Előételek
Tzatziki - Joghurt zúzott foghagymával, reszelt uborkával, sóval, borssal, olajjal kikeverve.
Taramosaláta - Vörös kaviár préselve, krumpli-pürével vagy ásztatot kenyérbelsejével, olajjal, hagymával, kis citrom lével, összekeverve.
Melitzánosaláta (padlizsánsaláta) - Padlizsán megfőve, krumpli-pürével vagy ásztatot kenyérbelsejével, borssal, ecettel, hagymával, paprikával mixeren áttörve-összekeverve.
Szplinandero - Belek, megtöltve feldarabolt léppel, sóval, borssal, oregánoval ízesítve, szénen sütve. *
Kokoretszi - Lép, vese, szív, tüdő darabkák (általában kecske, vagy bárány) amiket nyárson fel szűrik, és óvatosan rátekerik az állat belét. Sóval, borssal, oregánoval ízesítik, és szénen sütik. *
Garduba - Bárány vagy kecske aprólék, amit bélel tekernek be, megfőzik és apróra vágot hagymát, kaprot, sót, borsot adnak hozzá. Sokszor paradicsom szósszal is készítik. *
Kolokitholuluda (tökvirágok) - A cukkíni töknek a virágját, megtöltik kétféle görög sajttal, belemártják egy pépbe, amit vízzel, lisztel, sörrel, sóval, borssal készül, és ezt megsütik forró olajban.
Szkordalia (fokhagymapép) - Krumpli-püré amelyhez zúzott foghagymát, hagymát, olajat, sót borsot kevernek. A szkordalia nélkülözhetetlen egy görög hal fogyasztásához, a bákáliároszhoz.
Szaganaki - Görög sajt (kaszeri, graviera, kefalotiri stb.) ami ki van sütve. Ugyanez a neve egy másik görög ételnek is, amit valamelyik görög sajtból és garnélarákból, kétféle képen készítik. Vagy paradicsom szósszal, vagy egy másik fehér szószban.
Keftedesz (fasírt) - Pici kerek fasírtok, darált húsból, ásztatot kenyér, petrezselyem, hagyma, só, bors, kömény, belisztezve forró olajban kisütve.
Htápodi pszito (sült polip) - Szénen sült polip oregánoval olajak.
Htápodi xidáto (ecetes polip) - Főt polip ecettel, sóval bórsál ízesítve.
Kalamarakia gemiszta (töltött kalamári) - Kalamári (tintahal rokona) rizzsel, petrezselyemmel és fűszerekkel megtöltve, és a sütőben kisütve.
Szupiesz kraszatesz (boros tintahal) - Tintahal hagymán, foghagymán pirítva, vörös borral, sóval, borssal, babérlevéllel ízesítve, és egy kis aprítót paradicsommal hozzáadva.
* Sajnos ezek a finom görög ételek, amelyek belsőségekkel készülnek, nem rég be lettek tiltva a Közös Piactól. -de azért még mindig készítik.
Piték
Tiropita (sajtos pite) - Többféle képen is készítik, helyenként is változó. De az alap ugyanaz. Rétes tészta (legalábbis ahhoz hasonló) valamilyen görög sajttal megtöltve. Sokszor többféle sajttal is megtöltik, lehet, hogy tojást is elkevernek a töltelékbe, vagy tejet, tejfelt, lisztet, grízt stb. és persze mindig sóval, borssal ízesítik.
Spanakopita (spenótos pite)Ugyanúgy készül, mint a tiropita de a töltelék más: Spenót (párolt), petrezselyem, kapor és más aromatikus zöldségek, tojás, reszelt feta sajt, só, bors.
Kreatopita (Húsos pite) - Rétestészta. Töltelék: apróra vágott hús (bárány, kecske, marha) megfőzve, hagyma, kapor, petrezselyem, menta, három féle reszelt sajt, vaj, fűszer.
Rizs-darált hús-tészta féle
Lahanodolmades - Káposzta levél, rizzsel, sóval, borssal, köménnyel, aromás növényekkel megtöltve. Megfőzik lassú tűzön, és olívaolajt meg citrom levet adnak, hozza.
Dolmades - Káposzta levél helyet szőlőlevelek megtöltve.
Gemiszta - Töltött paradicsom, paprika, padlizsán, cukkíni-tök vagy krumpli. Ki kaparjuk a belsejüket és megtöltjük. A töltelék: rizs, apróra vágott hagyma és paprika, aromás zöldségekkel, fűszerekkel és olajjal késsült keverékkel. Gyakran darált húst is tesznek bele.
Kanelonia - Palacsinta darált hússal, apróra vágott hagymával, paradicsom szósszal, fűszerrel, reszelt sajttal megtöltve, sütőben megsütve.
Muszaka - Tepsiben, egy réteg sült padlizsán, krumpli és cukkíni-tök szeletek, egy réteg megpirítót ízesítet darált hús, és fölötte besamel krém. Az egész a sütőben sül.
Paszticio - Nagyon vastag lukú makarónit megfőznek, ízesítik vajat kevernek bele, tepsiben elhelyezik. Fölé egy réteg darált hús került (persze ízesítet, szószféle) és a fölé besamel krém. Ez is a sütőben sül.
Levesek
Magirica - Ezt a levest tálalják egész Görögországban a feltámadás éjjelén. Belsőségek, saláta, rizs, citrom, olaj, só, bors és más aromás zöldség.
Faszolada (babfőzelék) - Vízben áztatott bab, paradicsomlé, hagyma, póréhagyma, zeller, só, bors, fő együtt.
Édességek
Kataifi - Tepsiben készült sütemény. Egy görög tészta, ami otthon nem található de a kinézetre a cérna metélthez hasonlítható, reszelt mandulával megtöltve, vanília vagy fahéj aromával, és sok sziruppal leöntve.
Halva - Pirítót gríz, mandula, sziruppal elkészítve, formába helyezve, fahéjjal megszórva.
Musztalevria - Hozzávalók: Must, liszt, őrölt dió, fahéj, szézám mag.
Ravani - Szirupos édesség, amihez vajat, tojást, lisztet vagy grízt, citrom reszeléket és vanília aromát használnak.
Galaktobureko - Szirupos édesség. Vajazott rétes lap, krémmel megtöltve(a krém: tej, vaj, tojás, liszt vagy gríz, vanília aroma).
Lukumádész - Egy tésztát készítenek: víz, liszt, só, kevés cukor, élesztő. Ha már fel kell, egy kanállal vesznek a tésztából, és kis tésztagolyócskákat sütnek forró olajban. Sziruppal meglocsolják a golyócskákat és fahéjjal szórják meg.
Baklavasz - Szirupos édesség. Rétes lap, darált dióval, fahéjjal, szegfűszeggel, friss vajjal megtöltve. A sziruphoz cukrot és mézet használnak.
|