Grg kretek
2004.08.17. 14:46
Ha valami grgset ennl, vagy grg terleten nyaraltl, vendget vrsz, vagy egyszeren csak nzeldni akarsz, akkor fogd az egeredet s nyomkodd! A hozzvalkbl szinte mr mindegyik beszerezhet nlunk is - gy aztn mr csak elhatrozs krdse, hogy alkoss. El a fakanalakkal s fzznk valami finomat. Kali Orexi, azaz: J tvgyat !
Syros - Grg rizstel
|
|
 |
Fl kg cukkini, 2 cssze rizs, 1 fej hagyma, 1 hsleveskocka, 40 dkg darlths, 4 EK tejfl, 2 dkg vaj, 2 kk citroml, s.
A cukkinit megtiszttom, mosom s kettvgom, felkockzom. A hagymt felkockzom. A hsbl gombcokat formlok. Mindezeket a vajban megprolom, hozzadom a rizst, szom s vele egytt kicsit egytt stm. Hozzadok 4 cssze vizet, felforralom, hozzadom a hsleveskockt. Az egszet 20 percig lass tzn prolom. A vgn belekeverem a tejflt s a citromlevet.
Kritharaki rizs
|
|
 |
25 dkg Rizs, 7,5 dl vz, 4 dkg kritharaki (grs rizstszta), s s olivaolaj.
Egy lbasban olajat hevtek, hozzadom a kritharakit, rviden stm, mg vrsesbarna szn nwem lesz, mikzben a fzkanllal llandan forgatom, hozzadom a rizst, kicsit tovbb pirtom, majd vzzel ntm fel s szom. Ha a vz id eltt elfne, akkor kevssel utntltm.
|
Grg tepsiben slt krumpli |
|
 |
8 nagy szem krumpli (1 kg), 5-6 ek olivaolaj, s, rlt feketebors.
A krumplit hjban ss vzben 20 percig fzm. A stt elmelegtem (220 fok, gznl 3-4). A krumplit meghmozom s hosszanti irnyban ngyfel vgom. Olajozott stlemezre helyezem s olajjal beecsetelem. Szom, borsozom s kzs sinen 10-12 percig stm. Ha van grillezje is a stnek, akkor az utols 2-3 percben azt is kapcsold be!
Grg serpenys burgonya (kretnek is finom) |
|
 |
1 piros s 1 srga kalifornia paprika (egyenknt kb. 150 g.)1 szl (kb. 200 g-os) prhagyma
800 g burgonya,1 fokhagymagerezd,200 g fetasajt,1 csom kakukkf,100 g vaj,s, bors,kb. 0,5 dl viz
1 piros s 1 srga kalifornia paprikt (egyenknt kb. 150 g.) flbevgunk, a szrt, a magokat s az ereket eltvoltjuk, a paprikt megmossuk s cskokra vgjuk.1 szl (kb. 200 g-os) prhagymt letisztitunk, gondosan megmossuk s felkarikzzuk.800 g burgonyt megmosunk, meghmozzuk, lebltjk, karikkra vgjuk.1 fokhagymagerezdet letisztitunk s felszeleteljk.
200 g fetasajtot felkockzunk, 1 csom kakukkfvet lebltnk, leveleit letpkedjk, leitatjuk.
100 g vaj felt egy serpenyben felforrstjuk, ebben a burgonyt forgats kzben 15-20 perc alatt aranybarnra stjk. Amikor ksz sval, borssal fszerezzk s kivesszk a serpenybl. A fennmaradt vajat a serpenybe tesszk, ebben a fokhagymt megfuttatjuk, majd belerakjuk a prt s egy picit dinszteljk. Majd hozzadjuk a paprikt s kb. 0,5 dl vizet s fed alatt kb. 10 percig proljuk kzben idnknt tkeverjk. Amikor a paprika is megpuhult, levesszk a fedt s a felesleges vizet elfzzk belle. Majd hozzadjuk a burgonyt, a sajtot s a kakukkfvet, vatosan sszekeverjk s felforrstjuk.A sval vigyzni kell, mert a fetasajt is ss.
|