Görög Utazási Magazin
Görög Utazási Magazin

Tartalom

Görögországról
 
Krétáról bővebben
 
Korfu szigete
 
Görögországi utak
 
On-line Foglalás
 
Görög Videók
 
Repülőjegy rendelése
 
Rádió-TV
 
On-line TV
 
Levél a szerkesztőnek

 
Partnereink

 
Naptár
2017. November
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
<<   >>
 
Pontos idő
 
Kultúra
Kultúra : Az ősi Knósszosz

Az ősi Knósszosz

  2004.10.25. 11:21

A kezdő és a végpontja bizonytalan. A achaiok ie 2000 körül telepednek le Görögországban, egyidőben a latin-szabin törzsek itáliai letelepdésével. ie. 1200 táján következik be a dórok inváziója, a élrevonulásuk, ami a tengeri népek vándorlásának is az elindítója lesz.A mükénei kultúra e két időpont között fokozatosan fejlődik ki a barbár achai törzseknek a minoszi kultúrával való találkozása következtében.


A terület feletti hatalmat az achai törzsek Théra-Szantorin szigetének ie. 1646-ban bekövetkezett felrobbanása után veszik át, folyamatosan, és jelentős minoszi központok még sokáig megmaradnak, ezek között a legjelentősebb Trója - Illion, de valószínűleg az egész kisázsiai partvidék pelazg marad.

Knosszoszt csak ie. 1400 ban dúlják fel, feltehetőleg az athéniak, akik saját magukat okolhatják akultúrális hanyatlásért, mint ahogy a krétaiak is felelősek voltak saját pusztulásukért. A mükénei görög városok és a pelazg civilizáció közötti utolsó nagy összecsapás volt a Trójai háború. Oka természetesen nem Helléna szépsége, vagy az istenek közötti viszály volt - hanem a Fekete-tenger kapújáért vivott harc. Azt azonban már a görögök is felismerték - hogy ennek nem szabdna háborúságra okot adnia.

A mükénei központok sem egyszerre semmisülnek meg a dór invázióban, hanem egymás után. Athén nem is kerül a dórok kezére, csak a társadalma és a gazdasága omlik össze. A mükénei civilizáció lényegében együtt él a minoszi kultúrával, és a Mükénei városok pusztulása egyben a pelazg -minoszi kultúra végét jelenti. Az achaiok azért sem örökithették ránk elődeik nyelvét, és történelmét, mert a saját írásbeliségüket is elvesztették. Athén nem esik el, mégis a pelazgok távozása után lehanyatlik a kultúrája - analfabétává válnak a polgárai!

A mükénei kor gazdasága: A gazdaság és társadalom két eltérő kultúra ötvözete. Az achai törzsek nemzetségi kötelékekben éltek, a pelazgok templomgazdaság feltételei között, ebből alakult ki az achai poliszokban a királyi gazdaság. Ennek müködését legjobban az e kor végén született Iliász és Odüsszeia mutatja be. A mükénei kor görög hajósai nem uralják annyira a tengert, mint a krétai hajósok, navigációs ismereteik is sokkal szegényesebbek. A királyi gazdaság már nem képes olyan teljesítményre, amilyenre a templomi gazdaság, de az emeberek itt sem éheznek. Ahogy a templomi gazdaságban, úgy a királyi gazdaságban, sincs még igazi magán tulajdon , bár nincs egyenlőség sem. Szó sincs osztálytársadalomról, bárki bármilyen rangra emelkedhet, mindenki a képességei és szorgalma szerintrészesedik a feladatokból és javakból. Ez szó szerint a mesés aranykort jelenti!
Ahogyan a krétai bika, úgy a mükénei oroszlán is babiloni szimbolum, hellász része ekkor még a kelet világának. A királyokat, keleti, mintára istenek leszármazottainak tekintik, mégsem korlátlan a hatalmuk, hanema vének tanácsával együtt gyakorolják azt.Ez a régi törzsi hagyományok tovább éléséből fakad ahol a vezér csak első az egyenlők között.Odüsszeusz fiának is a vének tanácsa ad hajót.

A mükénei korban Párisz a Trójai királyfi pásztorként él, maga az uralkodó is részt vesz a mezőgazdasági munkákban. A társadalomban lehetőség van a felemelkedésre, ha valaki rendkivüli képességekről tesz tanúbizonyságot, melyek a közösség számára hasznosak, akkor, mint isteni lények leszármazottját, valamely isten gyermekét akár király méltóságra is emelhetik. A mükénei kor Görögországa hasonló módon él, mint a királyságkorában Róma.

Erre a korra nem csoda, ha az arisztokratikus világ viszonyait elítélő görögök is és a rómaiak is, mint az aranykorra tekintenek - egy olyan életre, mely az istenek rendelése szerint való - amihez kivánatos lenne visszatérni. Minden nagy vallási mozgalom a kereszténység is, de a felvilágosodás is ehhez a paradicsomi állapothoz szeretne visszatérni. A dór invázió után leginkább a mükénei városokat feldúló spártaiak ragaszkodnak a hagyományos államrendhez.

Az Iliászból tudjuk, hogy az achai spártában is két király volt, Agamemnon és Meneláosz, ugyan úgy,mint a dór spártában. A spártaiak a törekedtek a javak mükénei stílusú elosztásának megtartására, az egyenlőségre is. Athén társadalmában a kisajátitott földekre alapozva a paraszti megántulajdon csak a mükéneii társadalom összeomlása után alakul ki.

A Írás: A mükénei kultúra is fejelett írással rendelkezett, ezt, a krétai Lineáris B írást mivel maga a nyelv ismert 1952-ben megfejtették. Jellegét tekintve átmenetet képvisel a szótagírás és a betűírás között. A görög betűírás a görög ABC- nem ebből fejlődik ki, mert a hanyatlás korában feledésbe merül és a görögök a főniciaiaktól veszik át a betűírást. Karakterében a krétai írásokhoz, etruszkok írására és a runa írásra hasonlít.
Mivel az etruszkok itáliában a dór invázióval egyidőben jelennek meg, valószínű, hogy az Aeneászlegenda, mely szerint a Rómát trójából menekültek alapították igaz.A minoszi és mükénei civilizáció kultúrális hatása messze földre kiterjedt, élénk kereskedelmet folytattak a szkítákkal is ami alapján nem lehetetlen, hogy a szkíták által használt rúna írás, krétai mükénei hatásra alakult ki.Bár a minoszi és mükénei kultúra törpe államok kultúrája volt, sokkal nagyobb hatással volt az európai fejlődésre,mint például a sokkal nagyobb Egyiptom müveltsége Minosz és mükéne volt az a történelmi szintér ahol az európai kultúra először az élre tört. Hatását és jelentőségét ezeknek az elfelejtett kultúráknak már ismerjük, de eredetük mind a mai napig rejtély

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
GÖRÖG FÓRUM
 
STEFANOS APARTMAN
 
Aréna2000
 
Görög receptek
 
Ajánlott oldalak
 
Kérj Hírlevelet
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Látogatók száma
Indulás: 2004-08-10
 
Letöltések száma
 
Rólunk a médiában
 
Gyógyító videók
 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Tartalom

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok