Boti Attila Nikos
Boti Attila Nikos

Tartalom

Görögországról
 
Krétáról bővebben
 
Korfu szigete
 
Görögországi utak
 
On-line Foglalás
 
Görög Videók
 
Repülőjegy rendelése
 
Rádió-TV
 
On-line TV
 
Levél a szerkesztőnek

 
Partnereink
 
Naptár
2024. Március
HKSCPSV
26
27
28
29
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
Pontos idő
 
Étel-Ital
Étel-Ital : Görög Gasztronómia III

Görög Gasztronómia III

Greece .hu  2004.08.12. 11:27

De térjünk vissza a tavernához és a görög szokásokhoz. Tehát, mint azt már említettem a tavernázás kimondottan társasági esemény és mint olyan az étkezés is a közösség érzetét erősíti. A tavernákban a pincérek a vendégek asztalához az elengedhetetlen papírterítőt és az alapból járó, kosárban elhelyezett evőeszközöket, szalvétákat és a frissen szeletelt kenyéret hozzák. Majd pár perccel később felveszi a rendelést.

 

De térjünk vissza a tavernához és a görög szokásokhoz. Tehát, mint azt már említettem a tavernázás kimondottan társasági esemény és mint olyan az étkezés is a közösség érzetét erősíti. A tavernákban a pincérek a vendégek asztalához az elengedhetetlen papírterítőt és az alapból járó, kosárban elhelyezett evőeszközöket, szalvétákat és a frissen szeletelt kenyéret hozzák. Majd pár perccel később felveszi a rendelést.

A rendelések elengedhetetlen része a bor és/vagy a sör. A sör, bár már az ókorban is kedvelt ital volt (zithos), mindez ellenére csak az utóbbi években vált a görög étkezések részévé. Mi sem jellemzőbb, hogy a mai napig összesen egy valóban görög sör van forgalomban, a többi mind ismert európai és amerikai márka. A 60-70-es években volt még egy görög sörgyár a FIX, amelyik a nyolcvanas évek elején tönkrement és csak 3-4 éve jelent meg a MITHOS márkájú görög lager típusú sör a piacon. A sör a mai napig a görögök számára csak az étkezés kiegészítője, nem jellemző, hogy egy kisebb baráti társaság csak sörözni kezdjen, ételfogyasztás nélkül. Általában a görögök, ha isznak akkor is valamit esznek mellé. Ennek nyomait lehet felfedezni az úgynevezett OUZERI-ben is, ahol az ouzo (ánizstörköly-pálinka) mellé kicsi tányéron, apró falatokat szolgálnak fel (meze). A meze a legtöbb helyen kenyérkockára fogpiszkálóval felszúrt sós-füstölt halból, felvágott-kolbász szerűségből, gruyer-jellegű sajtból (graviera), olivabogyóból áll. Persze a meze a bolt tulajdonosának kreatívitásán is múlik, hiszen a görög előételek garmadájából választhat a meze kínálatának javítására. De ezekről majd bővebben is szót ejtünk az előételek során.

Ahogy a sörözésnek csak az európaizálódás következtében létrejött pubok adnak helyet,
úgy a borozásnak a tavernák biztosítanak lehetőséget. A legtöbb taverna a kereskede-lemben kapható borok kínálatából egy pár fajta bort tart és a hangsúlyt a ház borára fekteti, ami vagy saját termelésű, vagy igazi hordós bor, amit valamelyik ismerősétől, rokonától szerez be. A ház bora egyébként fontos mércéje is a tavernának, hiszen a görögök a mai napig is inkább borivóknak számítanak és ezért a taverna választásban az ételek minőségén és árán kívül a ház borának minősége is a kritériumok első helyein szerepel. Igaz, a bor minőségével görögországban nincs annyi probléma, mint Magyarországon, hiszen a borhamisítás fogalma szinte teljességgel ismeretlen. Fel sem merül a termelők fejében, hogy ilyen módon jussanak többlet haszonhoz, arról nem is beszélve, hogy egy életre elvágná magát a piacon, hiszen a többi termelő egyszerűen kigolyózná a piacról, mert az ő renoméjukat is rombolja egy ilyen termelő. Talán a magyar termelőkenek is hasonlóan kellene gondolkodni és akkor, talán Magyarországon is kialakulna a tisztességes vállalkozó fogalma. No, de nem a magyar bortermelés és vállalkozás-kultúra kritikájáról beszélünk, hanem a görög konyhakultúráról.

Azt mindannyian tudjuk, hogy egy igazán jó bor az ételek élvezetét növeli. Talán a legjobb ételek is veszítenek jelentőségükből, ha nem kísérjük megfelelő borral, hiszen nem alakul ki akkor az a pikáns, alternatív érzés, amit a falatot lenyelve, a bort hozzá- kortyintva érzünk. Arról nem is beszélve, hogy az ételfogyasztás kíséretében kortyolt szőlőnedű, ahogy azt egy híres görög filozófus Platón megfogalmazta „amikor az ember iszik (bort),először maga-magával barátkozik meg”.

A mai ember azonban nem csak azért iszik bort, mert attól jobban érzi magát, hanem azért is mert a megannyi szükséges és egészséges ásványi anyagon kívül, amit a borok tartalmaznak, megkönnyíti az emberi kapcsolatokat és a társadalmi kapcsolatok kialakulását is.
Egy aperitív, mint az ouzo, válogatott meze-vel jó alapot teremt egy baráti beszélgetéshez otthon, vagy másutt, míg a borok színt visznek a mindennapi ételeinkhez, gazdagítják az ünnepi lakomákat.

Néhány javaslattal hagy éljek a borokat illetően, ami nem csak a görög konyhára vonatkozik, hanem talán bármely konyhára. Egy aranyszabály a bor választásra : könnyű ételekhez könnyű bort, nehéz, fűszeres ételhez testes, fűszeres bort válasszunk. A bor mindíg az étel legpikánsabb részéhez kell, hogy igazodjon. Tehát, ha mondjuk ha halat eszünk valamilyen fűszeres, intenzív ízvilágú paradicsomos szósszal, akkor a bort nem a halhoz igazítjuk, hanem a szószhoz. Olyan alapvető szabályokhoz, mint a vöröshúshoz vörösbort, fehérhúshoz fehérbort, nem tisztem elemezni, hiszen ez talán már itt Magyarországon is kezd újra természetessé válni. Persze vannak kivételek, illetve olyan esetek, amikor nem tudjuk eldönteni, hogy milyen bort válasszunk. Ilyenkor vagy a társaságunkban lévőkkel egyeztetünk, vagy megkérdezzük a pincért, milyen bort ajánl az ételünkhöz. Amennyiben az aranyszabály sem segít eldönteni a bor típusát, akkor még ott van az átmenetnek is tekinthető rosé is, ami persze nem azt jelenti, hogy úgy kezeljük a rosét, mint a szólásban „ha ló nincs, a szamár is jó”, hanem egyes ételek nem teszik egyértelművé a bor színét, állagát, ízvilágát. Például az előbb említett hal-fűszeres paradicsomos szósszal társítható egy fűszeres ízvilágú, könnyebb vörösborral, vagy egy gyümölcsös-fűszeres, testesebb rosé-val, de kombinálható egy barrique-olt, testes fehérborral is. Említésre méltó továbbá az is, hogy az előételekhez és főételekhez más-más borokat is választhatunk, ha azt az ételek ízvilága megköveteli, de minden esetben száraz, legfeljebb félszáraz borokat illik fogyasztani az étkezések során a desszertig. Igaz, ez a félszáraz megjelölése a boroknak nem igazán jellemző sem Görögországban, sem a többi igazi bortermelő országokban, ez csak amolyan jelzés, hogy nem annyira száraz a bor, ami persze nem jelenti hogy rossz, de mindenképp figyelmeztet arra, hogy másabb, mint egy „porszáraz” bor. Sokszor egy igazán száraz (porszáraz) bor, ami rettenetesen friss, gyümölcsös ízű akár édeskésnek is hathat egy halandó borivó számára, de ettől még száraz, csak a gyümölcsössége miatt az édes érzetet társítja az agyunk hozzá. De ezt a témát talán hagyjuk meg a profi borszakértőknek (sommeliere).

A görög borászat az ókor óta kialakította a helyi adottságoknak megfelelő szőlőfajták termesztését, így egy-egy vidéken a termelők többsége ugyanazt a fajtát termeszti, legfeljebb egy kisebb részen kísérletezik más fajta meghonosításával. Ezért Görögországban utazva érdemes a különböző tájegységek boraival is megismerkedni. Akadnak olyan borok, amiket palackoznak és akadnak olyanok, amelyeket friss borként, hordóból érdemes fogyasztani, mert öregítésre nem alkalmasak.Minden évben a Görög Turisztikai Hivatal (E.O.T.) bor ünnepeket, fesztiválokat szervez, ahol az ország minden pontjáról hoznak kóstolásra bemutató borokat. Ilyen például az athéni Dafni borfesztivál
és a pátrai borfesztivál, de még sok más helyen is rendeznek hasonló ünnepségeket, ahol szerény belépti díjért végigkóstolhatjuk a különböző borokat, és mivel ezek a rendezvények zömmel nyár végén (szeptember) vannak, egyidejűleg résztvehetünk a tradícionális, kádakban lábbal taposásban is, ahol a frissen szüretelt szőlőt a vendégek a kádakba öntött szőlőszemeket mezítláb tapossák. Igazán nagy mulatság egy ilyen bulin résztvenni, hiszen nem mindennapi esemény résztvevőivé válhatunk, és még tobzódhatunk is a különböző vidékek boraiban is, a krétai érdes-fanyarban, a dodekanészoszi édesekben és a makedóniai testes borokban vagy más vidékek boraiban.
Pár szót engedjenek meg nekem, hogy a görög borfajtákról is ejtsek.

A RETSINA : Leginkább az Attika-i félszigeten, Boiótiában, illetve Evia szigetén készítik, jellegzetes gyantás íze az érlelés során a hordóba helyezett pínea fenyő gyantájának (retsíni) köszönhető. Kimondottan száraz bor, amelyet nem szoktak öregíteni. Új bor, ezért a boltokban akár söröskupakkal lezárt kivitelben is kapható. Általában 4-5 fokosra hűtve fogyasztják. Minőségét talán az olasz Chianti és a francia Beaujolais-hoz társíthatjuk, mindamellett, hogy az olasz fehér és a francia vöröshöz sem ízében, sem pedig színében nem hasonlít, csak abban, hogy azok is új borként kerülnek az asztalra. Talán a legismertebb görög borféleség.
A ROBOLA : Az Ión-tengeri szigetekhez tartozó Kefallonia jellegzetes fehér borfajtája. Az Ión-tengeri szigetek kissé olaszos hangulatának megfelelően ez a bor a testesebb kelet-olasz vidékek borait idézi.
A ZITSA : Ez az Ipiroszi száraz fehérbor az enyhe szénsavassága miatt igen kedvelt bor, hiszen szóda nélküli fröccsöt ihatunk, de mint mondtam csak igen gyengén szénsavas.
A MAVRODAPHNE : Ismertsége a retsináéval vetekszik. Ez a kimondottan testes, fűszeres édes vörösbor igazi desszert bor. Görögország szerte sokhelyütt készítik, legkedveltebb a Patra-i és a Kefallonia-i.

Említést érdemelnek még az édes Samos-i, a Zakinthos-i Verdea, a szantorini Visanto, de nem kevésbé értékesek a rodoszi, nemeai és naussai borok. A fehértől a rosén keresztül a vörösig minden ízlésnek megfelelő borokat találunk. A görög borok valóban megfelelnek annak az ógörög mondásnak, hogy „az élő folyadék”, hiszen a borok istene Dionyssos az ókortól napjainkig ezzel a nedűvel hoz hangulatot és életet az asztaltár-saságokba.

A görög borok hivatalos elnevezései a szőlőfajtákkal, leírással

MAKEDÓNIA-THRÁKIA:

1. AMYNTAIO Xinómavró vörös, kiegyensúlyozott, testes, selymes ízzel.
Xinómavró vörös, természetesen habzó, pikáns,csillogó szín
2. GHOUMENISSA Xinómavró vörös, intenzív rubin szín,kevéssé savas,selymes íz
Negoska
3. NAOUSSA Xinómavró vörös, mély rubin szín,testes, nagyon aromás
4. PLAGIES Limnió+ vörös, selymes íz, remek buké, hosszantartó íz
MELITONOS Cabernet
Rodítis+ vörös, huvös, gazdag virágillat, aromás
Asyrtiko-Atheri

THESSALIA

1. AGCHIALOS Rodítis világos szín, huvös- gyümölcsös felhangokkal
Savvatiano
2. RAPSANI Xinómavró+ csodálatos vörös szín, tégla árnyalatokkal, intim buké
Krassato-Stavroto kellemes utóíz

IPIROS

1. ZITSA Debína természetesen habzó, fehér,csillámos, finom íz
2. METSOVO Cabernet vörös, testes, kiteljesedett ízzel
Sauvignon

KÖZÉP-GÖRÖGORSZÁG - EVIA

1. KANTZA Savvatiano világos szín, finom íz, kellemes aroma
2. RETSINA Savvatiano+ jellegzetes görög fehér bor, pikáns íz
Rodítis

PELOPONNISSOS

1. MANTINEIA Moschofílero fehér, gyengéden aromás, gyümölcsös felhangokkal magas savasság, pezsgéssel
2. NEMEA Aghiorghítiko vörös, mély szín, erosen testes, illatos buké, hosszú utóíz
Aghiorghítiko vörös, kellemes édes íz, aromás utóízzel
3. PATRA Rodítis Friss, kiegyensúlyozott ízhatással
4. MAVRODAPHÉ PATRAS Mavrodaphni Korinthiaki mély bíbor szín, kiteljesedett íz, fűszeres, aromás desszertbor
5. MOSCHATO RIOU Moschato fehér nagyon édes, hosszantartó, fűszeres, erős muskotályos íz, desszertbor
6. MOSCHATO PATRON Moschato fehér csillogó borostyán szín, csendes muskotályos íz, lágy, gyümölcsös felhangokkal

IÓN SZIGETEK

1. ROBOLA Robola fehér, száraz, világos szín, aromás, testes
2. MAVRODAPHNÉ KEFALLINIAS Mavrodaphné Korinthiaki vörös, édes, mély bíbor szín, kiteljesedett íz, gazdag aroma, nagyon testes
3. MOSCHATOS KEFALLINIAS Moschato fehér borostyán szín, erőteljes muskotályos íz, intenzív gyümölcsös felhangok

ÉGEI SZIGETEK

1. LIMNOS Moschato méz szín csillogó árnyalatokkal, könnyű muskotályos íz
2. MOSCHATOS LIMNOU Moschato Alexandreias óarany szín, erősen olajos állagú desszert bor, hosszantartó utóíz, szegfű asszociációkkal
3. SAMOS Moschato fehér borostyán szín, erősen fűszeres felhangok, ismert desszert bor

DODEKANISA

1. RODOS Athíri vörös, huvös, orgona asszociációkkal
Mandilara csillogó rubin szín, puha íz, hosszantartó utóíz
2. MOSCHATO RODOU Moschato Trani az ókor óta ismert bor, természetesen édes, erőteljes borostyán szín

KYKLADES

1. PAROS Monemvasia Mandilari sötét szín, gazdagon testes, bársonyos íz, igen fejlett buké
2. SANTORINI Asyrtiko-aidani borostyán szín, intenzív virágillat, hűvös hosszantartó utóíz
Asyrtiko az ókor óta ismert aszú bor, gazdag ízvilág

KRITI

1. ARCHANES Kotsifali-Mandilaria csillogó rubin szín, nagyon intenzív aroma, kellemes ízhatás
2. DAFNIES Liatiko hagyományos Földközi-tengeri típus, erőteljes testesség, telített íz
Liatiko hagyományos krétai típus, az ókori Malvazia
3. PEZA Kotsifali-Mandilaria csillogó rubin szín, kellemes ízhatás, virágillat, enyhén savas, erős buké
Vilana huvös, diszkrét aroma, gyümölcsös íz
4. SITIA Liatiko hagyományos Földközi-tengeri típus, erős aroma, testes, telített ízhatás
5. MOSCHATOS Liatiko desszert bor, az ókori Malvazia típusa

(forrás: OPAP - OPE )

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
GÖRÖG FÓRUM
 
STEFANOS APARTMAN
 
Aréna2000
 
Görög receptek
 
Ajánlott oldalak
 
Kérj Hírlevelet
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Látogatók száma
Indulás: 2004-08-10
 
Letöltések száma
 
Rólunk a médiában
 
Gyógyító videók
 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Tartalom

Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.    *****    Amway termék elérhetõ áron!Tudta, hogy az általános tisztítószer akár 333 felmosásra is alkalmas?Több info a weboldalon    *****    Florence Pugh magyar rajongói oldal. Ismerd meg és kövesd az angol színésznõ karrierj&#232;t!    *****    Fele királyságomat nektek adom, hisz csak rátok vár ez a mesebirodalom! - Új menüpont a Mesetárban! Nézz be te is!    *****    DMT Trip napló, versek, történetek, absztrakt agymenés:)    *****    Elindult a Játék határok nélkül blog! Részletes információ az összes adásról, melyben a magyarok játszottak + egyéb infó    *****    Florence Pugh Hungary - Ismerd meg az Oppenheimer és a Dûne 2. sztárját.    *****    Megnyílt az F-Zero Hungary! Ismerd meg a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-sorozatát! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    A Cheer Danshi!! nem futott nagyot, mégis érdemes egy esélyt adni neki. Olvass róla az Anime Odyssey blogban!    *****    A 1080° Avalanche egy méltatlanul figyelmen kívül hagyott játék, pedig a Nintendo egyik remekmûve. Olvass róla!    *****    Gundel Takács Gábor egy különleges könyvet adott ki, ahol kiváló sportolókkal a sport mélységébe nyerhetünk betekintést.    *****    21 napos életmódváltás program csatlakozz hozzánk még!Január 28-ig 10% kedvezménnyel plusz ajándékkal tudod megvásárolni    *****    Szeretne egy olyan általános tisztítószert ami 333 felmosásra is elegendõ? Szeretne ha csíkmentes lenne? Részletek itt!!    *****    Új játék érkezett a Mesetárba! Elõ a papírral, ollóval, és gyertek barkácsolni!    *****    Tisztítószerek a legjobb áron! Hatékonyság felsõfoka! 333 felmosásra elengedõ általános tisztítószer! Vásároljon még ma!    *****    Hayashibara Megumi és Okui Masami rajongói oldal! Albumok, dalszövegek, és sok más. Folyamatosan frissülõ tartalom.    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    333 Felmosásra elegendõ! Szeretne gazdaságosan felmosni? Szeretne kiváló általános tisztítószert? Kiváló tisztítószerek!    *****    Ha tél, akkor téli sportok! De akár videojáték formájában is játszhatjuk õket. A 1080°Snowboarding egy kiváló példa erre