hogy kt egymst kvet napon, ha ugyanazt az telt szeretnnk fogyasztani, a msodik napon mr nem lesz belle. Ezltal a taverna mindg vltozatos tud maradni, mindig alkothat valami jat, mst mint amit eddig. Ezrt sok grg csaldnak van gynevezett sajt tavernja, ahol szinte otthon vannak, hiszen majd mindennap megfordulnak egy kis harapnivalrt, s ha a hziasszony fradt ahhoz, hogy fzzn a csaldnak, nem ritkn letelefonlnak a tavernsuknak, hogy rakjon ssze pr fogst, s majd a gyerek vagy a papa leszalad a ksz kajrt, amit aztn otthon a hziasszony nhny sajt gyrts aprsggal kiegszt. Rgebben a vrosokban is, de vidken a mai napig is megszokott dolog, hogy a hziasszony, hogy idt sproljon meg a fzs-takarts-gyerekgondozs nem kevs idt felemszt munkja miatt, nhny olyan telt, amit stben kell kszteni s sokszor kell odafigyelni, locsolgatni, forgatgatni elre tepsibe ksztettek s a kzeli pksgbe vittek t, ahol a pk kemencjben - ami a reggeli kenyrsts miatt amgy is felfttt llapotban volt - kszresttt a pk. A pk a munkjrt s a hozzval olvaolaj, fszerek, citrom hozzadsrt s persze a kemence hasznlatrt jelkpes pr drachmt szmolt fel, hiszen a szolgltatsa mshol - a kenyr eladsa - trlt meg. Persze, ennek a szolgltatsnak ms haszna is van, hiszen a hziasszony ltal thozott tel elrulta azt is, hogy vendgsg rkezik s ezltal a pk ltalban a legjobban informlt emberek egyike volt s maradt a mai napig is. Mondhatnnk azt is, hogy a pk kiss csaldtagg is vlt emiatt a grg csaldok egy rszben. Sajnos mra, a technika fejldsnek ksznheten ez a rendkvl rokonszenves szoks kihalflben van, hiszen az egyre tkletesebb stst produkl hztartsi stk-tzhelyek, amelyek mr kzel azonos eredmnyt kpesek elrni, mint a hagyomnyos kemenck, megadjk a lehetsget a hziasszonynak, hogy sajt maga, a programozhat, csilingel, idjelz stjben ksztse el az telt. Igaz a munka nem lett ettl kevesebb, de a klnbz hztartsi gpeknek ksznheten a hzimunka lnyegesen kevesebb idt emszt fel, mint annak eltte.
A grg csaldok tkezseinek jellemzje, hogy reggelit csak a gyerekek kapnak, a szlk berik a reggeli feketvel s esetleg nhny apr, des omls stemnnyel, s a kv sajnos egyre ritkbban a hagyomnyos zaccos kvt jelenti. Pedig a zaccos kv - ellinikos vagy nhnyan turkikosnak is hvjk- valdi szertarts. Az eredeti elksztsi md a kvetkez : Egy magastott fal rz tepsibe homokot tesznek s a tepsit alulrl felftik gy, hogy a homok forrv vlik. Ebbe a forr homokba aztn belehelyezik a hossznyel ibriket egy adagnyi vzzel forrni. Amikor a vz forrni kezd, a fogyaszt ignye szerint cukor nlkl (sketos), vagy cukorral fldesen (metrios), vagy desen (glykos) s nagyon desen (vari glykos) ksztik el. Teht elszr a cukrot, -ha kell- s aztn a pder finomsgra rlt, prklt kvt teszik az ibrikbe, amit csak egyszer szabad kanllal megkeverni, s aztn hagyni, hogy forrni kezdjen. Amikor forrni kezd, hab keletkezik,amit azonnal lentnk a findzsba (kvs pohrka)- csak a habot !- s visszatesszk egy jabb forrsig, amikor is a maradk kvt is rntjk a mr a findzsban lv habra (kaymaki).
|