Eltelek
Tzatziki - Joghurt zzott foghagymval, reszelt uborkval, sval, borssal, olajjal kikeverve.
Taramosalta - Vrs kavir prselve, krumpli-prvel vagy sztatot kenyrbelsejvel, olajjal, hagymval, kis citrom lvel, sszekeverve.
Melitznosalta (padlizsnsalta) - Padlizsn megfve, krumpli-prvel vagy sztatot kenyrbelsejvel, borssal, ecettel, hagymval, paprikval mixeren ttrve-sszekeverve.
Szplinandero - Belek, megtltve feldarabolt lppel, sval, borssal, oregnoval zestve, sznen stve. *
Kokoretszi - Lp, vese, szv, td darabkk (ltalban kecske, vagy brny) amiket nyrson fel szrik, s vatosan rtekerik az llat belt. Sval, borssal, oregnoval zestik, s sznen stik. *
Garduba - Brny vagy kecske aprlk, amit blel tekernek be, megfzik s aprra vgot hagymt, kaprot, st, borsot adnak hozz. Sokszor paradicsom szsszal is ksztik. *
Kolokitholuluda (tkvirgok) - A cukkni tknek a virgjt, megtltik ktfle grg sajttal, belemrtjk egy ppbe, amit vzzel, lisztel, srrel, sval, borssal kszl, s ezt megstik forr olajban.
Szkordalia (fokhagymapp) - Krumpli-pr amelyhez zzott foghagymt, hagymt, olajat, st borsot kevernek. A szkordalia nlklzhetetlen egy grg hal fogyasztshoz, a bkliroszhoz.
Szaganaki - Grg sajt (kaszeri, graviera, kefalotiri stb.) ami ki van stve. Ugyanez a neve egy msik grg telnek is, amit valamelyik grg sajtbl s garnlarkbl, ktfle kpen ksztik. Vagy paradicsom szsszal, vagy egy msik fehr szszban.
Keftedesz (fasrt) - Pici kerek fasrtok, darlt hsbl, sztatot kenyr, petrezselyem, hagyma, s, bors, kmny, belisztezve forr olajban kistve.
Htpodi pszito (slt polip) - Sznen slt polip oregnoval olajak.
Htpodi xidto (ecetes polip) - Ft polip ecettel, sval brsl zestve.
Kalamarakia gemiszta (tlttt kalamri) - Kalamri (tintahal rokona) rizzsel, petrezselyemmel s fszerekkel megtltve, s a stben kistve.
Szupiesz kraszatesz (boros tintahal) - Tintahal hagymn, foghagymn pirtva, vrs borral, sval, borssal, babrlevllel zestve, s egy kis aprtt paradicsommal hozzadva.
* Sajnos ezek a finom grg telek, amelyek belssgekkel kszlnek, nem rg be lettek tiltva a Kzs Piactl. -de azrt mg mindig ksztik.
Pitk
Tiropita (sajtos pite) - Tbbfle kpen is ksztik, helyenknt is vltoz. De az alap ugyanaz. Rtes tszta (legalbbis ahhoz hasonl) valamilyen grg sajttal megtltve. Sokszor tbbfle sajttal is megtltik, lehet, hogy tojst is elkevernek a tltelkbe, vagy tejet, tejfelt, lisztet, grzt stb. s persze mindig sval, borssal zestik.
Spanakopita (spentos pite)Ugyangy kszl, mint a tiropita de a tltelk ms: Spent (prolt), petrezselyem, kapor s ms aromatikus zldsgek, tojs, reszelt feta sajt, s, bors.
Kreatopita (Hsos pite) - Rtestszta. Tltelk: aprra vgott hs (brny, kecske, marha) megfzve, hagyma, kapor, petrezselyem, menta, hrom fle reszelt sajt, vaj, fszer.
Rizs-darlt hs-tszta fle
Lahanodolmades - Kposzta levl, rizzsel, sval, borssal, kmnnyel, aroms nvnyekkel megtltve. Megfzik lass tzn, s olvaolajt meg citrom levet adnak, hozza.
Dolmades - Kposzta levl helyet szllevelek megtltve.
Gemiszta - Tlttt paradicsom, paprika, padlizsn, cukkni-tk vagy krumpli. Ki kaparjuk a belsejket s megtltjk. A tltelk: rizs, aprra vgott hagyma s paprika, aroms zldsgekkel, fszerekkel s olajjal ksslt keverkkel. Gyakran darlt hst is tesznek bele.
Kanelonia - Palacsinta darlt hssal, aprra vgott hagymval, paradicsom szsszal, fszerrel, reszelt sajttal megtltve, stben megstve.
Muszaka - Tepsiben, egy rteg slt padlizsn, krumpli s cukkni-tk szeletek, egy rteg megpirtt zestet darlt hs, s fltte besamel krm. Az egsz a stben sl.
Paszticio - Nagyon vastag luk makarnit megfznek, zestik vajat kevernek bele, tepsiben elhelyezik. Fl egy rteg darlt hs kerlt (persze zestet, szszfle) s a fl besamel krm. Ez is a stben sl.
Levesek
Magirica - Ezt a levest tlaljk egsz Grgorszgban a feltmads jjeln. Belssgek, salta, rizs, citrom, olaj, s, bors s ms aroms zldsg.
Faszolada (babfzelk) - Vzben ztatott bab, paradicsoml, hagyma, prhagyma, zeller, s, bors, f egytt.
dessgek
Kataifi - Tepsiben kszlt stemny. Egy grg tszta, ami otthon nem tallhat de a kinzetre a crna metlthez hasonlthat, reszelt mandulval megtltve, vanlia vagy fahj aromval, s sok sziruppal lentve.
Halva - Pirtt grz, mandula, sziruppal elksztve, formba helyezve, fahjjal megszrva.
Musztalevria - Hozzvalk: Must, liszt, rlt di, fahj, szzm mag.
Ravani - Szirupos dessg, amihez vajat, tojst, lisztet vagy grzt, citrom reszelket s vanlia aromt hasznlnak.
Galaktobureko - Szirupos dessg. Vajazott rtes lap, krmmel megtltve(a krm: tej, vaj, tojs, liszt vagy grz, vanlia aroma).
Lukumdsz - Egy tsztt ksztenek: vz, liszt, s, kevs cukor, leszt. Ha mr fel kell, egy kanllal vesznek a tsztbl, s kis tsztagolycskkat stnek forr olajban. Sziruppal meglocsoljk a golycskkat s fahjjal szrjk meg.
Baklavasz - Szirupos dessg. Rtes lap, darlt dival, fahjjal, szegfszeggel, friss vajjal megtltve. A sziruphoz cukrot s mzet hasznlnak.
|