Salta arzenl
2004.08.17. 14:43
Nagyon sokan jrtak mr Grgorszgban, vagy mr jrtak grg tteremben, de az esetek tbbsgben "elturiststott" helyeken. A kvetkezkben megprbljuk olvasink el trni a hagyomnyos, tradcionlis grg tkezsi mdot s teleket. A hagyomnyos grg tkezsi kultra ismerethez elengedhetetlenl szksges az gynevezett grg konyha gykereinek ismerete is.
Tzatziki - Caciki |
|
![](http://www.freeweb.hu/creta/graphics/empty.gif) |
1 pohr joghurt, 1 kzepes saltauborka, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 EK olivaolaj, pr csepp citroml, s.
A hmozott uborkt egy durva reszeln lereszelem s kinyomom. A joghurtot egy tlba teszem, hozzadom az uborkt s az tnyomott fokhagymt s jl elkeverem. Utna hozzteszem az olajat, kevs citromlevet, kevs st, majd jl elkeverem. Htve tlalom.
A szomszdos npek is ismerik, a trk megfelelje a cacik.
Tzaziki 2. Grg uborkasalta
|
|
![](http://www.freeweb.hu/creta/graphics/empty.gif) |
Fl kg uborka, fl liter joghurt, 1 EK olaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 csom kapor, 2-3 EK ecet, fl mk s.
Az olajat, a joghurtot, az ecetet, az aprra vgott kaprot, a vkonyra felszelt fokhagymt, a st s a borsot saltalv keverem. Az uborkt kockkra vgom s lentm a saltantettel. Jgbe htve tlalom.
A grgk kockra vgjt az uborkt az uborkasaltjukhoz s sok joghurttal, kaporral, olivaolajjal, fokhagymval eszik.
|
Juhsajtos uborkasalta
|
|
![](http://www.freeweb.hu/creta/graphics/empty.gif) |
2 saltauborka, 10 dkg ss juhsajt, 12 EK olivaolaj, 12 fekete olajbogy, 3 g menta, rlt feketebors.
Az uborkkat megmosom s a legyaluls eltt a hjt cskosra dsztem. 2-3 mm-es szeletekre gyalulom. sszekeverem a tbbi hpozzvalval, majd olajbogykkal dsztem.
Choriatiki - Grg parasztsalta
|
|
![](http://www.freeweb.hu/creta/graphics/empty.gif) |
1 nagy fej hagyma, 1 kzepes saltauborka, egy fej salta, 12-15 szem fekete olajbogy, 1 EK borecet, 1 EK olivaolaj, bors, s, 10 dkg Feta sajt.
A saltt megmosom s leveleit fltenyrnyi darabokra tpkedem. A hmozott uborkt felkockzom s sszekeverem az olajbl, az ecetbl, sbol s borsbl ll lvel, valamint az olajbogykkal. Vgl belekeverem a fekockzott sajtot. A hagymt felkarikzom s rszrom a saltra. Jl behtm.
Melidsanosalata- padlizsnsalta
|
|
![](http://www.freeweb.hu/creta/graphics/empty.gif) |
Kb 1 kilnyi padlizsn, 1 nagy fej hagyma, 1-1 paradicsom s paprika, 15-20 szem olajbogy, 2 EK olaj, kshegynyi rlt feketebors, 2 gerezd fokhagyma, fl mk s, kt EK 5 %-os ecet.
A padlizsnt stben lass tzn feketedsig stm (majd egy ra). Ezalatt felkarikzom a hagymt, a paradicsomot s a paprikt. A padlizsnt mg melegen meghmozom s felkockzom. sszekeverem a ngy zldsgflt, majd lentm az olajbl, ecetbl, sbl s borsbl ll saltantettel. A tetejn elosztom az olajbogykat, majd a saltt behtm.
|