TENGERI RAGU (kkvj)
Agni 2004.09.06. 12:57
A tengeri ragu olyasmi mint a magyar halszl, csak ebben klnfle tengeri hertkentyk:) is vannak.
Hozzvalk:
300 gr kzepes garnlark
200 gr homr
1,200 gr halfej s halcsont
250 gr tengeri halfil
150 gr kagyl, hjuktl megtiszttva
1 nagy, aprra vgott hagyma
1 szl zldzeller
1 aprra vgott, kzepes rpa
2 babrlevl
8 gacska friss kakukkf
2 l vz
2 kanl olvaolaj
1 nagy prhagyma, karikra vgva
1 szl zeller aprra vgva
2-3 cikk fokhagyma
1 1/2 kiskanl kakukkf aprra vgva
3 kzepes paradicsom meghmozva, kimagozva s aprra vgva
1/2 cssze fehr bor
1/4 cssze paradicsoml
1/2 kiskanl nizsmag
1 nagy krumpli kockzva
1 kiskanl cukor
s, bors
2 kanl aprra vgott petrezselyemzld
1/4 cssze citroml
Elkszts:
1. A garnlarkokat megpuccoljuk:lehzzuk a pnclukat, flretesszk, leszedjk s eldobjuk a fejket s kivesszk a fekete cskot a htukbl. Kivesszk a homrt a pncljbl s a pnclt is megtartjuk. Betesszk egy fazkba a halfejeket, -csontokat, homr s rk panclokat, a hagymt, zellergat, rpt, babrleveleket, kakukkf gakat s a vizet, s lefedve 35 percig fzzk. Utna leszrjk, megtartjuk a levet, a tbbit kidobjuk. 1,5 l fzetre van szksg.
2. Felhevtjk az olajat egy lbosban, beletesszk a prhagymt, majd mikor kezd puhulni, a fokhagymt. Hozzadjuk a paradicsomot, az aprra vgott kakukkfvet, zellert, bort s a zldsgek megpuhulsig fzzk ket.
3. Hozzadjuk az elzetesen elksztett csontfzetet amibe belekeverjk a paradicsomlevet s az nizsmagot, majd 10 percig fzzk. Hozzadjuk a krumplit s puhulsig fzzk. Tesznk bele st, borsot, cukrot.
4. A hal s homrhst kb. 4 cm-s darabokra vgjuk. A halat beletesszk a fv leveslbe s 1 percig hagyjuk fni, hozzadjuk a homrhst s a rkokat, mg egy percig fzzk. Ekkor tesszk hozz a kagylkat, hagyjuk jl felfni, majd beletesszk az aprra vgott petrezselymet s a citromlevet.
Tipp:
A csontokbl kszl fzetet eltte val nap el lehet kszteni. Halfejeket, csontokat lehet sszegyjteni ms alkalmakkor, lefagyasztani s felhasznlni a kkvjhoz. A levet lehet fagyasztani.
|
|
|
|