GRM
GRM

Tartalom

Görögországról
 
Krétáról bővebben
 
Korfu szigete
 
Görögországi utak
 
On-line Foglalás
 
Görög Videók
 
Repülőjegy rendelése
 
Rádió-TV
 
On-line TV
 
Levél a szerkesztőnek

 
Partnereink
 
Naptár
2021. Július
HKSCPSV
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
Pontos idő
 
Frissítések-Hírek
Frissítések-Hírek : Mennyivel drágul a görögországi nyaralás

Mennyivel drágul a görögországi nyaralás

Nikos Boti Attila  2017.03.19. 14:45

A pénzügyi válság, a migránsok okozta felfordulás és a minderről rendre hatásvadász módon beszámoló nagyközönségi média hírei sem vágják agyon az idei nyári szezont Görögországban, de az még bizonytalan, hogy a drasztikus áfaemelés mennyivel drágítja meg a  nyaralásokat.


Az elmúlt években reneszánszát éli az egyébként is örökzöld slágernek számító desztináció, ismét divat lett „Görögben" nyaralni. Az oda utakat szervező, meghatározó hazai tour operatorok arról számoltak be, hogy a görög válság ellenére idén is többé-kevésbé hozzák a várakozásokat a számok, igaz, utasszámban közelebb állnak ezekhez, mint árbevételben.

 

Növekvő utasszám, csökkenő árrés

A Neckermann számára továbbra is Görögország az egyik legfontosabb úti cél, charterkapacitásaik túlnyomó része ide van lekötve. Szvoboda János cégvezető az idei évet tekintve is növekedésről számolt be, dacára a körülményeknek, igaz, azok nélkül jobb eredmények születtek volna. Ugyanakkor a gyengébb számokért a szakember nagy arányban a médiát teszi felelőssé, amely a valósnál drámaiabban tálalta a kinti történéseket, miközben a szállodák felkészültek, minden szolgáltatást ugyanolyan színvonalon teljesítettek, mint korábban.

Ezt egyébként az általunk megkérdezett valamennyi utaztató megerősítette, az IBUSZ-nál és a Mouzenidis Travelnél sem csapódott le kifejezetten a válság vagy netán a menekültáradat következményeiből fakadó utaspanasz.

Szvoboda János kiemelte, turisztikai szempontból Görögország ugyanolyan ideális nyaralási helyszín, mint amilyen az utóbbi években, évtizedekben volt, az ország adottságai nem változnak a jövőben sem, viszont a turizmusban dolgozók még többet tesznek a vendégekért, hiszen az utasok elmaradása miatti bevételkiesés komolyan érintette őket. „Ezért még jobb színvonalra, még magasabb szintű szolgáltatásokra és még kedvesebb vendéglátókra számíthatnak az oda látogató turisták" – fogalmazott.

 

Az IBUSZ az előző nyári szezon sikere után kapacitásnövelés mellett döntött idén, az előfoglalási időszakban tapasztalt 30 százalékos növekedés alapján helyesen – tudtuk meg Komora Zoltán vezérigazgató-helyettestől. A szokásos áprilisi megtorpanás után a főszezon elején kezdett visszatérni az utazási kedv, ám a folyamatot a görög gazdasági krízis és a média általi eltúlzott kommunikáció visszavetette. Bár volt elenyésző számú lemondásuk, de a problémát inkább a foglalások ezen időszakra jellemző dinamikájának elmaradása okozta. Az a helyzet állt elő, hogy a korai döntéshozóknak, valamint az ultra last minute akciózásoknak köszönhetően a járatok töltöttsége ugyan kimondottan jól alakult, viszont a kényszerű kedvezmények az árbevételt és árrést erősen csökkentették. Az EU-val kötött pénzügyi megállapodást követően aztán élénkülés jött, jó főszezoni hetek következtek. Az IBUSZ nagyságrendileg 30 ezer főt utaztatott Görögországba idén, és bíznak benne, hogy erős utószezonjuk lesz – értékelte az elmúlt hónapokat Komora Zoltán.

Növekedést realizált a magyar piacon idén debütált, Görögország vezető beutaztatójának számító Mouzenidis Travel is. Mint Végh Balázs igazgató elmondta, vannak ugyan olyan küldő országok, amelyek gyengébben teljesítettek, de ezt ellensúlyozni tudták az újabb piacokra való belépésekkel. Az iroda minden utasának azt javasolták indulás előtt, hogy megfelelő mennyiségű készpénzt is vigyen magával, ám más területen nem befolyásolta a pénzügyi válság a turisták pihenését.

Cégcsoport szinten a Mouzenidisnek az előző évi 20 százalékos növekedés által elért volument sikerült az idei nehezebb helyzetben megtartani, a jövő évben további növekedés a cél. Az őszi időszakban a rövidebb városlátogató és a céges incentív programokra fókuszálnak majd.

 

Ki nyeli le az adóemelést?

Az idei tervezés már zajlik, van, aki már meg is kötötte a szerződéseket, és van, aki még előtte áll – kérdés, hogy milyen feltételekkel.

Mint arról napi hírlevelünkben, a Turizmus Panoráma Bulletinben már beszámoltunk, a pénzügyi válság megoldása érdekében a görög parlament – az uniós szervezetekkel egyeztetve – jelentős, a turizmust komolyan érintő adóemeléseket fogadott el tavaj júliusban. A feldolgozott élelmiszerek és a vendéglátásban felszolgált ételek, italok 13 százalékos áfakulcsának 23 százalékra emelése július 20-tól érvényes Görögországban. Október elejétől a kedvezményes áfakulcs a hotelek esetében a jelenlegi 6,5 százalékról 13 százalékra nő. Ugyanekkor eltörlik az Égei-szigetek eddigi 30 százalékos áfakedvezményét, amelyet első körben a legnépszerűbb célpontokon – Mykonos, Santorini, Rodosz és Kos – lesznek kénytelenek alkalmazni, de jövő év végére kiterjesztik a többi szigetre is.

Mivel az adóemelés gyakorlatilag a turizmus minden szolgáltatását érinti, nehéz elképzelni, hogy mindez ne vonzaná maga után a turistautak, és általában az eddig elérhető árai miatt is népszerű Görögország mint desztináció drágulását.

Az általunk megkérdezett utazásszervezők azonban optimisták, s egyhangúlag állítják: a csomagárakban nem lesz számottevő emelkedés. A kinti szolgáltatók az irodákkal jellemzően a szokott árakon szerződnek a jövő évi szezonra, az emelés jelentős részét vagy „benyelik" ők, vagy – az árrés terhére – a tour operatorok, hogy a termék eladható maradjon.

Szvoboda János óvatosan fogalmaz, szerinte az áfaemelés hatását még nem lehet teljesen megítélni, a Neckermannál a jövő évi szerződések még nincsenek lezárva. De arra számítanak, hogy nem kell jelentős árszínvonal-változástól tartani.

 

A 2016-os nyári szezonnal kapcsolatos tárgyalások már az IBUSZ-nál is elkezdődtek. Egyelőre az látszik, hogy a szállásadók a megemelkedett teher egy részét át kívánják és át is fogják vállalni, de ennek mértéke még további egyeztetéseket követően válik véglegessé – tájékoztatott Komora Zoltán. Ugyanakkor a részvételi díj alakulásában kardinális szerepe lesz a forint/euró árfolyam alakulásának is.

A Mouzenidis már leszerződött a jövő évre. A tapasztalatuk az, hogy az árak nem, vagy csekély mértékben emelkedtek. A hotelek felvállalják az áfaemelkedés nagyobb részét, mivel tisztában vannak vele, hogy ilyen mértékű árnövekedést nem fogadna el a piac – hangsúlyozta Végh Balázs.

Meglehet, a megnövekedett adó­terhek eredményeként a jövőben inkább megérheti majd utazási irodával utazni és csomagot vásárolni. Merthogy minden területen számolni kell az általános fogalmi adó 10 százalékos növekedésével, az élelmiszer-vásárlásnál és az éttermi fogyasztásnál éppúgy, mint a személyszállításban, az autó- vagy motorbérlésnél, vagyis biztos, hogy drágul az élet Görögországban.

 Árnyékos oldal

 

Akad olyan, Görögországot programozó utaztató, aki kevésbé látja pozitívnak az idei nyarat, elismerve, hogy nagyon jól indult ugyan, de – mint fogalmazott – ez a szezon inkább a túlélésről szólt, hiszen végül charterösszevonás is történt, és csak óriási akciózásokkal, nagyon alacsony áron lehetett ténylegesen megtölteni a gépeket. Mindössze 2-3 hét telt el úgy, hogy minden tekintetben jól ment az irodáknak – mondta a neve elhallgatását kérő utazásszervező.

Az okok sokfélék, s ezeknek csak egyik összetevője a válság, amely kétségkívül sokakat megijesztett, pláne, ahogyan a hazai média tálalta. Amint az újságírók „leszálltak" a témáról, megindultak a foglalások, és megszűntek az olyan telefonhívások, hogy például drachmát vagy eurót váltson-e az utas...

A kedvezőtlen nemzetközi politikai helyzet, a merényletek, háborús események, robbantások mind elvették az emberek kedvét a külföldi utazástól, akiknek egyébként – ahogy az egyik szakmabeli fogalmazott – „a pénztárcájuk is huzatos". Vagyis az utasok jellemzően még mindig kivárják a legolcsóbb árakat.

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
GÖRÖG FÓRUM
 
STEFANOS APARTMAN
 
Aréna2000
 
Görög receptek
 
Ajánlott oldalak
 
Kérj Hírlevelet
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Látogatók száma
Indulás: 2004-08-10
 
Letöltések száma
 
Rólunk a médiában
 
Gyógyító videók
 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Tartalom

Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Egy párkapcsolati elemzés,összehasonlítás,segít abban, hogy harmonikus, biztonságos döntést hozzál, felelõsen és idõben!    *****    A születési horoszkóp olyan információkhoz juttat, amelyek fontosak, fejlõdésünkhöz,valamint, egészségünk megtartásához!    *****    and i know now that this world will never be enough    *****    Rendeld meg születési horoszkópod és a 3 éves ajándék elõrejelzésed, nagyon sok segítséget kaphatsz a továbbiakhoz!!!!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis + 3 év elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Rendeld meg most! Kattints    *****    "A mágia se nem rossz, se nem jó. Csak az a fontos, mire használod." - SZEREPJÁTÉK    *****    KONOHA.HU - Naruto és Shippuuden rajongói oldal és fanfiction. - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.HU - KONOHA.    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet :)    *****    Vannak ésszel megmagyarázhatatlan dolgok. Ilyen a halál, a mágia és a végzet. - FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK, mert játék az élet    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    "amit Ava Morris akar, azt Ava Morris megkapja, még holtában is"    *****    "a varázslat mindig megköveteli az árát"    *****    "Más kérdés, vajon milyen sokáig lehet mindkét végén égetni ugyanazt a gyertyát, mielõtt teljesen leég."    *****    "Az Elsõk bástyaként állnak a város lakói és az õket fenyegetõ természetfeletti csapások között."    *****    Cameron Ward, a mosoly mögött rejtõzõ ármány. Csak ne feledd: jobb, ha sosem fordítasz hátat neki. - canon karakter    *****    Üdvözlöm! Tetõ felújítás elött áll? Nem találta meg a megfelelõ szakembert? Nézze meg a weboldalam! Ács-Tetõfedõ mester    *****    THE HANDMAID'S TALE - Egy szerepjáték a Szolgálólány meséjének világában - THE HANDMAID'S TALE    *****    FRPG, különleges történetek, számtalan választható karakter, önálló cselekményszálak, lelkes csapat. Csatlakozz!