GRM
GRM

Tartalom

Görögországról
 
Krétáról bővebben
 
Korfu szigete
 
Görögországi utak
 
On-line Foglalás
 
Görög Videók
 
Repülőjegy rendelése
 
Rádió-TV
 
On-line TV
 
Levél a szerkesztőnek

 
Partnereink
 
Naptár
2021. Április
HKSCPSV
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
<<   >>
 
Pontos idő
 
Útleírások
Útleírások : Olympia titkai

Olympia titkai

Novobáczky Sándor  2004.09.01. 21:32

Olympia enyhet adó, kedves hangulatú völgyben fekszik az emlékekben igen gazdag Peloponnészosz- félsziget közepén. Szinte mindegy merröl érkezünk ide, Árkádia félig kihalt falvai, vad bércei közül, vagy az Athénbõl idáig vezetõ gyorsforgalmi autóúton, úgy érezzük, ebben a kies ligetben mindenképpen meg kell pihenünk.

Olympia titkai

Olympia enyhet adó, kedves hangulatú völgyben fekszik az emlékekben igen gazdag Peloponnészosz- félsziget közepén. Szinte mindegy merröl érkezünk ide, Árkádia félig kihalt falvai, vad bércei közül, vagy az Athénbõl idáig vezetõ gyorsforgalmi autóúton, úgy érezzük, ebben a kies ligetben mindenképpen meg kell pihenünk.

1. A béke legendája Talán épp e békés környezet szülte a legendát: a versenyek idején szüneteltek a háborúk, a játékok helyszínén pedig szeretet és barátság honolt. A XIX. század végén, amikor feltámasztották az olimpiai eszmét, és 1896-ban Athénben megrendezték az elso újkori játékokat, a hajdani versenyekhez kötodo szép történeteket is felélesztették. Csakhogy újabban a kutatók - Pauszaniaszra és más régi görög történetírókra hivatkozva - immár mást is állítanak: a fegyverek csak ritkán pihentek a játékok alatt, a köztük lévo idoszakokban pedig szinte sohasem. A kincsesházak, amelyeket a városállamok itt, a helyszínen a maguk képviseletében emeltek, dugig voltak hadizsákmánnyal, amit a poliszok a véres harcokban éppen egymástól szereztek.

A kezdetben csak kicsiny antik szentély e mellett fontos zarándokhely is lett, közepén lenyugözõ méretu Zeusz-templommal, ahol trónján a fõisten foglalt helyet. A szobor és a templom irdatlan méreteirõl a turisták ma már csak a malomkerék nagyságú oszlopfok láttán alkothatnak fogalmat, mert az építményt még az ókorban földrengés romba döntötte. Aki mindebben nem lát mást, mint egy rakás követ, legjobb ha az olümpiai látogatást a múzeumban kezdi.

A laikus számára a legérdekesebbek itt a versenyek helyszíneit bemutató rekonstrukciók: a csarnokok, templomok, kincsesházak épületeit ábrázoló makettek. Érdeklodésünktol függõen elmélyedhetünk a területen talált ezer és ezer régészeti lelet tanulmányozásában is. Láthatók itt zarándokok által hozott kincsek, amelyektol roskadoztak a szentélyek, kecses koszobrok, amelyek a templomok timpanonját díszítették, seregnyi sporteszköz, diszkosz, gerely és más kellék, no meg csodálatos épségben maradt vázák, amforák, amelyeken a játékok egy-egy jelenete elevenedik meg.

2. A viadalok gyõztese A gyõzteseknek gazdagság és dicsoség jutott osztályrészül. Életük végéig elegendo étellel-itallal látták el oket, házzal, földdel, jószággal kedveskedtek nekik. Sikerükbol dicsõség áramlott az egész poliszra is: nemegyszer még a városfalakat is lebontották a gyõztesek tiszteletére, mondván: az állam, amelynek ilyen fia van, kõfal nélkül is képes megvédeni magát. Ilyen körülmények között a gyõzelem minden pénzt megért. A már említett Pauszaniasz azon kesereg, hogy "egyeseknek Olympiában semmi sem szent". Utal a szóbeszédre, amely szerint nemegyszer elofordult, hogy súlyos summákkal vesztegették meg a bírákat. Megesett például, hogy az atlétikai vagy a kocsiversenyeken nem a valódi gyoztest hirdették ki nyertesnek, máskor meg behunyták szemüket a még oly durva szabálytalanság elott is.

A 201. olimpián történt, hogy egy bizonyos Srapion nevu versenyzõ Alexandriából váratlanul megfutamodott egy nappal a pankráció döntõje elott, amikor megtudta, hogy ellenfele a spártai Szosztratosz lett. Az ugyanis arról vált hírhedtté, hogy rendszerint eltörte ellenfele ujjait vagy akár egész kezét. De ez még a szelídebb módszer volt. Többször halállal is végzodött a küzdelem, anélkül, hogy a versenybírák beavatkoztak volna.

Ha a gyõzelem érdekében bevetett trükkök valamelyikére fény derült, a vétkest vagy a mögötte álló poliszt pénzbüntetésre ítélték. Ebbol emelték azokat a Zeusz-szobrokat, amelyek szép számban sorakoztak az illetõ városállamok kincsesházai elott. Töredékeiket ma is láthatjuk a múzeumban, az épületek maradványait pedig kint, az olümpiai ligetben. A játékok repertoárja az idõk folyamán egyre bõvült, a kezdeti atlétikai versenyek után késobb már 10-15 sportág szerepelt a musoron.

3. Tiltott nõk Nõk számára szigorúan tilos volt nemcsak a részvétel, de még a stadionokba való belépés is. A legklasszikusabb szám a futás maradt. Ma is megtaláljuk azt a márványcsíkot, ahonnan a mezítelen atléták elrugaszkodtak, hogy végigfussák a stadion 192 méteres távját. Más részlet az egykori arénából nem maradt fenn, de az újkori olimpiai stadion építoi megorizték a hagyományt: Athénban ugyanilyen méreture tervezték az 1896-os olimpia atlétikai versenyeinek helyszínét. Itt áll Zeusz hitvesének, Hérának a temploma is, ahol négy évente meggyújtják a lángot, hogy útnak indítsák az újkori játékok távoli színhelyei felé.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
GÖRÖG FÓRUM
 
STEFANOS APARTMAN
 
Aréna2000
 
Görög receptek
 
Ajánlott oldalak
 
Kérj Hírlevelet
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Látogatók száma
Indulás: 2004-08-10
 
Letöltések száma
 
Rólunk a médiában
 
Gyógyító videók
 
G-mail
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Tartalom

SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban-Sorozatok Áprilisban-Read&Speak Blog-Sorozatok Áprilisban    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, horror, blogtippek)    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    A dohányboltos lány új novella. Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Informatika és Informatikus könyvtáros tételek    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.