Szpanakopitta (Grg spentos lepny)
2004.08.26. 19:21
Az als rtegek szlt rhajtjuk a legfelsre, s az egszet lebortjuk az utols rteslappal. Elmelegtett stben megstjk, amikor megpirult, kivesszk, lehtjk, tlalsig htszekrnyben tartjuk.
Hozzvalk 6 szemlyre:
1 kg spent,
2-3 csom jhagyma,
1 evkanl s,
15 dkg vaj,
2 kzepes vrshagyma,
2 nagy tojs,
20 dkg juhsajt (feta),
frissen rlt fekete bors,
10 rteslap
Elkszts: Megmossuk, kssel vagy gppel aprra vgjuk a spentot, finomra szeleteljk az jhagymt, megfelel ednyben a spenttal felvltva rtegesen egymsra rakjuk, mindegyik rteget megszzuk. Hsz percig pihentetjk. A vaj felt serpenyben felhevtjk, s vegesre pirtjuk benne a finomra vgott vrshagymt. A hagyms spentbl kifacsarjuk a nedvet, s sszemixeljk a megpirtott vrshagymval. Felverjk a tojst, elkeverjk az sszetrt juhsajttal, s jl elkeverjk a hagyms spenttal.
Felolvasztjuk a megmaradt vajat, kikennk vele egy 25 cm tmrj, ngy cm magas tzll ednyt, eltertnk benne egy rteslapot gy, hogy a szle tlrjen a tlon. Megkenjk a felolvasztott vajjal, a tbbi rteslapot kzben nedvesen tartjuk. Egymsra rakunk – mindegyiket megvajazva – t rteslapot, eltertjk rajta a spent tltelket, rtertnk mg ngy megvajazott rteslapot, mindegyiket levgjuk a tl nagysgra. Az als rtegek szlt rhajtjuk a legfelsre, s az egszet lebortjuk az utols rteslappal. Elmelegtett stben megstjk, amikor megpirult, kivesszk, lehtjk, tlalsig htszekrnyben tartjuk.
|